Αυτοκινούμενος εκτοξευτής πυραύλων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Elenardil (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Εισαγωγή συνδέσμων
Elenardil (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 22: Γραμμή 22:


<references/>
<references/>

[[bg:Самоходна ракетна установка]]
[[de:Mobile Raketenstartrampe]]
[[en:Transporter erector launcher]]
[[id:Kendaraan peluncur]]
[[pl:Transporter-Erector-Launcher]]

Έκδοση από την 20:24, 1 Ιουλίου 2010

Ο ρωσικός αυτοκινούμενος εκτοξευτής πυραύλων SA-4.

Ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτής πυραύλων, γνωστός και ως όχημα μεταφορέας-ανορθωτής-εκτοξευτής (transporter erector launcher - TEL), είναι ένα όχημα με ενσωματωμένο ρυμουλκό που μπορεί να μεταφέρει, να ανυψώσει σε θέση βολής και να εκτοξεύσει έναν ή περισσότερους πυραύλους. Τέτοια οχήματα υπάρχουν για πυραύλους εδάφους-αέρος και για πυραύλους εδάφους-εδάφους. Στην αρχή, οι πύραυλοι εδάφους εκτοξεύονταν από σταθερές, καθορισμένες τοποθεσίες και έπρεπε να φορτωθούν πάνω σε φορτηγά για να μεταφερθουν, κάνοντάς τους πιο ευάλωτους σε επιθέσεις, από τη στιγμή που είχαν επισημανθεί από τον εχθρό, καθώς δεν ήταν εύκολη η μεταφορά τους. Αν γινόταν, εν τέλει, η μετεγκατάστασή τους στην καινούργια τοποθεσία, η προετοιμασία τους για εκτόξευση διαρκούσε αρκετές ώρες ή ακόμη και μέρες.

Ένας μεταφορέας-ανορθωτής-εκτοξευτής με ραντάρ (transporter erector launcher and radar - TELAR) είναι το ίδιο με ένα TEL, αλλά περιλαμβάνει επίσης και μέρος ή ολόκληρο το σύστημα ραντάρ που είναι απαραίτητο για τη πυροδότηση του(ων) πυραύλου(ων). Τέτοιου είδους οχήματα έχουν τη δυνατότητα να είναι αυτόνομα, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους. Μπορούν, δηλαδή, να πολεμήσουν ανεξάρτητα από την παρουσία και την κατάσταση των οχημάτων υποστήριξης. Ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτής (TEL / TELAR) μπορεί να έχει μία περιστρεφόμενη καρότσα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την σκόπευση των πυραύλων. Το όχημα μπορεί να χρειάζεται να στρίψει για να στoxεύσει με τους πυραύλους, ή πιθανόν οι πύραυλοι έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτούνται κατ 'ευθείαν προς τα πάνω.

Αντιθέτως, ένας μεταφορέας-εκτοξευτής με ραντάρ (transporter launcher and radar - TLAR) είναι ίδιος με ένα TELAR χωρίς την ικανότητα ανόρθωσης του πυραύλου (προφανώς διότι ο πύραυλος που φέρει δεν χρειάζεται να ανεγερθεί για εκτόξευση).

Συνήθως ένας αριθμός από αυτοκινούμενους εκτοξευτές (TELs και TELARs) υπάγονται σε ένα εποχούμενο κέντρο διοίκησης (Command Post Vehicle - CP ή CPV). Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιούν πληροφορίες για τον στόχο τους, οι οποίες παρέχονται από ραντάρ σύλληψης, κατάδειξης και καθοδήγησης στόχου (Target acquisition, designation and guidance radar - TADAGR ή απλώς TAR).

Το σύστημα πυραύλων Patriot χρησιμοποιεί τη συντομογραφία MEL - Κινητοί Ανορθωτές-Εκτοξευτές αντί για τον χαρακτηρισμό ως ρυμολκούμενο όχημα εκτόξευσης. [1]

Πινακοθήκη

Παραπομπές