Μπίτολα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Demmy (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
== Φεστιβάλ Κινηματογράφου ''Οι Αδεφλοί Μανάκη'' ==
== Φεστιβάλ Κινηματογράφου ''Οι Αδεφλοί Μανάκη'' ==


Κάθε Σεπτέμβρη στο ''Μοναστήρι'' γίνεται το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και φωτογραφίας ''Manaki brothers film festival''<ref> [[http://www.manaki.com.mk/| Ιστοσελίδα "Manaki Brothers International Film Festival - Bitola".]]</ref> στην μνήμη [[Αδελφοί Μανάκη|των αδελφών Μανάκη]] οι οποίοι θεωρούνται οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Μοναστήρι <ref>[[http://www.manaki.com.mk/en/Manaki%20Brothers/about-manaki-bros.html| Βιογραφία των Αδελφών Μανάκη από την ιστοσελίδα του "Manaki Brothers International Film Festival - Bitola".]]</ref> [[Αδελφοί Μανάκη|οι αδελφοί Μανάκη]] θεωρούνται Σλαβομακεδόνες, ενώ σύμφωνα με Ελληνικές πηγές όπως το μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης <ref>[[http://www.picture.gr/Folio/cinemuseum/arthro8.htm| Βιογραφία των Αδελφών Μανάκη από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.]]</ref> [[Αδελφοί Μανάκη|οι αδελφοί Μανάκη]] <ref>Crhistos K. Christodoulou ''The Manakis Brothers: The Greek Pioneers of the Balkanic Cinema'', 1997, Organization for the Cultural Capital of Europe Thessaloniki.</ref>θεωρούνται Έλληνες.
Κάθε Σεπτέμβρη στο ''Μοναστήρι'' γίνεται το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και φωτογραφίας ''Manaki brothers film festival''<ref> [[http://www.manaki.com.mk/| Ιστοσελίδα "Manaki Brothers International Film Festival - Bitola".]]</ref> στην μνήμη [[Αδελφοί Μανάκη|των αδελφών Μανάκη]] οι οποίοι θεωρούνται οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Μοναστήρι <ref>[http://www.manaki.com.mk/en/Manaki%20Brothers/about-manaki-bros.html Βιογραφία των Αδελφών Μανάκη από την ιστοσελίδα του "Manaki Brothers International Film Festival - Bitola".]</ref> [[Αδελφοί Μανάκη|οι αδελφοί Μανάκη]] θεωρούνται Σλαβομακεδόνες, ενώ σύμφωνα με Ελληνικές πηγές όπως το μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης <ref>[http://www.picture.gr/Folio/cinemuseum/arthro8.htm Βιογραφία των Αδελφών Μανάκη από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.]</ref> [[Αδελφοί Μανάκη|οι αδελφοί Μανάκη]] <ref>Crhistos K. Christodoulou ''The Manakis Brothers: The Greek Pioneers of the Balkanic Cinema'', 1997, Organization for the Cultural Capital of Europe Thessaloniki.</ref>θεωρούνται Έλληνες.

== Προσωπικότητες ==
== Προσωπικότητες ==



Έκδοση από την 18:51, 31 Δεκεμβρίου 2009

Συντεταγμένες: 41°02′00″N 21°20′00″E / 41.0333°N 21.3333°E / 41.0333; 21.3333

Μοναστήρι

Η Μπίτολα ή Μοναστήρι (Σλαβομακεδονικά: Битола, Σερβικά: Битољ, Βουλγαρικά: Битоля, Βλάχικά: Bitule/Bituli, Τουρκικά: Manastır, مناستر ) [1][2][3] είναι πόλη της νοτιοδυτικής ΠΓΔΜ, το δεύτερο σημαντικότερο διοικητικό, πολιτιστικό, βιομηχανικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, αλλά και πληθυσμιακό κέντρο της χώρας, με 86.176 κατοίκους κατά την απογραφή του 1994. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 576 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στο νοτιότερο τμήμα της κοιλάδας της Πελαγονίας. Περιβάλλεται από τα όρη Μπάμπα και Νίντζε και απέχει 175 χλμ από την πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια, 180 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 15 χλμ. από τα σύνορα με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από το μεθοριακό σταθμό της Νίκης Φλώρινας. Ανά τους αιώνες υπήρξε σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Αδριατικής, Αιγαίου και Κεντρικής Ευρώπης. Εξαιτίας του κομβικού χαρακτήρας της, κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστή με το προσωνύμιο «η πόλη των προξένων», καθώς πολλές Ευρωπαϊκές χώρες διέθεταν Προξενεία τους στο Μοναστήρι.

