Πάπας Πίος Γ΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: uk:Пій III
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ru:Пий III
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
[[pt:Papa Pio III]]
[[pt:Papa Pio III]]
[[ro:Papa Pius al III-lea]]
[[ro:Papa Pius al III-lea]]
[[ru:Пий III (папа римский)]]
[[ru:Пий III]]
[[sl:Papež Pij III.]]
[[sl:Papež Pij III.]]
[[sv:Pius III]]
[[sv:Pius III]]

Έκδοση από την 06:46, 7 Δεκεμβρίου 2009

Πίος Γ΄
Από22-09-1503
Έως18-10-1503
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος ΣΤ΄
ΔιάδοχοςΙούλιος Β΄
Προσωπικά στοιχεία
Θυρεός{{{θυρεός_alt}}}

Ο Πάπας Πίος Γ΄ (κοσμικό όνομα: Φραντσέσκο Νάννι Τοντεσκίνι Πικκολόμινι, ιταλ. Francesco Nanni Todeschini Piccolomini, * 29 Μαΐου 1439 - 18 Οκτωβρίου 1503)ήταν ο 215ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από τις 22 Σεπτεμβρίου 1513 ως το θάνατό του.

Μετά τις νομικές σπουδές στην Περούτζα, σε ηλικία μόλις 22 ετών ανακηρύχθηκε αρχιεπίσκοπος της Σιένα από το θείο του Πάπα Πίο Β΄, ο οποίος του επέτρεψε ακόμη να κοσμήσει το όνομά του με τον οίκο των Πικκολόμινι (αφού η μητέρα του ήταν αδερφή του Πίου Β΄. Ήταν πρεσβευτής του πάπα σε επίσημες αποστολές από τον Πίο Β΄ αλλά και από τον Σίξτο Δ΄ στη δοκιμή να αποκαταστήσει την παπική εξουσία στην Ούμπρια.

Ήταν πολέμιος της πολιτικής του Αλεξάνδρου ΣΤ΄, και εν μέσω των διαταραχών που ακολούθησαν το θάνατο αυτού του τελευταίου, κατάφερε να εκλεχτεί Πάπας, με τη στήριξη του καρδιναλίου Ντέλλα Ρόβερε, ο οποίος αργότερα θα γίνει Πάπας ως Ιούλιος Β΄. Επέτρεψε στον Καίσαρα Βοργία να επιστρέψει στη Ρώμη, μα ταυτόχρονα ξεκίνησε με εξυπνάδα την τροποποίηση της κουρίας. Πέθανε μόλις 26 ημέρες μετά την εκλογή του σε πάπα από έλκος ή όπως υποστηρίζουν κάποιοι από δηλητήριο που του έδωσαν με την υποκίνηση του Παντόλφο Πετρούτσι, ηγεμόνα της Σιένα. Διάδοχός του ήταν ο Πάπας Ιούλιος Β΄.


Πρότυπο:Μεταφρασμένο