Χαρτωσιά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
βάλτε και καμια πηγή, πρώητ φορά το ακούω έτσι, αλλιώς λεγεται εδω
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγή}}
{{πηγές}}
'''Χαρτωσιά''' (ή '''μπάζα''' ή '''λεβέ''') ονομάζεται, στα παιχνίδια με [[τραπουλόχαρτα]], η διαδικασία κατά την οποία κάθε ένας από τους παίκτες ρίχνει με τη σειρά του ένα τραπουλόχαρτο στο τραπέζι αλλά και το σύνολο αυτών των τραπουλόχαρτων.
'''Χαρτωσιά''' (ή '''μπάζα''' ή '''λεβέ''') ονομάζεται, στα παιχνίδια με [[τραπουλόχαρτα]], η διαδικασία κατά την οποία κάθε ένας από τους παίκτες ρίχνει με τη σειρά του ένα τραπουλόχαρτο στο τραπέζι αλλά και το σύνολο αυτών των τραπουλόχαρτων.



Έκδοση από την 12:04, 14 Ιουνίου 2010

Χαρτωσιάμπάζα ή λεβέ) ονομάζεται, στα παιχνίδια με τραπουλόχαρτα, η διαδικασία κατά την οποία κάθε ένας από τους παίκτες ρίχνει με τη σειρά του ένα τραπουλόχαρτο στο τραπέζι αλλά και το σύνολο αυτών των τραπουλόχαρτων.

Στα παιχνίδια με χαρτωσιές υπάρχει διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των 4 χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές ο τρόπος παιξίματος μιας χαρτωσιάς είναι ο εξής:

  • Ο παίχτης του οποίου είναι η σειρά του να παίξει την νέα χαρτωσιά ρίχνει ένα φύλο στο τραπέζι
  • Οι επόμενοι (συνήθως) είναι υποχρεωμένοι να ρίξουν, με τη σειρά, από ένα φύλλο από αυτά που κρατούν στα χέρια τους το οποίο να έχει ίδιο χρώμα (της ίδιας "φυλής") με αυτό που έριξε ο πρώτος.

Τη χαρτωσιά κερδίζει εκείνος που έριξε το μεγαλύτερο φύλλο ίδιου χρώματος με αυτό που έριξε ο πρώτος. Η δυναμικότητα των φύλλων εξαρτάται από το παιχνίδι. Υπάρχουν παιχνίδια όπου (από το μεγαλύτερο προς τα κάτω) η σειρά είναι Α, Κ, Q, J, 10, 9, 8, 7 (όπως στην πρέφα) αλλά και άλλα όπου η σειρά είναι Α, 10, Κ, Q, J, 9, 8, 7 (όπως στο 66)

Εξαίρεση αποτελεί όταν στο παιχνίδι υπάρχουν ατού. Τότε, αν στη χαρτωσιά υπάρχουν ατού, τη χαρτωσιά κερδίζει ο παίκτης που έριξε το μεγαλύτερο ατού ( ή αυτός που έριξε το μοναδικό ατού).

Μία παιγμένη χαρτωσιά σε παιχνίδι

Για παράδειγμα αναλύουμε τη διπλανή φωτογραφία:

Όπως είναι φανερό (από τη σειρά που είναι ακουμπισμένα το ένα πάνω στο άλλο) το πρώτο χαρτί που παίχτηκε ήταν ο Βαλές Καρό, το επόμενο το εφτά Κούπα κλπ. Επομένως:

  1. Τη χαρτωσιά κερδίζει ο παίκτης που έριξε το Βαλέ Καρό αν στην συγκεκριμένη μοιρασιά
    • δεν υπάρχουν ατού ή
    • τα καρά είναι το ατού ή
    • τα σπαθιά είναι το ατού
  2. Τη χαρτωσιά κερδίζει ο παίκτης που έριξε το εφτά Κούπα αν στην συγκεκριμένη μοιρασιά υπάρχουν ατού και είναι τα Καρά
  3. Τη χαρτωσιά κερδίζει ο παίκτης που έριξε το Ρήγα Μπαστούνι αν στην συγκεκριμένη μοιρασιά υπάρχουν ατού και είναι τα Μπαστούνια
  4. Τη χαρτωσιά κερδίζει ο παίκτης που έριξε το δέκα Μπαστούνι αν στην συγκεκριμένη μοιρασιά υπάρχουν ατού και είναι τα Μπαστούνια και στο συγκεκριμένο παιχνίδι το δέκα είναι ανώτερο από τον Ρήγα.

Τα περισσότερα παιχνίδια με χαρτωσιές χαρακτηρίζονται νομικά ως Τεχνικά