Μάθε παιδί μου γράμματα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Pumpie (συζήτηση | συνεισφορές)
μ en
Γραμμή 25: Γραμμή 25:


[[Κατηγορία:Ελληνικές ταινίες|Μαθε παιδι μου γραμματα]]
[[Κατηγορία:Ελληνικές ταινίες|Μαθε παιδι μου γραμματα]]

[[en:Learn How to Read and Write, Son]]

Έκδοση από την 01:23, 1 Αυγούστου 2010

Μάθε παιδί μου γράμματα
ΣκηνοθεσίαΘόδωρος Μαραγκός
ΠαραγωγήΘόδωρος Μαραγκός
ΣενάριοΘόδωρος Μαραγκός
ΠρωταγωνιστέςΒασίλης Διαμαντόπουλος
Άννα Μαντζουράνη
Κώστας Τσάκωνας
Νίκος Καλογερόπουλος
Χρήστος Καλαβρούζος
Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική-
Πρώτη προβολή1981
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Μάθε παιδί μου γράμματα είναι ο τίτλος κοινωνικής κωμωδίας του 1981 σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη. Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

Υπόθεση

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και άλλα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρίστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής (Β. Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα (Α. Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη (Ν. Καλογερόπουλος) και Δημοσθένη (Κ. Τσάκωνα) που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

Βραβεία

4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981 (α’ γυναικείου ρόλου (Άννα Μαντζουράνη), α’ ανδρικού ρόλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος), σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας (Νίκος Καλογερόπουλος)).