Ηριδανός (αστερισμός): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: zh-yue:波江座
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Eridan (zviježđe)
Γραμμή 77: Γραμμή 77:
[[ro:Eridanul (constelaţie)]]
[[ro:Eridanul (constelaţie)]]
[[ru:Эридан (созвездие)]]
[[ru:Эридан (созвездие)]]
[[sh:Eridan (zviježđe)]]
[[sk:Súhvezdie Eridanus]]
[[sk:Súhvezdie Eridanus]]
[[sl:Eridan]]
[[sl:Eridan]]

Έκδοση από την 02:01, 22 Νοεμβρίου 2009

Ηριδανός
Ηριδανός
πατήστε για μεγαλύτερη εικόνα
Συντομογραφία Eri
Λατινικό όνομα Eridanus
Γενική Eridani
Έκταση 1137,9 τετ. μοίρες (2,758%)
Κατάταξη 6ος
Αριθμός άστρων
(μέγεθος ≤ 6,5)
194
Πλήρως ορατός σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ
32°N - 89°S

Ηριδανός (Λατινικά: Eridanus, συντομογραφία: Eri) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι αστερισμός του Νότιου Ημισφαιρίου, μερικώς ορατός από την Ελλάδα.

Βρίσκεται νότια των ζωδιακών αστερισμών Κριού και Ταύρου, και περιλαμβάνει περί τους 126 αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι από 1ου μέχρι 6ου μεγέθους. Θεωρείται ο επιμηκέστερος των αστερισμών: αρχίζει από τον ουράνιο ισημερινό και καταλήγει στον 60ο νότιο ουράνιο παράλληλο, όπου βρίσκεται και ο λαμπρότερος αστέρας του, ο καλούμενος Αχερνάρ (α Ηριδανού), πρώτου μεγέθους.

Η αναγνώριση των περισσότερων αστέρων του είναι εύκολη, λόγω γειτνίασης με τους λαμπρούς και πολύ γνωστούς αστερισμούς του Ταύρου και του Ωρίωνα, ειδικότερα όταν κατά μήνα Σεπτέμβριο διέρχεται από τον μεσημβρινό του τόπου της παρατήρησης, κατά το μεσονύκτιο, καθιστάμενος συνεχώς όλο και πιό εσπερινός αστερισμός, αρχομένου του χειμώνα, οπότε και μεσουρανεί περί την 8η ώρα το βράδυ.

Ο Ηριδανός συγκαταλέγεται στη «Μαθηματική Σύνταξη» (Αλμαγέστη) του Πτολεμαίου. Σε αυτή περιέχονται συνολικά 34 αστέρες του αστερισμού. Στους αρχαίους ο αστερισμός αυτός ήταν γνωστός και με το όνομα «Ποταμός» ή ως «από του Ωρίωνα ποταμός» παριστάμενος ως ποταμός, στον οποίο πνίγηκε ο Φαέθων όταν ο Δίας τον κατακεραύνωσε.

Ο αστέρας ε Ηριδανού είναι ο 5ος κατ΄ απόσταση από τη Γη αστέρας στον νυκτερινό ουρανό, ενώ ο αστέρας ο αυτού του αστερισμού είναι ο 9ος κατ΄ απόσταση, μεταξύ όλων των αστέρων και απέχει περίπου 1 εκατομμύριο φορές την απόσταση του Ηλίου.

Διαδικτυακοί τόποι

Ερατοσθένης, Καταστερισμοί ή Αστροθεσίαι: Ηριδανός