Γάιος Μάριος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Γρήγορη προσθήκη κατηγορίας "Ρωμαίοι στρατιωτικοί" (HotCat)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
Ο [[Πλούταρχος]] παραθέτει την βιογραφία του Γάιου Μάριου, παράλληλα με την βιογραφία του [[Πύρρος|Πύρρου]]. Δεν έχει διασωθεί σύγκριση των δύο ανδρών.
Ο [[Πλούταρχος]] παραθέτει την βιογραφία του Γάιου Μάριου, παράλληλα με την βιογραφία του [[Πύρρος|Πύρρου]]. Δεν έχει διασωθεί σύγκριση των δύο ανδρών.


{{Πλούταρχος}}
[[Κατηγορία:Ρωμαίοι πολιτικοί]]


{{DEFAULTSORT:Μαριος Γαιος}}

[[Κατηγορία:Ρωμαίοι πολιτικοί]]
[[Κατηγορία:Ρωμαίοι στρατιωτικοί]]
[[Κατηγορία:Ρωμαίοι στρατιωτικοί]]

Έκδοση από την 15:04, 29 Μαΐου 2010

Ο Γάιος Μάριος (157 - 86 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός. Γεννήθηκε στην πόλη της Αρπιανής. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Ρωμαίων στην Ιβηρία, υπό τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό, όπου ανεδείχθη για τις στρατιωτικές ικανότητές του. Το 119 π.Χ. έλαβε το αξίωμα του δημάρχου, με την υποστήριξη του Καικιλίου Μετέλλου. Το 115 π.Χ. εκλέχτηκε στρατηγός και έγινε διοικητής της Ιβηρίας. Ακολούθησε τον Μέτελλο στον πόλεμο κατά του Ιουγούρθα ως αντιστράτηγος. Οι Ρωμαίοι των εξέλεξαν ύπατο, στρατηγό μαζί με τον Μέτελλο στον πόλεμο κατά του Ιουγούρθα, στον οποίο όμως ανεδείχθη ο Λεύκιος Σύλλας, που ως ταμίας διαπραγματεύθηκε την παράδοση του Ιουγούρθα. Κατά τα χρόνια που διετέλεσε ύπατος πολέμησε με επιτυχία ενάντια στους Τεύτονες και τους Κίμβρους. Για τις επιτυχίες του έλαβε την τιμητική διάκριση του «Τρίτου Ιδρυτή της Ρώμης». Κατά την 6 φορά που διατέλεσε ύπατος, έπεσε σε δυσμένεια των πολιτών, λόγω παρανομιών που διέπραξε μαζί με τον Σατορνίνο.

Με αφορμή την αρχηγία του Μιθριδατικού πολέμου, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Μάριου και του Σύλλα, κατά τον οποίο ο δεύτερος κατέλαβε την Ρώμη. Ο Μάριος διέφυγε τελικά στην Λιβύη, όπου παρέμεινε μέχρι την ένοπλη σύγκρουση των ύπατων Οκτάβιου και Κίννα, την περίοδο που ο Σύλλας βρισκόταν στον πόλεμο ενάντια στον Μιθριδάτη. Ο Μάριος υποστήριξε τον Κίννα, και όταν αυτός επικράτησε των συγκρούσεων, ο Μάριος προέβη σε διωγμούς κατά των οπαδών του Σύλλα. Στο πλευρό του Κίννα έγινε για 7η φορά ύπατος, αλλά η επικείμενη επιστροφή του θριαμβευτή στον πόλεμο με τον Μιθριδάτη, Σύλλα, οδήγησε τον ηλικιωμένο Μάριο στο ποτό, και αφού ασθένησε βαριά, πέθανε.

Ο Πλούταρχος παραθέτει την βιογραφία του Γάιου Μάριου, παράλληλα με την βιογραφία του Πύρρου. Δεν έχει διασωθεί σύγκριση των δύο ανδρών.