Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Georged (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 59: Γραμμή 59:
* [http://www.laos.gr/PROGRAM_LAOS.pdf Πρόγραμμα ΛΑ.Ο.Σ.]
* [http://www.laos.gr/PROGRAM_LAOS.pdf Πρόγραμμα ΛΑ.Ο.Σ.]
* [http://www.karatzaferis.gr/ Επίσημη ιστοσελίδα του Γεώργιου Καρατζαφέρη]
* [http://www.karatzaferis.gr/ Επίσημη ιστοσελίδα του Γεώργιου Καρατζαφέρη]
{{Ελληνικά πολιτικά κόμματα}}

[[Κατηγορία:Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]
[[Κατηγορία:Ελληνικά πολιτικά κόμματα]]



Έκδοση από την 17:26, 23 Ιουνίου 2010

Αρχείο:Laos.png
Το σύμβολο του κόμματος

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα της λαϊκής Δεξιάς. Ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Καρατζαφέρη στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000. Το κόμμα ανήκει στον συνασπισμό κομμάτων της Ευρώπης με το όνομα «Ανεξαρτησία/Δημοκρατία (IND/DEM)».

Ιδεολογία και πολιτική τοποθέτηση

Η ιδεολογία του κόμματος βασίζεται στο γεγονός ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, στην αρχή της δεκαετίας του 1990, δεν υφίσταται ο οριζόντιος διαχωρισμός του πολιτικού φάσματος σε Αριστερά, Κέντρο και Δεξιά. Αυτά, σύμφωνα με την ιδεολογία του ΛΑ.Ο.Σ., έχουν αντικατασταθεί με το διαχωρισμό της στάσης ανθρώπων, κομμάτων και χωρών σε υπέρ ή κατά της ισοπεδωτικής διάστασης της Παγκοσμιοποίησης. Μέσα στα πλαίσια αυτά ο ΛΑ.Ο.Σ. κηρύσσει την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που χώρισαν στο παρελθόν τους Έλληνες και την επικέντρωση των Ελλήνων σε αυτά που τους ενώνουν.

Το ΛΑ.Ο.Σ. πολιτικά κινείται στο ευρύτερο δεξιό φάσμα. Μετά τις συνεχιζόμενες ταραχές και τα επεισόδια του Ιανουαρίου του 2009, ο Πρόεδρος και άλλα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξαν, με βάσει το άρθρο 11 του συντάγματος, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των δημοσίων συγκεντρώσεων, την ποινικοποίηση της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου σε διαδηλώσεις, τη μετατροπή της σε ιδιώνυμο έγκλημα και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης[1][2].

Το 2007 ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να δοθεί αμνηστία στους συντελεστές της Χούντας, προκαλώντας αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και στον πολιτικό κόσμο[3].

Έχει εκφραστεί πολλές φορές από το κόμμα η πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν ανήκει ούτε γεωγραφικά ούτε πολιτισμικά στην Ευρώπη και δεν είναι αποδεκτή η είσοδος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και για την ΠΓΔΜ λόγω της διαμάχης για το όνομα «Μακεδονία».

Επίσης, η άποψη για εφαρμογή ποσοστώσεων στην είσοδο των μεταναστών, στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, έχει πολλές φορές δημιουργήσει συζητήσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

To οικονομικό πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. έχει συνταχθεί και υπογράφεται μεταξύ άλλων και από την Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος. [4]

Στο ΛΑ.Ο.Σ. συμμετέχουν πρόσωπα που προέρχονται από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Στέλεχος του κόμματος είναι ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, βουλευτής παλιότερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ μετά το 2005 στο ΛΑ.Ο.Σ. προσχώρησε και το πολιτικό κόμμα Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη. Κατά το παρελθόν, στις λίστες του συμπεριλήφθηκαν στελέχη του Ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.[5]

Νεολαία

Η Νεολαία Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.) είναι η πολιτική οργάνωση νεολαίας του ελληνικού πολιτικού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ.

Η Φοιτητική Οργάνωση Συναγερμού αποτελεί την φοιτητική παράταξη του ΛΑ.Ο.Σ. [6]

Εκλογές

Στις εκλογές στις 7 Μαρτίου 2004 ο ΛΑ.Ο.Σ. απέτυχε να μπει στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,2% αλλά, 3 μήνες μετά, στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατάφερε με ποσοστό 4,1% να στείλει τον ιδρυτή και πρόεδρό του Γεώργιο Καρατζαφέρη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Βουλή, κερδίζοντας 3,8% και 10 έδρες.

Στις ευρωεκλογές 2009 συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του 7,15% και πέτυχε την εκλογή δύο ευρωβουλευτών.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο ΛΑ.Ο.Σ. συνεργάστηκε με τους Οικολόγους Ελλάδας και συγκέντρωσε ποσοστό 5,63% και μπήκε στην βουλή με 15 έδρες

Βουλευτές

Ευρωβουλευτές

Αναφορές

  1. «ΛΑ.Ο.Σ.: Ζητά απαγόρευση διαδηλώσεων!». Ριζοσπάστης. 10 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  2. «Κρίσιμες οι επόμενες 36 ώρες εκτόνωση ή ακραία αστυνομικά μέτρα». Το Βήμα. 9 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  3. tempo team (9 Δεκεμβρίου 2007). «Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη». TEMPO.GR. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  4. Οικονομικό πρόγραμμα ΛΑ.Ο.Σ.
  5. Ο Ιός (20 Οκτωβρίου 2002). «Ο Αγών του!». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  6. Επίσημoς Διαδικτυακός τόπος ΝΕ.Ο.Σ.

Εξωτερικές συνδέσεις

Πρότυπο:Ελληνικά πολιτικά κόμματα