Κάρλοβο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ja:カルロヴォ
Γραμμή 51: Γραμμή 51:


[[bg:Карлово]]
[[bg:Карлово]]
[[cu:Карлово]]
[[da:Karlovo]]
[[da:Karlovo]]
[[de:Karlowo]]
[[de:Karlowo]]
[[en:Karlovo]]
[[en:Karlovo]]
[[eo:Karlovo]]
[[eo:Karlovo]]
[[fi:Karlovo]]
[[fr:Karlovo (Bulgarie)]]
[[fr:Karlovo (Bulgarie)]]
[[hr:Karlovo]]
[[hr:Karlovo]]
[[ja:カルロヴォ]]
[[kk:Карлово]]
[[kk:Карлово]]
[[mk:Карлово]]
[[mk:Карлово]]
Γραμμή 63: Γραμμή 66:
[[ro:Karlovo, Bulgaria]]
[[ro:Karlovo, Bulgaria]]
[[ru:Карлово]]
[[ru:Карлово]]
[[cu:Карлово]]
[[sr:Карлово (Бугарска)]]
[[sr:Карлово (Бугарска)]]
[[fi:Karlovo]]
[[tr:Karlovo]]
[[tr:Karlovo]]

Έκδοση από την 01:14, 23 Δεκεμβρίου 2009

Συντεταγμένες: 42°38′00″N 24°48′00″E / 42.63333°N 24.80000°E / 42.63333; 24.80000

Άποψη από τον βορά στην πόλη Κάρλοβο
Το μνημείο του Βασίλι Λέβσκι

Το Κάρλοβο (βουλγαρικά: Карлово) είναι μία γραφική και ιστορικά σημαντική πόλη στην κεντρική Βουλγαρία. Βρίσκεται σε εύφορη κοιλάδα κατά μήκος του ποταμού Στριάμα στους νότιους πρόποδες της οροσειράς των Βαλκανίων (Ροδόπη). Ανήκει διοικητικά στην επαρχία της Φιλιππούπολης και έχει πληθυσμό περίπου 28.321 (σύμφωνα με την απογραφή του 2005), ο δήμαρχος είναι Nayden Naydenov.

Το Κάρλοβο είναι διάσημο για το γνωστό σε όλο τον κόσμο ροδέλαιο, από τα τριαντάφυλλα τα οποία καλλιεργούνται εκεί και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωμάτων. Εκτός από αυτό, το Κάρλοβο είναι η γενέτειρα του Βασιλ Λέφσκι, από τους πιο διακεκριμένους Βούλγαρους για την προετοιμασία της εθνικής απελευθέρωσης από την οθωμανική κυριαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα. Υπάρχει ένα μεγάλο μουσείο και ένα μνημείο είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Το Κάρλοβο είναι επίσης μια δημοφιλής προορισμός για τον τουρισμό της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, Βούλγαροι αρχαιολόγοι έκαναν ανακαλύψεις στην κεντρική Βουλγαρία οι οποίες συνοψίζονται ως «Η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων". Στις 19 Αυγούστου 2005, ορισμένοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν την πρώτη θρακική πρωτεύουσα, η οποία βρισκόταν κοντά στο Κάρλοβο της Βουλγαρίας. Πολλά από στιλβωμένα κεραμικά χειροποίητα αντικείμενα (κομμάτια της οροφής, κεραμίδια και ελληνικής τέχνης αγγεία) ανακαλύφθηκαν αποκαλύπτοντας την ιστορικότητα της πόλης. Το βουλγαρικό Υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε τις ανασκαφές.

