Ταμασσός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αφαίρεση κατηγορίας "Κύπρος"; Γρήγορη προσθήκη κατηγορίας "Πόλεις της αρχαίας Κύπρου" (HotCat)
LaaknorBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ru:Тамассос
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
*[http://www.voskaris.com/tamasosgr.htm Πληροφορίες] και [http://www.voskaris.com/photostamasos.htm Φωτογραφίες] της Ταμασσού.
*[http://www.voskaris.com/tamasosgr.htm Πληροφορίες] και [http://www.voskaris.com/photostamasos.htm Φωτογραφίες] της Ταμασσού.



[[Κατηγορία:Πόλεις της αρχαίας Κύπρου]]


[[de:Tamassos]]
[[de:Tamassos]]
[[en:Tamassos]]
[[en:Tamassos]]
[[nl:Tamassos]]
[[nl:Tamassos]]
[[ru:Тамассос]]



[[Κατηγορία:Πόλεις της αρχαίας Κύπρου]]

Έκδοση από την 18:00, 17 Νοεμβρίου 2009

Η Ταμασσός ήταν αρχαία πόλη, βασίλειο της Κύπρου.

Σημερινή κατάσταση

Στην περιοχή της αρχαίας Ταμασού (και όχι Ταμασσού) σήμερα βρίσκονται τα ακόλουθα χωριά:

Πολιτικό: Ονομάζεται έτσι γιατί εδώ ήταν η έδρα της πολιτικής εξουσίας. Στο Πολιτικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Ταμασού, βρέθηκαν βασιλικοί τάφοι με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Γι'αυτό το λόγο επισκέπτονται την περιοχή πολλοί ξένοι αλλά και ντόπιοι για να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και να προσκυνήσουν στο μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Επίσκοπος Ταμασού, χειροτονηθείς απὀ τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, κατά την περιοδεία τους στην Κύπρο γύρω στο 45 μ.Χ. Από το Πολιτικό, όπου και ο τάφος του Αγίου στην ομώνυμη Μονή του, έδρασε ο Αγιος Ηρακλείδιος, ως και οι διάδοχοι του Επίσκοποι και Άγιοι Μνάσωνας, Ρόδωνας και η λοιπή χορεία Επισκόπων και Αγίων της αγιοτόκου Ταμασού, οι οποίοι και διέδωσαν τον χριστιανισμό στην Κύπρο.

Επισκοπειό: To Επισκοπειό, κατά μία μη ιστορικά επιβεβαιούμενη εκδοχή, πήρε το όνομά του από την Επισκοπή Ταμασού (Επισκοπείο), της οποίας, κατά την ίδια εκδοχή, εθεωρήθη ότι η έδρα βρισκόταν εδώ. Κατ'άλλη όμως, ιστορικά τεκμηριούμενη εκδοχή, το όνομα της κοινότητος οφείλεται στο ιστορικό γεγονός της φιλοξενίας στην περιοχή αυτή των Επισκόπων των παραλίων της Κύπρου, οι οποίοι κατέφυγαν στην περιοχή της Ταμασού κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών, λόγω ακριβώς της φυσικής προστασίας που προσέφεραν τα μεσόγεια του νησιού. Πρώτος επίσκοπος Ταμασού, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ήταν ο Άγιος Ηρακλείδιος. Η Επισκοπή Ταμασού (Επισκοπή Ταμασίας, όπως ελέγετο τότε,)με τελευταίο Επίσκοπο τον Ταμασίας Νείλο, καταργήθηκε μαζί με άλλες επισκοπές της νήσου όταν η Κύπρος καταλήφθηκε από τους Φράγκους, οι οποίοι και τις μείωσαν από δεκατέσσερις σε τέσσερις. Το 2007, με τη διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και την αναγωγή της σε αυτοδύναμη, έγινε επανασύσταση της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ταμασού. Η υφιστάμενη εκκλησία Επισκοπειού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο ορίσθηκε σαν ο Καθεδρικός Ναός της νέας Μητροπόλεως. Μάλιστα σε μεγάλη έκταση που έχει παραχωρηθεί δυτικώς του Επισκοπειού θα γίνει η ανέγερση του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Πρώτος Επίσκοπος της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής μετά την ανασύσταση της είναι ο Μητροπολίτης κ. Ησαϊας Κυκκώτης, ο οποίος χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο στις 11 Ιουνίου 2007 και ενθρονίστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου αυθημερόν. Τα προσωρινά γραφεία της Ι.Μ.Τ.Ο. λειτουργούν στο χωριό Πάνω Δευτερά.

Εργάτες: Το χωριό πήρε το όνομά του από τους εργάτες που δούλευαν στα μεταλλεία της περιοχής και οι οποίοι δημιούργησαν το χωριό για να μένουν μετά που τελείωναν την εργασία τους.

Πέρα: Το χωριό βρίσκεται από την απέναντι πλευρά του ποταμού Πεδιαίου, ο οποίος διασχίζει την περιοχή της Ταμασού. Είναι δηλαδή πέραν του ποταμού.

Αλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής Ταμασού είναι η Ψιμολόφου, τα Καμπιά, οι Καπέδες και ο Αναλυόντας.

Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Ταμασσός"

Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί πολιτιστικός όμιλος με την ονομασία Πολιτιστικός Σύνδεσμος "Ταμασσός" ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο τα "Ταμάσσια" τα οποία διεξάγονται σε όλες τις κοινότητες της περιοχής. Περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες, παραστάσεις θεάτρου, καραγκιόζη, μουσικές βραδιές, διαλέξεις, διανυκτέρευση παιδιών σε αντίσκηνα και άλλες εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελεί η εκδήλωση για "γνωριμία με τα παραδοσιακά μας επαγγέλματα". Παρουσιάζονται επαγγέλματα όπως "σκαρπάρης" αυτός που έφτιαχνε δηλαδή παπούτσια, παρασκευή "χαλλουμιού" παραδοσιακό τυρί της Κύπρου, κατασκευή "κοφινιών", "αρότρων", "κουδουνιών", "βούρκων" αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί. Επίσης παρασκευάζεται και η παραδοσιάκή "ζιβανία" ένα ποτό που παράγεται με την διαδικασία της απόσταξης των "ζιβάνων". Ο Σύνδεσμος εκδίδει και εφημερίδα με πλούσια ύλη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι