Δωρόθεος Μονεμβασίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Δωρόθεος''' ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.
Ο '''Δωρόθεος''' ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.
== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Ήταν μαθητής του [[Θεοφάνης Ελεαβούλκος|Θεοφάνη Ελεαβούλκου]]. Προχειρίστηκε αρχικά μητροπολίτης Λακεδαιμονίας και αργότερα μητροπολίτης Μονεμβασίας. Ήλθε στην [[Μολδαβία]] το 1589 και φιλοξενήθηκε ευμενώς από τον ηγεμόνα Πέτρο Πέρκλο και τον γαμπρό του Ιωάννη Ζώτο, τον επονομαζόμενο Τζιγαρά. Ο ηγεμόνας [[Πέτρος Πέρκλος]] τον παρότρυνε να γράψει τον πασίγνωστο «Χρονογράφο», αρχίζοντας από κτήσεως κόσμου, και φτάνοντας μέχρι το 1629, το έτος θανάτου του Ιωάννη Κορνάρου, δούκα των Ενετών. Το βιβλίο αυτό χρησίμευσε επί διακόσια χρόνια ως το μόνο ιστορικό βιβλίο που διέθετε ο Ελληνικός λαός.
Καταγόταν από τη [[Θεσσαλονίκη]] και ήταν πρόγονος του [[Δαμασκηνός Στουδίτης|Δαμασκηνού Στουδίτη]]. Ήταν μαθητής του [[Θεοφάνης Ελεαβούλκος|Θεοφάνη Ελεαβούλκου]]. Προχειρίστηκε αρχικά μητροπολίτης Λακεδαιμονίας και αργότερα μητροπολίτης Μονεμβασίας. Ήλθε στην [[Μολδαβία]] το 1589 και φιλοξενήθηκε ευμενώς από τον ηγεμόνα Πέτρο Πέρκλο και τον γαμπρό του Ιωάννη Ζώτο, τον επονομαζόμενο Τζιγαρά. Ο ηγεμόνας [[Πέτρος Πέρκλος]] τον παρότρυνε να γράψει τον πασίγνωστο «Χρονογράφο», αρχίζοντας από κτήσεως κόσμου, και φτάνοντας μέχρι το 1629, το έτος θανάτου του Ιωάννη Κορνάρου, δούκα των Ενετών. Το βιβλίο αυτό χρησίμευσε επί διακόσια χρόνια ως το μόνο ιστορικό βιβλίο που διέθετε ο Ελληνικός λαός.


== Συγγράμματα ==
== Συγγράμματα ==
Γραμμή 24: Γραμμή 24:


[[Κατηγορία:Έλληνες λόγιοι του 16ου αιώνα]]
[[Κατηγορία:Έλληνες λόγιοι του 16ου αιώνα]]
[[Κατηγορία:Θεσσαλονικείς (πόλη)]]

Έκδοση από την 11:21, 18 Ιουλίου 2010

Ο Δωρόθεος ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ήταν πρόγονος του Δαμασκηνού Στουδίτη. Ήταν μαθητής του Θεοφάνη Ελεαβούλκου. Προχειρίστηκε αρχικά μητροπολίτης Λακεδαιμονίας και αργότερα μητροπολίτης Μονεμβασίας. Ήλθε στην Μολδαβία το 1589 και φιλοξενήθηκε ευμενώς από τον ηγεμόνα Πέτρο Πέρκλο και τον γαμπρό του Ιωάννη Ζώτο, τον επονομαζόμενο Τζιγαρά. Ο ηγεμόνας Πέτρος Πέρκλος τον παρότρυνε να γράψει τον πασίγνωστο «Χρονογράφο», αρχίζοντας από κτήσεως κόσμου, και φτάνοντας μέχρι το 1629, το έτος θανάτου του Ιωάννη Κορνάρου, δούκα των Ενετών. Το βιβλίο αυτό χρησίμευσε επί διακόσια χρόνια ως το μόνο ιστορικό βιβλίο που διέθετε ο Ελληνικός λαός.

Συγγράμματα

  • Βιβλίον ιστορικόν, περιέχον εν συνόψει διαφόρους και εξόχους ιστορίες, αρχόμενον από κτίσεως κόσμου μέχρι της αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως και ηπέκεινα συλλαχθέν μεν εκ διαφόρων ακριβών ιστοριών, και εις την κρινήν γλώσσαν μεταγλωττισθέν παρά του ιερωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας κυρίου Δωροθέου, έτι δε και περί των νυν γεγονότων πολέμων, και βασιλέων και πριγγίπων των παρά τοις άλλοις μη όντων, σύντομος διήγησις αυτώ προτεθείσα περιέχον και πίνακα πλουσιώτατον πάντων των αξιομνημονεύτων πραγμάτων νεωστί μετά πλείστης επιμελείας διρθωθέν και μετατυπωθέν και αφιερωθέν. Ενετίησιν 1684.

Πηγές

Πρότυπο:Ελληνίδες και Έλληνες λόγιοι (1453 - 1821)