Κυβέρνηση Δημήτριου Βάλβη 1886: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
επέκταση
Γραμμή 47: Γραμμή 47:





{{Πρότυπο:Κυβέρνηση-επέκταση}}





Έκδοση από την 21:27, 21 Ιουνίου 2010

Η Κυβέρνηση Δημήτριου Βάλβη (30 Απριλίου 1886 – 9 Μαΐου 1886) ήταν βραχύβια κυβέρνηση του Ελληνικού κράτους.

Διαδέχτηκε την προηγούμενη Κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, αφού αυτή κατέρρευσε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη και την άρνηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Τρικούπη να αναλάβει τον σχηματισμό κυβερνήσεως δίχως εκλογές. Τότε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' αρχικά ανέθεσε στον Παπαμιχαλόπουλο τον σχηματισμό κυβέρνηση. Αυτός δεχόμενος την εντολή αποτάνθηκε σε μερικούς βουλευτές της συμπολίτευσης, δεν κατάφερε όμως να τους ενώσει και να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο. Ο βασιλιάς Γεώργιος εκ νέου ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης, αυτή την φορά στον επίτιμο πρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτριο Βάλβη, ο οποίος υπέβαλε προς έγκριση στον Βασιλιά τον εξής κατάλογο των Υπουργών:


Πρώτη τακτική σύνοδος της Βουλής έγινε στις 8 Μαΐου. Η έναρξη των συνεδριάσεων της βουής συνοδεύτηκε με την ανάγνωση του περί αυτής βασιλικού διατάγματος. Εν συνεχεία αποφασίστηκε να εκλεχθεί πρόεδρος την βουλής. Την επόμενη μέρα, στις 9 Μαΐου η βουλή συνεδρίασε και στην ψηφοφορία που έγινε εκλέχτηκε πρόεδρος ο Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος της πολιτικής μερίδας του Τρικούπη, ενώ ο αντίπαλός του Δηλιγιάννης έχασε με ψήφους 139 έναντι 78.

Μετά την έκβαση της ψηφοφορίας, ο Τρικούπης αποχώρησε από την βουλή πανηγυρίζοντας, ενώ το πλήθος που είχε μαζευτεί τον συνόδευε, και φτάνοντας στο σπίτι του βγήκε στο μπαλκόνι και έβγαλε λόγο στον λαό.

Η δε κυβέρνηση Βάλβη υπέβαλε στον βασιλιά την παραίτησή της. Στον Τρικούπη ανατέθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης, της Κυβέρνησης Χαρίλαου Τρικούπη του 1886.

Πηγές