Ηλεκτρική αγωγιμότητα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vanakaris (συζήτηση | συνεισφορές)
+ειδική αγωγιμότητα
μ →‎Ειδική αγωγιμότητα: -συνδ στην αγγλόγλωση Βικιπαίδεια
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
==Ειδική αγωγιμότητα==
==Ειδική αγωγιμότητα==


Η '''ειδική αγωγιμότητα''' ([[:en:Electrical conductivity|electrical conductivity]]) είναι μέτρο της ευκολίας ή δυσκολίας με την οποία άγεται ηλεκτρικό ρεύμα δια μέσω κάποιου ''υλικού''. Η μονάδα μέτρησης της ειδικής αγωγιμότητας είναι το [[Siemens (μονάδα)|Siemens]] ανά [[μέτρο]] (S·m<sup>-1</sup>).
Η '''ειδική αγωγιμότητα''' (''electrical conductivity'') είναι μέτρο της ευκολίας ή δυσκολίας με την οποία άγεται ηλεκτρικό ρεύμα δια μέσω κάποιου ''υλικού''. Η μονάδα μέτρησης της ειδικής αγωγιμότητας είναι το [[Siemens (μονάδα)|Siemens]] ανά [[μέτρο]] (S·m<sup>-1</sup>).


{{φυσική-επέκταση}}
{{φυσικ}}


[[Κατηγορία:Ηλεκτρισμός]]
[[Κατηγορία:Ηλεκτρισμός]]

Έκδοση από την 21:07, 4 Νοεμβρίου 2009

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα (electrical conductance) εκφράζει την ευκολία με την οποία το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από κάποιο αντικείμενο και αποτελεί το δυαδικό μέγεθος της ηλεκτρικής αντίστασης. Εξαρτάται γενικά από την ειδική αγωγιμότητα του υλικού, και τη γεωμετρία του αντικειμένου.

Η μονάδα μέτρησης της αγωγιμότητας σύμφωνα με το Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) είναι το Siemens. Οι Αγγλοσάξωνες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για την μέτρηση της αγωγιμότητας και την μονάδα mho (), η οποία προκύπτει από την αντιστροφή των γραμμάτων της μονάδας μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δίνεται αριθμητικά εάν διαιρέσουμε την ένταση του ρεύματος που διαρρέει ένα αντικείμενο (σε amperes) προς την διαφορά δυναμικού/τάση που εφαρμόζεται στα άκρα του (σε volts). Πρόκειται δηλαδή για ένα μέγεθος αντίστροφο της ηλεκτρικής αντίστασης. Ο αντίστοιχος τύπος είναι:

όπου:
G: Η αγωγιμότητα που εμφανίζει το αντικείμενο (σε Siemens)
R: Η αντίσταση που εμφανίζει το αντικείμενο (σε ohms)
V: Η διαφορά δυναμικού που εφαρμόζεται στα άκρα του αντικειμένου (σε volts)
I: Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το αντικείμενο (σε amperes)

Ειδική αγωγιμότητα

Η ειδική αγωγιμότητα (electrical conductivity) είναι μέτρο της ευκολίας ή δυσκολίας με την οποία άγεται ηλεκτρικό ρεύμα δια μέσω κάποιου υλικού. Η μονάδα μέτρησης της ειδικής αγωγιμότητας είναι το Siemens ανά μέτρο (S·m-1).