Γλα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Costas78 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Costas78 (συζήτηση | συνεισφορές)
μ To "Γλας" μετακινήθηκε στο "Γλα"
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 15:01, 17 Νοεμβρίου 2009

Τμήμα τείχους της Ακρόπολης του Γλα
Η πύλη της Ακρόπολης

Το Γλα (ή Γλας) είναι Μυκηναϊκή ακρόπολη, άγνωστης πόλης των Μινύων στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας. Πιθανόν η οχύρωση αυτή να ήταν συλλογικό έργο πολλών γειτονικών πόλεων της Κωπαΐδας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Μινύων του Ορχομενού.

Η ακρόπολη στο Γλα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδος που έχει διατηρηθεί σήμερα. Η κατασκευή της ακρόπολης είχε γίνει με οικοδομικό υλικό γιγαντιάιους ογκόλιθους, στα πρότυπα των υπολοίπων Κυκλώπαιων Μυκηναϊκών κατασκευών. Το μήκος της περιμέτρου του τείχους 2,8 χιλιόμετρα με πλάτος 6,75 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρων. Συνολικά καλύπτει έκταση 1.870 τετραγωνικών μέτρων. Δεν είναι γνωστό σήμερα πως ονομαζόταν αυτή η οχυρωμένη τοποθεσία στην αρχαιότητα. Το τοπωνύμιο Γλα είναι πολύ μεταγενέστερο και πιθανόν είναι παραφθορά του αλβανικού Κουλά που σημαίνει φρούριο.

Η Ακρόπολη χτίστηκε γύρω στο 1.300 π.Χ. με σκοπό να ελέγχει την βορειοανατολική πλευρά της Κωπαΐδας αλλά και τα αποστραγγιστικά έργα που είχαν πραγματοποιήσει στην περιοχή οι Μινύες. Στην ακρόπολη του Γλα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες ανασκαφές στις αρχές του 20ου αιώνα από ξένους αρχαιολόγους αλλά και το 1972 από τον αρχαιολόγο Σπύρο Ιακωβίδη και την Αρχαιολογική Εταιρεία.


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι