Πεδίο υψηλού βαρομετρικού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ro:Anticiclon
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sq:Anticikloni
Γραμμή 70: Γραμμή 70:
[[sk:Tlaková výš]]
[[sk:Tlaková výš]]
[[sl:Anticiklon]]
[[sl:Anticiklon]]
[[sq:Anticikloni]]
[[sv:Högtryck]]
[[sv:Högtryck]]
[[tr:Yüksek basınç]]
[[tr:Yüksek basınç]]

Έκδοση από την 14:23, 25 Απριλίου 2010

Πρόκειται για περιοχή όπου επικρατούν υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης από τις γειτονικές περιοχές. Λόγω του ορισμού του, ένα υψηλό βαρομετρικό σε μία περιοχή της γης μπορεί να έχει κέντρο 1010 hPa, ενώ ένα χαμηλό βαρομετρικό σε κάποια μακρινή περιοχή μπορεί να έχει πίεση 1015 hPa στο κέντρο του.

Ονοματολογία

Ένα υψηλό βαρομετρικό ονομάζεται επίσης αντικυκλώνας ή, απλά, υψηλό. Σε μετεωρολογικούς χάρτες επιφανείας, το κέντρο ενός αντικυκλώνα μπορεί να εμφανίζεται στα ελληνικά ως Υ, στα αγγλικά και τα γερμανικά ως Η, κ.ο.κ.

Άνεμοι γύρω από τα υψηλά βαρομετρικά

Λόγω του ότι ένα υψηλό βαρομετρικό έχει υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση από τις γειτονικές περιοχές (βαροβαθμίδα), ο αέρας κινείται από το κέντρο προς την περιφέρειά του. Όμως, η διεύθυνση των ανέμων γύρω από ένα βαρομετρικό υψηλό δεν είναι κάθετη προς τις ισοβαρείς καμπύλες. Ο άνεμος, αντίθετα, κινείται στο βόρειο ημισφαίριο παράλληλα με τους δείκτες του ρολογιού, σταδιακά προς την περιφέρεια του υψηλού. Έτσι, στα ανατολικά του υψηλού επικρατούν βόρειοι άνεμοι, στα δυτικά του επικρατούν νότιοι άνεμοι, στα νότιά του επικρατούν ανατολικοί άνεμοι και, στα βόρειά του, δυτικοί άνεμοι. Στο νότιο ημισφαίριο, η διεύθυνση των ανέμων είναι αντίθετη, αλλά πάντα σταδιακά προς την περιφέρεια του αντικυκλώνα. Η αιτία για αυτή τη σκέδαση στη διεύθυνση του ανέμου είναι η Δύναμη Κοριόλις.

Καιρός που σχετίζεται με τα υψηλά βαρομετρικά

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, τα υψηλά βαρομετρικά σχετίζονται εξ ορισμού με καλοκαιρία. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντοτε αλήθεια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η ύπαρξη ενός αντικυκλώνα μπορεί να σχετίζεται με:

  • παρατεταμένη περίοδο με ομίχλες, όπως συνέβη τα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου 2006 στις περιοχές της Φλώρινας και του κάμπου της Καβάλας
  • έντονη θερμοκρασιακή αναστροφή και κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, κυρίως σε αστικές ή/και βιομηχανοποιημένες περιοχές
  • πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες σε περίπτωση ανέφελου ουρανού.
  • συνθήκες καύσωνα

Δείτε επίσης

Πηγές

  • "American Practical Navigator" H.O. No 9, U.S.Navy Hydrographic Office 1958
  • "Admiralty Manual of Navigation" Volume II, - Her Magesty's Stationery Office, London 1960
  • "Meteorology for Mariners Met O. 593, - Her Magesty's Stationery Office, London 1967
  • "Ναυτική Μετεωρολογία" Χ. Περογιαννάκη, ταξίαρχου Π.Α. τ. Γενικού Διευθυντπου ΕΜΥ, - Ίδρυμα Ευγενίδου 1974, Αθήνα.