Γόμφοι Τρικάλων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Egmontbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Robot-assisted disambiguation: Φίλιππος Β' - Changed link(s) to Φίλιππος Β' ο Μακεδών
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ +λινκ.
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
Οι '''Γόμφοι''' είναι ένα χωριό του [[νομός Τρικάλων|νομού Τρικάλων]].αποτελούν το νοτιοανατολικό άκρο του [[δήμος Γόμφων|Δήμου Γόμφων]].
Οι '''Γόμφοι''' είναι ένα χωριό του [[νομός Τρικάλων|νομού Τρικάλων]].αποτελούν το νοτιοανατολικό άκρο του [[δήμος Γόμφων|Δήμου Γόμφων]].


Η παλιά ονομασία του οικισμού είναι "Ραψίστα"<ref>Η ονομασία αυτή αναφέρεται στο σιγίλιο του Αντωνίου Δ' (1393): «χωρίον ή Λαψίστα μετά του εν αυτώ πόρου (πορθμείου)», Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος ΙΒ', 1987</ref>, ενώ η καινούργια προέρχεται από τον μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας χώρο των αρχαίων Γόμφων. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στα όρια με το [[Μουζάκι Καρδίτσας]] στη θέση «Επισκοπή», στην αριστερή όχθη του ποταμού [[Πάμισος Θεσσαλίας|Πάμισου]]. Σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στη θέση Λογγαράκος αλλά και εντός του χωριού, όπου πολλές φορές έχουν βρεθεί τάφοι ή άλλα ευρήματα.
Η παλιά ονομασία του οικισμού είναι "Ραψίστα"<ref>Η ονομασία αυτή αναφέρεται στο [[σιγίλιο]] του Αντωνίου Δ' (1393): «χωρίον ή Λαψίστα μετά του εν αυτώ πόρου (πορθμείου)», Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος ΙΒ', 1987</ref>, ενώ η καινούργια προέρχεται από τον μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας χώρο των αρχαίων Γόμφων. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στα όρια με το [[Μουζάκι Καρδίτσας]] στη θέση «Επισκοπή», στην αριστερή όχθη του ποταμού [[Πάμισος Θεσσαλίας|Πάμισου]]. Σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στη θέση Λογγαράκος αλλά και εντός του χωριού, όπου πολλές φορές έχουν βρεθεί τάφοι ή άλλα ευρήματα.


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 21:08, 11 Ιανουαρίου 2010

Συντεταγμένες: 39°27′49″N 21°41′33″E / 39.46361°N 21.69250°E / 39.46361; 21.69250

Γόμφοι
Γόμφοι is located in Greece
Γόμφοι
Γόμφοι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΓόμφων
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΤρικάλων
Πληθυσμός1.096 (2001)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΡαψίστα

Οι Γόμφοι είναι ένα χωριό του νομού Τρικάλων.αποτελούν το νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου Γόμφων.

Η παλιά ονομασία του οικισμού είναι "Ραψίστα"[1], ενώ η καινούργια προέρχεται από τον μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας χώρο των αρχαίων Γόμφων. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στα όρια με το Μουζάκι Καρδίτσας στη θέση «Επισκοπή», στην αριστερή όχθη του ποταμού Πάμισου. Σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στη θέση Λογγαράκος αλλά και εντός του χωριού, όπου πολλές φορές έχουν βρεθεί τάφοι ή άλλα ευρήματα.

Ιστορία

Στην αρχαία εποχή ήταν πόλη υψηλής στρατηγικής σημασίας, ονομάστηκε "Φιλιππούπολη" προς τιμήν του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας[2]. Τότε, γύρω στα 340 π.Χ., κόπηκαν τα πρώτα αργυρά νομίσματα και αργότερα χάλκινα με το όνομα Γόμφοι[3], με παραστάσεις του Διός Παλάμνιου ή Ακραίου.

Υπήρξε μήλο της έριδας μεταξύ Φιλίππου Ε' και του Αμυνάδρου, Βασιλιά των Αθαμανών, καθώς η αρχαία πόλη έλεγχε τις δύο εισόδους προς την αρχαία Αμβρακία (σημερινή Άρτα) και την Αθαμανία. Επίσης, αποτέλεσε ενεργό μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Τελικά το 198 π.Χ., οι Γόμφοι περιέρχονται στο βασίλειο της Αθαμανίας του Αμύνανδρου. Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποτέλεσαν πέρασμα του ύπατου Πόλπιου Λίκινου Κράσσου και του Ιουλίου Καίσαρα στον δρόμο για την αναμέτρηση του με τον Πομπηίο, με υπερασπιστή τον Ανδροσθένη το Β'.

Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπάρχει αναφορά της αναστήλωσης των τειχών των Γόμφων από τον Ιουστινιανό, ενώ ο Ηράκλειος τους καθιέρωσε ως έδρα Επισκόπων. Στα νεότερα χρόνια αποτέλεσε κοινότητα, της οποίας ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, καθώς οι κάτοικοι μετακινούνταν είτε σε μεγαλύτερες πόλεις είτε μετανάστευαν σε πλούσιες χώρες του εξωτερικού.

Παραπομπές

  1. Η ονομασία αυτή αναφέρεται στο σιγίλιο του Αντωνίου Δ' (1393): «χωρίον ή Λαψίστα μετά του εν αυτώ πόρου (πορθμείου)», Θεσσαλικό Ημερολόγιο, τόμος ΙΒ', 1987
  2. Karditsa-net :: Οδηγός της περιοχής Καρδίτσας
  3. «Νόμισμα και κυριαρχία στη Θεσσαλία: Η περίπτωση των Γόμφων/Φιλιππουπόλεως». Το Νόμισμα στο Θεσσαλικό Χώρο, Πρακτικά Συνεδρίου Γ΄ Επιστημονικής Συνάντησης. Αθήνα. 2004. σελ. 541-554. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι