ΟΦΚ Βελιγραδίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
KRBN (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ro:OFK Belgrad
Γραμμή 94: Γραμμή 94:
[[pl:OFK Belgrad]]
[[pl:OFK Belgrad]]
[[pt:Omladinski Fudbalski Klub Beograd]]
[[pt:Omladinski Fudbalski Klub Beograd]]
[[ro:OFK Beograd]]
[[ro:OFK Belgrad]]
[[ru:ОФК (футбольный клуб, Белград)]]
[[ru:ОФК (футбольный клуб, Белград)]]
[[sh:OFK Beograd]]
[[sh:OFK Beograd]]

Έκδοση από την 06:47, 15 Ιουνίου 2010

ΟΦΚ Βελιγραδίου
Ίδρυση1911
ΈδραΒελιγράδι, Σερβία
ΣτάδιοΟμλαντίνσκι, Βελιγράδι, Καράμπουρμα Βελιγραδίου
ΠρωτάθλημαJelen Superliga
(Σερβικό Πρωτάθλημα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση

Η ΟΦΚ Βελιγραδίου, γνωστή και ως Μπέογκραντ (σερβ.: Омладински фудбалски клуб Београд ή ОФК Београд), είναι αθλητικός σύλλογος της Σερβίας με τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Ιστορία

Ιδρύθηκε το 1911 και είναι από τους πιο παλιούς συλλόγους στη Σερβία. Έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα όλα προπολεμικά και 4 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας τις δεκαετίες '50 και '60. Χρώματα έχει το μπλε και άσπρο.

Στην αθλητική της πορεία έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Ξεκίνησε σαν BSK Βελιγραδίου. Το 1945 άλλαξε σε Μεταλάγκ μέχρι το 1950 που ξαναπήρε το παλιό της όνομα. Το 1957 άλλαξε πάλι σε OSD Βελιγραδίου μέχρι το 1959 που πήρε το σημερινό της όνομα.

Η Μπέογκραντ βρισκόταν κατά κανόνα στη σκιά των δύο μεγάλων συλλόγων του Βελιγραδίου, της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα. Έδινε βάση κυρίως στις ακαδημίες νεαρών αθλητών. Άλλωστε τα αρχικά "ΟΦΚ: Омладински фудбалски клуб" σημαίνουν: "νεανική ποδοσφαιρική ομάδα". Το παρατσούκλι των οπαδών της είναι "οι ρομαντικοί". Το συνηθισμένο σλόγκαν που δείχνει το προφίλ της ομάδας είναι: "Ποτέ στην κορυφή, μα πάντα εκεί κοντά".

Ως τη δεκαετία του '70 βρισκόταν στη μεγάλη κατηγορία και είχε κάποιες ευρωπαϊκές παρουσίες. Σε μία από αυτές, το 1973-74, απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον α΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ νικώντας με 2-1 στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας αν και έχασε με 0-1 στο Βελιγράδι.

Τη δεκαετία του '80 αγωνιζόταν άλλοτε στην Α΄ και άλλοτε στη Β΄ κατηγορία. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αγωνίζεται στην ανώτερη κατηγορία του πρωταθλήματος Σερβίας-Μαυροβουνίου (από το 2007 του πρωταθλήματος Σερβίας) και το 2003 ξανάβγηκε στην Ευρώπη.

Το 2008 αν και τερμάτισε στην ένατη θέση θα αγωνιστεί στο Κύπελλο Ιντερτότο με αντίπαλο τον Πανιώνιο, στη θέση της Μπόρατς Τσάσακ.

Τίτλοι

Ποδόσφαιρο

Μπάσκετ

  • Πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας (4): 1958, 1960, 1963, 1964.

Συνδέσεις

Πηγή

  • "Οι ρομαντικοί του Βελιγραδίου", ΕΤ-Sports 30/6/2008, σελ. 54.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα OFK_Belgrade της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).