Γεωμετρική πρόοδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
βελτίωση σύνταξης (και σημασιολογίας)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Γεωμετρική πρόοδος''' είναι η [[ακολουθία]], στην οποία κανένας όρος δεν ισούται με το μηδέν και για δύο διαδοχικούς όρους της α<sub>ν</sub>, α<sub>ν+1</sub> ισχύει ότι <math>\frac{\alpha_{\nu+1}}{\alpha_{\nu}}=\lambda</math>, όπου λ μία μη μηδενική σταθερή ποσότητα. Η ποσότητα λ ονομάζεται '''λόγος''' της αριθμητικής προόδου. Αντίστροφα, αποδεικνύεται ότι, αν το οποιοδήποτε ποιλήκο δύο διαδοχικών όρων μιας ακολουθίας είναι συγκεκριμένο, τότε αυτή η ακολουθία είναι γεωμετρική πρόοδος. Έτσι, όπως πολλές πρόοδοι έχει δύο τύπους:
'''Γεωμετρική πρόοδος''' είναι η [[ακολουθία]], στην οποία κανένας όρος δεν ισούται με το μηδέν και για δύο διαδοχικούς όρους της α<sub>ν</sub>, α<sub>ν+1</sub> ισχύει ότι <math>\frac{\alpha_{\nu+1}}{\alpha_{\nu}}=\lambda</math>, όπου λ μία μη μηδενική σταθερή ποσότητα. Η ποσότητα λ ονομάζεται '''λόγος''' της αριθμητικής προόδου. Αντίστροφα, αποδεικνύεται ότι, αν το οποιοδήποτε ποιλήκο δύο διαδοχικών όρων μιας ακολουθίας είναι συγκεκριμένο, τότε αυτή η ακολουθία είναι γεωμετρική πρόοδος. Έτσι, όπως πολλές ακολουθίες, έχει δύο τύπους:


*Γενικός τύπος: α<sub>ν</sub>=α<sub>1</sub>·λ<sup>ν-1</sup>
*Γενικός τύπος: α<sub>ν</sub>=α<sub>1</sub>·λ<sup>ν-1</sup>

Έκδοση από την 11:57, 1 Ιανουαρίου 2010

Γεωμετρική πρόοδος είναι η ακολουθία, στην οποία κανένας όρος δεν ισούται με το μηδέν και για δύο διαδοχικούς όρους της αν, αν+1 ισχύει ότι , όπου λ μία μη μηδενική σταθερή ποσότητα. Η ποσότητα λ ονομάζεται λόγος της αριθμητικής προόδου. Αντίστροφα, αποδεικνύεται ότι, αν το οποιοδήποτε ποιλήκο δύο διαδοχικών όρων μιας ακολουθίας είναι συγκεκριμένο, τότε αυτή η ακολουθία είναι γεωμετρική πρόοδος. Έτσι, όπως πολλές ακολουθίες, έχει δύο τύπους:

  • Γενικός τύπος: αν1·λν-1
  • Αναδρομικός τύπος: ανν-1·λ

Ιδιότητες της προόδου

  • Ο γεωμετρικός μέσος όρος δύο αριθμών α,γ είναι ο β, αν και μόνο αν οι όροι α, β, γ είναι διαδοχικοί όροι γεωμετρικής προόδου.
  • Αν λ δεν είναι ένα:
    • Το άθροισμα των κ πρώτων όρων της γεωμετρικής προόδου (αν) ( με πρώτον όρο τον α1) ισούται με
      • Αν η πρόοδος είναι φθίνουσα (άρα και θετική), τότε η σειρά της γεωμετρική προόδου είναι ίση με
  • Αν λ=1 και τότε η γεωμετρική πρόοδος είναι άπειροι ίσοι μεταξύ τους όροι με τον α1.