Η πόλη βρίθει αξιόλογων πολιτιστικών μνημείων, χαρακτηριστικότερα όλων ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου (1830), μια από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες της ΠΓΔΜ, η σκεπαστή αγορά, το παλιό παζάρι του Μoναστηριού (19ος αιώνας), ο Πύργος με το Ρολόι (17ος αιώνας), το Τέμενος του Αιντάρ Καντί (16ος αιώνας) αλλά και πλήθος νεοκλασσικών αρχοντικών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στο φημισμένο κεντρικό δρόμο της πόλης «Shirok Sokak» (Широк Сокак).

Ιστορία

Στα 2 χλμ από το κέντρο της πόλης,ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Ηράκλεια Λυγκηστίς που ιδρύθηκε από το Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄ κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Το όνομα Μπίτολα προέρχεται από την παλαιά εκκλησιαστική σλαβική λέξη обитѣль (ομπίτελ) που σημαίνει μοναστήρι. Το 1821, με το ξέσπασμα της Ελληνικής επανάστασης, οι Μοναστηριώτες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων συμμετέχοντας στον Πανελλήνιο ξεσηκωμό. Στην Πρώτη Προσωρινή Ελληνική Κυβέρνηση μάλιστα, το 1822, συστάθηκε τριμελής επιτροπή Βορειομακεδόνων, το ένα μέλος της οποίας ήταν εκπρόσωπος των επαναστατημένων Μοναστηριωτών.[4] Μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους το ελληνικό στοιχείο της πόλης ήταν πολύ έντονο. Μετά την κατάληψή της από το σέρβικο στρατό οι περισσότεροι Έλληνες μετακινήθηκαν στην κοντινή πόλη της Φλώρινας και σε άλλες περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας.

Ελληνική Κοινότητα

Σήμερα στην πόλη του Μοναστηρίου ζουν αρκετοί γηγενείς Έλληνες και ορισμένοι που έχουν επιχείρηση εκεί. Την πόλη την επισκέπτονται αρκετοί Έλληνες από τον Νομό Φλώρινας, οι οποίοι πάνε στην λαϊκή αγορά κάθε Τρίτη ή Παρασκευή, ή επισκέπτονται το καζίνο στο κέντρο της πόλης[εκκρεμεί παραπομπή]. Στην πόλη λειτουργεί ένας πολιτιστικός σύλλογος της Ελληνικής ομογένειας και δεκάδες φροντιστήρια εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

Αν και στην απογραφή δεν έχουν σημειωθεί, σήμερα στην πόλη του Μοναστηρίου ζουν αρκετοί Έλληνες. Είναι κυρίως σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι με καταγωγή από τη Μοσχόπολη (ήρθαν στην περιοχή μετά το 1750, λόγω της καταστροφής της Μοσχόπολης από τους Τουρκαλβανούς, ως αντίποινα για τα Ορλωφικά), Σαρακατσαναίοι και απόγονοι των πολιτικών προσφύγων του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου[5][6][7].

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Οι Αδεφλοί Μανάκη

Κάθε Σεπτέμβρη στο Μοναστήρι γίνεται το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου και φωτογραφίας Manaki brothers film festival[8] στην μνήμη των αδελφών Μανάκη οι οποίοι θεωρούνται οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Μοναστήρι [9] οι αδελφοί Μανάκη θεωρούνται Σλαβομακεδόνες, ενώ σύμφωνα με Ελληνικές πηγές όπως το μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης [10] οι αδελφοί Μανάκη [11]θεωρούνται Έλληνες.

Προσωπικότητες

Βιβλιογραφία

  1. Ελληνες, καλωσήρθατε στην Μπίτολα, Οδοιπορικό στη FYROM, Εφημερίδα Η Καθημερινή, 07-10-2007, ανακτήθηκε 30/12/2009
  2. Τα Μπίτολα που τα λέγαν Μοναστήρι Ελευθεροτυπία - 18/03/2008, ανακτήθηκε 30/12/2009
  3. Στην Μπίτολα οι «Βάκχες» Ναυτεμπορική, 22 Αυγουστου 2007
  4. "Η Πολιτισμική Ταυτότητα των Ελλήνων στην Πελαγονία (1912-1930)" Νικόλαος Βασιλειάδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2004
  5. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος "Οι Έλληνες των Σκοπίων"", Θεσσαλονίκη 2007
  6. Δημήτριος Αλεξάνδρου "Εγλωβισμένοι...οι Έλληνες των Σκοπίων", Θεσσαλονίκη 2008
  7. Κατερίνα Βίδα, Ελληνίδα της ΠΓΔΜ, καθηγήτρια[[1]]
  8. [Ιστοσελίδα "Manaki Brothers International Film Festival - Bitola".]
  9. Βιογραφία των Αδελφών Μανάκη από την ιστοσελίδα του "Manaki Brothers International Film Festival - Bitola".
  10. Βιογραφία των Αδελφών Μανάκη από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
  11. Crhistos K. Christodoulou The Manakis Brothers: The Greek Pioneers of the Balkanic Cinema, 1997, Organization for the Cultural Capital of Europe Thessaloniki.

Πρότυπο:Link FA