Νταγκεροτυπία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dada (συζήτηση | συνεισφορές)
μ +συνδ.
Acp (συζήτηση | συνεισφορές)
μ interwiki
Γραμμή 9: Γραμμή 9:


[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]
[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]

[[de:Daguerreotypie]]
[[en:Daguerreotype]]
[[es:Daguerrotipo]]
[[fr:Daguerréotype]]
[[fur:Dagherotipie]]
[[gl:Daguerrotipo]]
[[it:Dagherrotipia]]
[[he:דאגרוטיפ]]
[[hu:Dagerrotípia]]
[[nl:Daguerreotypie]]
[[ja:ダゲレオタイプ]]
[[pl:Dagerotyp]]
[[pt:Daguerreótipo]]
[[ru:Дагеротипия]]
[[fi:Dagerrotypia]]
[[sv:Daguerrotypi]]
[[th:กระบวนการดาแกโรไทป์]]
[[zh:银版摄影法]]

Έκδοση από την 12:34, 29 Αυγούστου 2006

L’Atelier de l'artiste. Πρώιμη νταγκεροτυπία του Daguerre κατασκευασμένη το 1837.

Η νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία (Daguerreotype) υπήρξε η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία και παρουσιάστηκε επίσημα από το Γάλλο εφευρέτη Λουί Νταγκέρ (Louis Daguerre) το 1839. Η παραγωγή της ήταν μία εξέλιξη της ηλιογραφίας, εφεύρεσης του συνεργάτη του Daguerre, Joseph Nicéphore Niépce.

Η διαδικασία παραγωγής νταγκεροτυπίας ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας. Ακόλουθα εκτίθενται από 10 έως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου. Αυτό αναγκάζει τον υδράργυρο να συγχωνευτεί με το ασήμι. Έπειτα η εικόνα βυθίζεται σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τελικά ξεπλένεται με καυτό αποσταγμένο νερό.

Οι νταγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές ούτως ώστε για να μην καταστραφούν καλύπτονταν συχνά με γυαλί. Η εικόνα, που παρήγετο, εμφάνιζε το πρότυπο σε αντεστραμένη όψη ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνταν ήταν ιδιαίτερα τοξικές.