Ιστορία

Το Κάρλοβο βρίσκεται στην περιοχή του μεσαιωνικού φρούριου της Κόψης (Kopsis), μιας φεουδαρχικής κτήσης του Σμίλετς της Βουλγαρίας κατά τον 13ο – 14ο αιώνα, και πιθανή πρωτεύουσα του βραχύβιου βασιλείου του αδελφού του Δεσπότη Βοισίλ. Η σύγχρονη πόλη ανάγεται από το 1483 στο χώρο του χωριού Σούσλιτσα (που είναι σήμερα μία από τις συνοικίες του Κάρλοβου), αλλά απέκτησε μεγάλη σημασία τον 19ο αιώνα ως κέντρο της βουλγαρικής κουλτούρας και επαναστατικής δραστηριότητας. Από το 1953 μέχρι το 1962, η πόλη ονομαζόταν Λέφσκιγραντ (Levskigrad).

Γεωγραφία

Το Κάρλοβο βρίσκεται σε υψόμετρο 386 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κοιλάδα των Ρόδων. Φημίζεται για τη μεγάλη κλίμακας παραγωγή τριαντάφυλλων. Φθάνοντας στην πόλη, αμέσως ξαφνιάζεστε από την απέριττη ομορφιά του βουνού Στάρα Πλανίνα, που σχεδόν αιωρείται πάνω από την πόλη. Η ψηλότερη κορυφή της φημισμένης οροσειράς - Μπότεβ, 2376m - είναι πραγματικά πολύ κοντά στο Κάρλοβο. Η πόλη βρίσκεται 140 χιλιόμετρα ανατολικά από τη βουλγαρική πρωτεύουσα - Σόφια, και 60 χιλιόμετρα βόρεια από την Φιλιππούπολη (Plovdiv), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και πρωτεύουσα της επαρχίας Πλόβντιβ (Plovdiv).

Κλίμα

Το κλίμα της περιοχής είναι εύκρατο ηπειρωτικό, με ήπια και ζεστά καλοκαίρια, που αναζωογονείται με τον άνεμο που κατεβαίνει τα βουνά της βαλκανικής, και χιονισμένους χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι 0,1 ° C (με απόλυτη ελάχιστη τιμή -25,8 ° C). Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου είναι 22,9 ° C (με ένα απόλυτο ανώτατο όριο των 39,6 ° C).

Μέση συνολική ετήσια βροχόπτωση είναι 694 χιλιοστά, είναι υψηλότερη κατά τη θερινή περίοδο (221 χιλιοστά) και χαμηλότερη το χειμώνα (169 χιλιοστά).

Υποδομές και μεταφορές

Το Κάρλοβο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Ε 78, έναν από τους δύο δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα Σόφια με το νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Η πόλη είναι ένα σημαντικό κόμβος για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ της Σόφιας και του σημαντικού εμπορικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας Μπουργκάς. Υπάρχουν συχνά τρένα για το δεύτερο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της χώρας – Φιλιππούπολη (Plovdiv). Το συνολικό μήκος των δρόμων στην περιφέρεια του δήμου του Κάρλοβου είναι 301,4 χιλιόμετρα. Το Κάρλοβο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από το πιο σημαντικό δρόμο στη Βουλγαρία – αυτοκινητόδρομος Θράκης, που είναι στην πραγματικότητα ο κύριος δρόμος μεταξύ Σόφιας και της Κωνσταντινούπολης. Ο διεθνής δρόμος προς Βουκουρέστι είναι επίσης μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά.

Δήμος

Το Κάρλοβο είναι η έδρα του δήμου Κάρλοβου (τμήμα της επαρχίας Φιλιππούπολη - Plovdiv ). Ο πληθυσμός του δήμου Κάρλοβου είναι περίπου 73.000 άτομα. Περιλαμβάνει 27 πόλεις και χωριά (κύριες πόλεις Μπάνυα, Καλοφέρ, Κλεισούρα).

Διάσημοι πολίτες

Αξιόλογες εκδηλώσεις

  • Η Ημέρα των ρόδων κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου
  • Επέτειος του θανάτου του Βασίλι Λέβσκι

Τιμητικά

Το Κάρλοβο έχει αδελφοποιηθεί με το νησί Λίβινγκστον στο Νότιο Σέτλαντ, της Ανταρκτικής και πήρε το όνομά του από το Κάρλοβο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι