Δημήτρης Τσοβόλας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αφαίρεση κατηγορίας "Έλληνες βουλευτές" (HotCat)
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
{{DEFAULTSORT:Τσοβολας Δημητρης}}
{{DEFAULTSORT:Τσοβολας Δημητρης}}
[[Κατηγορία:Έλληνες δικηγόροι]]
[[Κατηγορία:Έλληνες δικηγόροι]]
[[Κατηγορία:Έλληνες βουλευτές]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Άρτας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Άρτας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]

Έκδοση από την 08:02, 6 Απριλίου 2010

Ο Δημήτρης Τσοβόλας είναι έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Τον Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι την βουλευτική του έδρα. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.[1]

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στον Δ.Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) μπήκε στη Βουλή το 1996. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε. Από το 2004 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με τη δικηγορία. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.

Αναφορές

  1. «[...] για απιστία περί την υπηρεσία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η Βουλή, όμως, με την απόφαση της 26-11-93, συγκατέθεσε στην απονομή χάριτος και στην άρση των έννομων συνεπειών της καταδίκης [...]». Από την ομιλία του Βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος στις 21 Φεβρουαρίου 2001. Πηγή: http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=Es010221.txt. Ανακτήθηκε στις 2006-09-13.