Ουαλεντινιανός Α΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ms:Valentinian I
μ Ρομπότ: Προσθήκη: uk:Валентиніан I
Γραμμή 48: Γραμμή 48:
[[tl:Valentinian I]]
[[tl:Valentinian I]]
[[tr:I. Valentinianus]]
[[tr:I. Valentinianus]]
[[uk:Валентиніан I]]
[[zh:瓦伦提尼安一世]]
[[zh:瓦伦提尼安一世]]

Έκδοση από την 17:46, 7 Απριλίου 2010

Ο Ουαλεντινιανός (321 - 17 Νοεμβρίου 375), ή Βαλεντινιανός Α', ήταν Αυτοκράτορας του δυτικού ρωμαϊκού κράτους από το 364 μέχρι το 375.

Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του Ιοβιανού, εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως Ουαλεντινιανός Α'. Ήταν αγράμματος, χριστιανός και ταπεινής καταγωγής, ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα αλλά και ευέξαπτο χαρακτήρα. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στον θρόνο, όρισε συναύγουστο τον νεότερο αδελφό του Ουάλεντα (ονομαστική: Ουάλης < λατ. Valens, -ntis) (3289 Αυγούστου 378). Στον αδελφό του, ο Βαλεντινιανός ανέθεσε τη διοίκηση των ανατολικών επαρχιών. Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια πολέμησαν, στη Γαλατία εναντίον βαρβαρικών φυλών, στα βόρεια εναντίον των Γότθων και ανατολικά εναντίον των Περσών. Το 375, ο Ουαλεντινιανός πέθανε από αποπληξία.

Απολογιστικά το έργο του ήταν θετικό για την αυτοκρατορία. Ήταν ικανός και ανεκτικός ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των υπηκόων του, αλλά η αυστηρότητά του τον είχε καταστήσει ελάχιστα δημοφιλή. Πριν πεθάνει, όρισε ως διάδοχο τον γιο του Γρατιανό και αργότερα τον γιο του από άλλο γάμο, επίσης Ουαλεντινιανό (μετέπειτα αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Β'). Ο Ουάλης κυβέρνησε από κοινού με τον Γρατιανό, μέχρι το θάνατό του σε μάχη κατά των Γότθων στην Αδριανούπολη, το 378.


Προκάτοχος:
Ιοβιανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 364-375
Διάδοχος:
Γρατιανός, Βαλεντινιανός Β'