Μακεδονία του Πιρίν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kostja (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Οι όροι '''''Μακεδονία του Πίριν''''' και '''''Βουλγαρική Μακεδονία''''' αναφέρονται (αποκλειστικά από τους μη Έλληνες) για το κομμάτι της [[Μακεδονία|γεωγραφικής Μακεδονίας]] (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν οι Βούλγαροι το [[1912]]. Συνορεύει νότια με την [[Ελλάδα]] και προς δυσμάς με την [[Π.Γ.Δ.Μ.]], ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι. Ονομάζεται έτσι λόγω της οροσειράς του [[Πιρίν]] (''βουλγ.'' Пирин), που δεσπόζει στην περιοχή. Στην αρχαιότητα η περιοχή αναφερόταν και ως Παρορβηλία.
Οι όροι '''''Μακεδονία του Πίριν''''' και '''''Βουλγαρική Μακεδονία''''' αναφέρονται (αποκλειστικά από τους μη Έλληνες) για το κομμάτι της [[Μακεδονία|γεωγραφικής Μακεδονίας]] (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν οι Βούλγαροι το [[1912]]. Συνορεύει νότια με την [[Ελλάδα]] και προς δυσμάς με την [[Π.Γ.Δ.Μ.]], ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι. Ονομάζεται έτσι λόγω της οροσειράς του [[Όρβηλος|Ορβήλου]] (''βουλγ.'' Пирин, ''Πυρήν''), που δεσπόζει στην περιοχή. Στην αρχαιότητα η περιοχή αναφερόταν και ως Παρορβηλία.


Σήμερα αναφέρεται ως διαμέρισμα του [[Μπλαγκόεβγκραντ (διαμέρισμα)|Μπλαγκόεβγκραντ]] στην NΔ [[Βουλγαρία]].
Σήμερα αναφέρεται ως διαμέρισμα του [[Μπλαγκόεβγκραντ (διαμέρισμα)|Μπλαγκόεβγκραντ]] στην NΔ [[Βουλγαρία]].

Έκδοση από την 14:04, 14 Ιουλίου 2010

Οι όροι Μακεδονία του Πίριν και Βουλγαρική Μακεδονία αναφέρονται (αποκλειστικά από τους μη Έλληνες) για το κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας (κάτι λιγότερο από 10%) που κατέλαβαν οι Βούλγαροι το 1912. Συνορεύει νότια με την Ελλάδα και προς δυσμάς με την Π.Γ.Δ.Μ., ενώ βρέχεται από τον Στρυμώνα ποταμό. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 6449.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και o πληθυσμός του είναι 341.245 κάτοικοι. Ονομάζεται έτσι λόγω της οροσειράς του Ορβήλου (βουλγ. Пирин, Πυρήν), που δεσπόζει στην περιοχή. Στην αρχαιότητα η περιοχή αναφερόταν και ως Παρορβηλία.

Σήμερα αναφέρεται ως διαμέρισμα του Μπλαγκόεβγκραντ στην NΔ Βουλγαρία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι