Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: en:Infante Luis, Count of Chinchón
Ionutzmovie (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Προσθήκη εικόνας με το http://toolserver.org/~emijrp/imagesforbio/
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:InfanteLuisDeBorbon.jpg|thumb|right|Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων]]
'''Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων και του Φαρνέζε''' (1727 - 1785).
'''Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων και του Φαρνέζε''' (1727 - 1785).



Έκδοση από την 14:57, 26 Νοεμβρίου 2009

Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων

Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων και του Φαρνέζε (1727 - 1785).

Ινφάντης της Ισπανίας, αρχιεπίσκοπος του Τολέδο και της Σεβίλλης, τελευταίος γιος του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Ε' από την δεύτερη σύζυγο του Ελισάβετ Φαρνέζε.

Σε ηλικία μόλις 8 ετών χρίστηκε αρχιεπίσκοπος του Τολέδο και της Σεβίλλης και ακολούθως Καρδινάλιος. Εγκατέλειψε την εκκλησιαστική ζωή (1754) για να πάρει τον τίτλο του κόμητος της Σινσόν.

Με τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδου ΣΤ' χωρίς απογόνους, του παρουσιάστηκε η μοναδική ευκαιρία να γίνει βασιλιάς της Ισπανίας, γιατί οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ζούσαν μακριά από τα πάτρια εδάφη. Ωστόσο, τελικά έχασε τα δικαιώματα του, αφού τον θρόνο κατέλαβε ο αδελφός του Κάρολος, αφήνοντας τον τρίτο του γιο, Φερδινάνδο, βασιλιά των δύο Σικελιών.

Ο ινφάντης Λουδοβίκος ήταν λάτρης των τεχνών, του μουσικού Λουίτζι Μποκερίνι, του αρχιτέκτονα Φορτούνε Ροντρίγκεζ και των ζωγράφων Φραγκίσκου ντε Γκόγια, Λουδοβίκου Παρέτ.

Ο Κάρολος Γ' επιστρέφοντας φοβήθηκε την θέση του που διεκδικούσαν οι αδελφοί του και εξόρισε τον Λουδοβίκο.

Έκανε γάμο με Αραγωνέζα αριστοκράτισσα, ονόματι Μαρία Τερέζα του Βαγιαμπρίγκα και Ρόσας, γάμος που απέκλεισε τα παιδιά του να έχουν δικαιώματα στον βασιλικό θρόνο της Ισπανίας. Οι σχέσεις παρ' όλα αυτά με τον αδελφό του Κάρολο εξακολουθούσαν να είναι καλές. Πέθανε στην εξορία γεμάτος ντροπή, και θλιμμένος για την απώλεια του θρόνου.

Με την σύζυγο του έκανε 3 κόρες, η μία εκ των οποίων, Μαρία Τερέζα, θα παντρευτεί τον μεγάλο Ισπανό πολιτικό και πρωθυπουργό Μανουήλ του Γκοντόι.