Άλυς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Robbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: tg:Дарёи Кизилирмак Ҳалйс
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sr:Кизил (река)
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
[[ru:Кызылырмак]]
[[ru:Кызылырмак]]
[[sh:Kizil]]
[[sh:Kizil]]
[[sr:Кизил (река)]]
[[sv:Kızılırmak]]
[[sv:Kızılırmak]]
[[tg:Дарёи Кизилирмак Ҳалйс]]
[[tg:Дарёи Кизилирмак Ҳалйс]]

Έκδοση από την 07:12, 8 Μαΐου 2010

Ο Άλυς ποταμός

Ο Άλυς (Τουρκικά: Kızılırmak, στα Τουρκικά σημαίνει κόκκινος ποταμός) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μικράς Ασίας με συνολικό μήκος 1.150 Km. Πηγάζει από την ορεινή Ανατολική Ανατολία, κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς την Αλμυρή Λίμνη σχηματίζοντας ένα πλατύ τόξο. Στην συνέχεια στρέφεται βορειοανατολικά όπου δέχεται και τα νερά των τριών μεγάλων παραπόταμών του, Καππαδόκη (Delice), Devrez και Gökırmak. Τέλος εκβάλλει στην Μαύρη Θάλασσα ανατολικά της Σινώπης.

Ιστορικά στοιχεία

Ο ποταμός Άλυς αποτελούσε την καρδία του αρχαίου βασιλείου των Χετταίων οι οποίοι αποκαλούσαν τον ποταμό Maraššantiya. Στις όχθες του ήταν χτισμένη η Χαττούσα, η πρωτεύουσα του βασιλείου. Στην κλασική αρχαιότητα και συγκεκριμένα τον 6ο αιώνα π.Χ. ο ποταμός αποτελούσε το σύνορο του ισχυρού βασιλείου των Λυδών με το βασίλειο των Περσών [1]

Παραπομπές

  1. Ιστορίαι (Ηροδότου)/Κλειώ Κροῖσος ἦν Λυδὸς μὲν γένος, παῖς δὲ Ἀλυάττεω, τύραννος δὲ ἐθνέων τῶν ἐντός Ἅλυος ποταμοῦ, ὃς ῥέων ἀπὸ μεσαμβρίης μεταξὺ Συρίων τε καὶ Παφλαγόνων ἐξιεῖ πρὸς βορέην ἄνεμον ἐς τὸν Εὔξεινον καλεόμενον πόντον.