Εκρηκτικές ύλες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: fiu-vro:Lahkja ollus
μ Ρομπότ: Προσθήκη: scn:Esplusivu
Γραμμή 57: Γραμμή 57:
[[ro:Explozibil]]
[[ro:Explozibil]]
[[ru:Взрывчатые вещества]]
[[ru:Взрывчатые вещества]]
[[scn:Esplusivu]]
[[sh:Eksploziv]]
[[sh:Eksploziv]]
[[simple:Explosive material]]
[[simple:Explosive material]]

Έκδοση από την 16:29, 29 Δεκεμβρίου 2009

Εκρηκτικές ύλες ονομάζονται οι απλές ή σύνθετες χημικές ουσίες, υγρές ή στερεές οι οποίες υπό ορισμένη επίδραση, θερμικής ή μηχανικής ενέργειας μπορούν να υποστούν απότομη χημική μεταβολή και έτσι να διασπασθούν σε πολύ σύντομο χρόνο με έκλυση μεγάλης ποσότητας ενέργειας και να μετατραπούν σε πολλαπλάσιο όγκο αερίων υψηλής θερμοκρασίας. Υφίστανται δηλαδή το φαινόμενο που ονομάζεται έκρηξη.

Τα δε δημιουργούμενα αέρια, λόγω της μεγάλης ταχύτητας αύξησης του όγκου τους προκαλούν ισχυρά μηχανικά αποτελέσματα που συνοδεύονται από κρότους. Οι εκρηκτικές ύλες χρησιμοποιούνται κυρίως στην εκτόξευση βλημάτων από πυροσωλήνες (π.χ. πυροβόλα, τυφέκια πιστόλια κ.λπ.) καθώς και σε διάφορες άλλες περιορισμένες χρήσεις όπως εκτινάξεις, εκβραχισμούς, εξορύξεις, ανατινάξεις κ.λπ.
Η δε εμπορία, διακίνηση - μεταφορά και χρήση αυτών γίνεται πάντα κατόπιν σχετικών αδειών των "καθ΄ ύλην" και "κατά τόπων" αρμόδιων Αρχών λαμβάνοντας πάντα ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας.

Γενικά χαρακτηριστικά

Όλες οι εκρηκτικές ύλες έχουν τα πάρακάτω δύο χαρακτηριστικά:

  • Είναι χημικά ή ενεργειακά ασταθείς
  • Η πυροδότηση μιας εκρηκτικής ύλης έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του υλικού που συνοδεύεται από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας και αλλαγή στην πίεση.