Μονοθελητισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ja:単意論
Rubinbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: gl:Monotelismo
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
[[fi:Monoteletismi]]
[[fi:Monoteletismi]]
[[fr:Monothélisme]]
[[fr:Monothélisme]]
[[gl:Monotelismo]]
[[he:מונותליטיזם]]
[[he:מונותליטיזם]]
[[hu:Monotheletizmus]]
[[hu:Monotheletizmus]]

Έκδοση από την 03:40, 29 Ιουλίου 2010

Ο Μονοθελητισμός ήταν χριστιανικό δόγμα, το οποίο αναπτύχθηκε τον 7ο αιώνα και πρέσβευε ότι ο Χριστός είχε δύο φύσεις αλλά μία θέληση.

Ιστορία

Ο Μονοθελητισμός εμφανίστηκε ως συνέχεια του Μονοφυσιτισμού, όταν ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος κατέλαβε περιοχές που κατέχονταν από τους Άραβες και κατοικούνταν από μονοφυσίτες Χριστιανούς. Προκειμένου να εντάξει τους πληθυσμούς αυτούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς να υπάρχουν εντάσεις και σχίσματα, οδηγήθηκε σε έναν πολιτικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο οι μονοφυσίτες θα δέχονταν ότι στον Χριστό υπάρχουν δύο φύσεις μετά την ένωση θείας και ανθρωπίνης φύσεως, και οι Ορθόδοξοι θα δέχονταν ότι στον Χριστό υπάρχει μία θέληση και ενέργεια, μετά την ένωση των δύο φύσεων.

Παρά την προσπάθειά του να επιβάλει το νέο δόγμα, ο Μονοθελητισμός δεν επικράτησε. Πολεμήθηκε από τον Πάπα Μαρτίνο Α΄, τον Μάξιμο τον Ομολογητή και άλλους, και τελικά καταδικάστηκε από την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία απεφάνθη ότι αφού στην υπόσταση του Χριστού υπάρχουν δύο φύσεις, η θεία και η ανθρωπίνη, υπάρχουν και δύο φυσικές θελήσεις και δύο φυσικές ενέργειες, η θεία και η ανθρωπίνη, που ενεργούσαν «αδιαιρέτως, ατρέπτως, αμερίστως, ασυγχύτως», χωρίς να επικρατεί αντιπαλότητα μεταξύ τους.