Σουαβία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: eo:Ŝvaboj
μ Ρομπότ: Προσθήκη: eu:Suabia (eskualde historikoa)
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
[[eo:Ŝvaboj]]
[[eo:Ŝvaboj]]
[[es:Suabia]]
[[es:Suabia]]
[[eu:Suabia (eskualde historikoa)]]
[[fi:Schwaben]]
[[fi:Schwaben]]
[[fr:Souabe]]
[[fr:Souabe]]

Έκδοση από την 03:49, 2 Μαΐου 2010

Τα σύγχρονα σύνορα της Γερμανίας. Η περιοχή που σήμερα φέρει το όνομα της Σουηβίας φαίνεται με ροζ, ωστόσο το δουκάτο δεν περιοριζόταν στα συγκεκριμένα όρια.

Η Σουηβία ή Σουαβία, (γερμ. Schwaben) υπήρξε αρχικά Δουκάτο και στη συνέχεια Κομητεία στα πλαίσια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού έθνους και αργότερα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, απο το 1524 έως το 1800, της οποίας οι Κόμητες προερχόταν από τον Οίκο Μπούα.

Η Σουηβία, ένα από τα αρχαιότερα Δουκάτα της Ευρώπης, κατελάμβανε την κοιλάδα του Άνω Ρήνου και του Νέκαρ και εκτεινόταν γύρω από τη λίμνη Κωνσταντία. Αρχικά καταλήφθηκε από τους Σουηβούς, εξ ου και η ονομασία της, ενώ επί μακρόν ονομαζόταν Αλεμαννία. Μετά την κατάκτησή της από τον Κλάδιο (496), απετέλεσε Δουκάτο του Φραγκικού Βασιλείου. Μετά από μακρά διαδοχή Δουκών η Σουηβία παραχωρήθηκε από τον Κάρολο Δ' στον κόμητα Φρειδερίκο του Χοενστάουφεν (1079) όπου και παρέμεινε στους κληρονόμους του κόμητες μέχρι το 1268 όπου και εξέλιπε και ο τελευταίος κατ' αρρενογονία απόγονος. Τότε η Κομητεία περιήλθε, αποσχισθείσα, στα κράτη της Βυρτεμβέργης, της Βάδης και του Χοεντσόλερν.

Έμεινε περισσότερο γνωστή στην ιστορία από τους πολέμους της με τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια κατά τον 16ον αιώνα, οι οποίοι ονομάστηκαν «πόλεμοι της Σουηβίας». Με το συνέδριο της Βιέννης, η Κομητεία της Σουηβίας αποδόθηκε ως επαρχία στην Έσση και στην Βαυαρία και το 1971 το εδαφικό κομμάτι της Έσσης που αποτελούσε ιδία επαρχία ενσωματώθηκε στην επαρχία της Φρανκφούρτης.

Σήμερα είναι μια περιοχή της Γερμανίας που υπάγεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Würtemberg) και κατά το μικρότερο μέρος της στη Βαυαρία.

Γενικά οι κάτοικοι της Σουηβίας (όπως και της υπόλοιπης νότιοδυτικής Γερμανίας) είναι οι Αλεμάνοι, απόγονοι των Σουηβών, γερμανικού φύλου που άρχισε να μεταναστεύει στην χώρα το 260. Οι Κελτορωμανοί εκεί έφυγαν ή υποτάχτηκαν. Οι Ρωμαίοι ονομάζουν αυτούς τους Σουηβούς Alamanni. Οι Αλεμάννοι μένουν στην Αλσατία της Γαλλίας, στη Νότια Βάδη και στη Σουηβία της Γερμανίας, σ'ένα μεγάλο τμήμα της Ελβετίας, στο Πριγκηπάτο του Λίχτενσταϊν και στο Φόραρλμπεργκ της Αυστρίας. Η γλώσσα τους ονομάζεται Αλεμαννική γλωσσα (Alemannisch).

Ονοματολογία των κατοίκων της

Σουηβοί, αλλά και Σουήβοι (Σουῆβοι), Σουαβοί ή Σουάβοι στα Νέα Ελληνικά και Σόηβοι ή Σούιβοι στα Αρχαία Ελληνικά, αποκαλούνται συλλογικά τα γερμανικά φύλα των Μαρμοκανών, Κουάδων, Ερμουνδούρων, Σεμνώνων και Λογγοβάρδων, οι οποίοι ζούσαν κατά κύριο λόγο στις παραποτάμιες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Ο όρος χρησιμοποιείται σήμερα αναφορικά με τους κατοίκους ή εκείνους που έχουν καταγωγή από την Σουηβία στη νότια Γερμανία, τη σημερινή περιοχή Σβάμπεν.

Δείτε επίσης


Πηγές

  • Πάπυρος, Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας, 2005.
  • Νεώτερον εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.17ος σ.100