Πολυπόταμο Φλώρινας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Πολυπόταμο''' (ή και ο '''Πολυπόταμος''') είναι χωριό της [[Νομός Φλώρινας|Φλώρινας]]. Οι κατοίκοι είναι ντόπιοι Μακεδόνες.
Το '''Πολυπόταμο''' (ή και ο '''Πολυπόταμος''') είναι χωριό της [[Νομός Φλώρινας|Φλώρινας]]. Οι κατοίκοι είναι ντόπιοι Μακεδόνες.


Το Πολυπόταμο αναφέρεται ήδη από το 15ο αιώνα, ως τιμάριο του Θανάση Βαλαβάνη. Στο χωριό, κατά τη διάρκεια του [[Μακεδονικός Αγώνας|Μακεδονικού αγώνα]] υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγαριζόντων, καθώς το χωριό ήταν μικτό. Αποτέλεσμα των επιθέσεων και των αντεκδικήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν οι περισσότεροι κάτοικοι να μεταναστεύσουν. Μετά την απελευθέρωσή του (το 1912), και το τέλος του [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Ά Παγκοσμίου Πολέμου]], κάποιες οικογένειες προσέφυγαν στη [[Βουλγαρία]]. Μετά τον [[Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949|εμφύλιο πόλεμο]], αρκετοί κάτοικοι κατέφυγαν στη [[Γιουγκοσλαβία]]. Η παλιά του ονομασία ήταν Νερέτη. <ref>[http://lithoksou.net/florina_n.html Δ. Λιθοξόου, Πληθυσμός και οικισμοί της περιοχής Φλώρινας]</ref>.
Ο Πολυπόταμος αναφέρεται ήδη από το 15ο αιώνα, ως τιμάριο του Θανάση Βαλαβάνη. Στο χωριό, κατά τη διάρκεια του [[Μακεδονικός Αγώνας|Μακεδονικού αγώνα]] υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγαριζόντων, καθώς το χωριό ήταν μικτό. Αποτέλεσμα των επιθέσεων και των αντεκδικήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν οι περισσότεροι κάτοικοι να μεταναστεύσουν. Μετά την απελευθέρωσή του (το 1912), και το τέλος του [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Ά Παγκοσμίου Πολέμου]], κάποιες οικογένειες προσέφυγαν στη [[Βουλγαρία]]. Μετά τον [[Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949|εμφύλιο πόλεμο]], αρκετοί κάτοικοι κατέφυγαν στη [[Γιουγκοσλαβία]]. Η παλιά του ονομασία ήταν Νερέτη. <ref>[http://lithoksou.net/florina_n.html Δ. Λιθοξόου, Πληθυσμός και οικισμοί της περιοχής Φλώρινας]</ref>.


Το Πολυπόταμο έχει διατηρήσει την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, καθώς και την πολιτισμική του παράδοση. Από το Πολυπόταμο είναι το παραδοσιακό μουσικό σχήμα των [[Αδέλφια Αθανασίου|Αδελφών Αθανασίου]]<ref>[http://www.allthegreeks.com/index.php?option=com_content&view=article&id=383:2009-09-25-12-09-50&catid=16:news-bites&Itemid=44 Ιστότοπος κοινότητας "All the Greeks"]</ref><ref>[http://www.grdance.org/index.php?option=com_content&view=article&catid=34:%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%80%CE%B5%C3%8F_%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1&id=103:--&Itemid=54 Μουσική εκδήλωση αδελφών Αθανασίου στο θέατρο 'Δώρα Στράτου"]</ref>.
Ο Πολυπόταμος έχει διατηρήσει την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, καθώς και την πολιτισμική του παράδοση. Από τον Πολυπόταμο είναι το παραδοσιακό μουσικό σχήμα των [[Αδέλφια Αθανασίου|Αδελφών Αθανασίου]]<ref>[http://www.allthegreeks.com/index.php?option=com_content&view=article&id=383:2009-09-25-12-09-50&catid=16:news-bites&Itemid=44 Ιστότοπος κοινότητας "All the Greeks"]</ref><ref>[http://www.grdance.org/index.php?option=com_content&view=article&catid=34:%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%80%CE%B5%C3%8F_%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1&id=103:--&Itemid=54 Μουσική εκδήλωση αδελφών Αθανασίου στο θέατρο 'Δώρα Στράτου"]</ref>.





Έκδοση από την 02:51, 21 Φεβρουαρίου 2010

Το Πολυπόταμο (ή και ο Πολυπόταμος) είναι χωριό της Φλώρινας. Οι κατοίκοι είναι ντόπιοι Μακεδόνες.

Ο Πολυπόταμος αναφέρεται ήδη από το 15ο αιώνα, ως τιμάριο του Θανάση Βαλαβάνη. Στο χωριό, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγαριζόντων, καθώς το χωριό ήταν μικτό. Αποτέλεσμα των επιθέσεων και των αντεκδικήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν οι περισσότεροι κάτοικοι να μεταναστεύσουν. Μετά την απελευθέρωσή του (το 1912), και το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, κάποιες οικογένειες προσέφυγαν στη Βουλγαρία. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αρκετοί κάτοικοι κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία. Η παλιά του ονομασία ήταν Νερέτη. [1].

Ο Πολυπόταμος έχει διατηρήσει την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, καθώς και την πολιτισμική του παράδοση. Από τον Πολυπόταμο είναι το παραδοσιακό μουσικό σχήμα των Αδελφών Αθανασίου[2][3].