Ακαριαίο χτύπημα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: fr:L'Engrenage (film)
μ διόρθωση συνδέσμου; διακοσμητικές αλλαγές
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
== Περίληψη ==
== Περίληψη ==


Πρόκειται για την ιστορία μιας συμμορίας της περιοχής Άλτονα του [[Αμβούργο|Αμβούργου]]: ο [[Τουρκία|Τούρκος]] Γκάμπριελ, ο [[Ελλάδα|Έλληνας]] Κώστας και ο [[Σερβία|Σέρβος]] Μπόμπι έχουν περάσει μαζί αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στο παρελθόν τους. Τα πράγματα αλλάζουν για τον Γκάμπριελ όταν βγαίνει από τη φυλακή, αποφασισμένος να αλλάξει την ζωή του και να ωριμάσει, πράγμα αρκετά δύσκολο έχοντας κοντά τους φίλους του: ο Κώστας συνεχίζει να συντηρείται με κλοπές ενώ ο Μπόμπι προσπαθεί να γίνει μέλος της [[μαφία|μαφίας]]. Έτσι γνωρίζει τον [[Αλβανία|Αλβανό]] νονό Μουχαμέρ (''Ralph Herforth''), ο οποίος ασχολείται με το παράνομο εμπόριο όπλων. Σύντομα ο Μπόμπι συνειδητοποιεί ότι η μαφία έχει τους δικούς της νόμους. Στη συνέχεια, διάφορα περιστατικά θέτουν σε αναπάντεχη δοκιμασία τη φιλία των τριών.
Πρόκειται για την ιστορία μιας συμμορίας της περιοχής Άλτονα του [[Αμβούργο|Αμβούργου]]: ο [[Τουρκία|Τούρκος]] Γκάμπριελ, ο [[Ελλάδα|Έλληνας]] Κώστας και ο [[Σέρβοι|Σέρβος]] Μπόμπι έχουν περάσει μαζί αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στο παρελθόν τους. Τα πράγματα αλλάζουν για τον Γκάμπριελ όταν βγαίνει από τη φυλακή, αποφασισμένος να αλλάξει την ζωή του και να ωριμάσει, πράγμα αρκετά δύσκολο έχοντας κοντά τους φίλους του: ο Κώστας συνεχίζει να συντηρείται με κλοπές ενώ ο Μπόμπι προσπαθεί να γίνει μέλος της [[μαφία|μαφίας]]. Έτσι γνωρίζει τον [[Αλβανία|Αλβανό]] νονό Μουχαμέρ (''Ralph Herforth''), ο οποίος ασχολείται με το παράνομο εμπόριο όπλων. Σύντομα ο Μπόμπι συνειδητοποιεί ότι η μαφία έχει τους δικούς της νόμους. Στη συνέχεια, διάφορα περιστατικά θέτουν σε αναπάντεχη δοκιμασία τη φιλία των τριών.




==Άλλες πληροφορίες==
== Άλλες πληροφορίες ==
*Η ταινία παίζει στο [[Αμβούργο]], όπου μεγάλωσε ο ίδιος ο Ακίν.
* Η ταινία παίζει στο [[Αμβούργο]], όπου μεγάλωσε ο ίδιος ο Ακίν.
*Ο Ακίν έχει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία (ο διακινητής ναρκωτικών Νέγιο)
* Ο Ακίν έχει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία (ο διακινητής ναρκωτικών Νέγιο)


== Βραβεία ==
== Βραβεία ==

Έκδοση από την 10:41, 25 Ιουλίου 2010

Kurz und und schmerzlos
ΣκηνοθεσίαΦατίχ Ακίν
ΠαραγωγήDaniel Blum, Stefan Schubert, Ralph Schwingel
ΣενάριοΦατίχ Ακίν
ΠρωταγωνιστέςΜεχμέτ ΚουρτουλούςΑδάμ Μπουσδούκος
ΜουσικήUlrich Kodjo Wendt
ΦωτογραφίαΦρανκ Μπάρμπιαν
ΜοντάζAndrew Bird
ΔιανομήPolyGram Filmed Entertainment
Πρώτη προβολή15 Οκτωβρίου 1998 (Γερμανία)
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΓερμανία
Γλώσσα Γερμανικά, Ελληνικά - Σερβοκροάτικα - Τούρκικα

Ακαριαίο Χτύπημα (πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά Kurz und schmerzlos, στα αγγλικά Short Sharp Shock) είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του Φατίχ Ακίν, παραγωγή του 1998. Το κοινωνικό δράμα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ακίν.

Περίληψη

Πρόκειται για την ιστορία μιας συμμορίας της περιοχής Άλτονα του Αμβούργου: ο Τούρκος Γκάμπριελ, ο Έλληνας Κώστας και ο Σέρβος Μπόμπι έχουν περάσει μαζί αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στο παρελθόν τους. Τα πράγματα αλλάζουν για τον Γκάμπριελ όταν βγαίνει από τη φυλακή, αποφασισμένος να αλλάξει την ζωή του και να ωριμάσει, πράγμα αρκετά δύσκολο έχοντας κοντά τους φίλους του: ο Κώστας συνεχίζει να συντηρείται με κλοπές ενώ ο Μπόμπι προσπαθεί να γίνει μέλος της μαφίας. Έτσι γνωρίζει τον Αλβανό νονό Μουχαμέρ (Ralph Herforth), ο οποίος ασχολείται με το παράνομο εμπόριο όπλων. Σύντομα ο Μπόμπι συνειδητοποιεί ότι η μαφία έχει τους δικούς της νόμους. Στη συνέχεια, διάφορα περιστατικά θέτουν σε αναπάντεχη δοκιμασία τη φιλία των τριών.


Άλλες πληροφορίες

  • Η ταινία παίζει στο Αμβούργο, όπου μεγάλωσε ο ίδιος ο Ακίν.
  • Ο Ακίν έχει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία (ο διακινητής ναρκωτικών Νέγιο)

Βραβεία

  • Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου του Λοκάρνο (1998)
  • Adolf-Grimme-Preis (2001)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι