Βρέσθενα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
επιμέλεια, interwiki
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα '''Βρέσθενα''' είναι ορεινό χωριό της [[Λακωνία]]ς του [[Δήμος Οινούντος|Δήμου Οινούντος]], στα βόρεια όρια του νομού. Βρίσκονται σε [[υψόμετρο]] περίπου τα 700 μ. σε ωραία αμφιθεατρική τοποθεσία επί λόφου στους πρόποδες του όρους [[Πάρνωνας|Πάρνωνα]]. Έχει κλίμα υγιεινό και αρδεύεται από δύο άφθονες πηγές. Κύρια προϊόντα των Βρεσθένων είναι [[δημητριακά]]. Συνδέεται με τη [[Σπάρτη]] με αμαξιτή οδό περίπου 30 χλμ. που υπόψη διανοίχτηκε και κατασκευάστηκε με φιλότιμη δαπάνη των απανταχού Βρεσθενιτών.<br>
Τα '''Βρέσθενα''' είναι ορεινό χωριό της [[Λακωνία]]ς του [[Δήμος Οινούντος|Δήμου Οινούντος]], στα βόρεια όρια του νομού. Βρίσκονται σε [[υψόμετρο]] περίπου τα 700 μ. σε αμφιθεατρική τοποθεσία πάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους [[Πάρνωνας]]. Έχει κλίμα υγιεινό και υδροδοτείται από δύο μεγάλες πηγές. Κύριο προϊόν των Βρεσθένων είναι τα [[δημητριακά]]. Συνδέεται με τη [[Σπάρτη]] με αμαξιτή οδό περίπου 30 χλμ. που διανοίχτηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνη των απανταχού Βρεσθενιτών.<br>
Βόρεια των Βρεσθένων υφίσταται αρχαίο [[λατομείο]] από το οποίο οι [[Αρχαία Σπάρτη|αρχαίοι Σπαρτιάτες]] έφτιαχναν τα λευκά μαρμάρινα μνημεία τους. Δυτικά του χωριού παρά τη θέση "Παλιογουλάς" βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας [[Σελλασία]]ς, απ΄ όπου και έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά αντικείμενα. Στην ίδια περιοχή σώζονται και ίχνη παλαιάς αυλακωτής λιθόκτιστης οδού που συνέδεε στην αρχαιότητα τις Καρυές με τη Σπάρτη.
Βόρεια των Βρεσθένων υφίσταται αρχαίο [[λατομείο]] από το οποίο οι [[Αρχαία Σπάρτη|αρχαίοι Σπαρτιάτες]] έφτιαχναν τα λευκά μαρμάρινα μνημεία τους. Δυτικά του χωριού παρά τη θέση ''Παλιογουλάς'' βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας [[Σελλασία]]ς, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Στην ίδια περιοχή σώζονται και ίχνη παλιάς αυλακωτής λιθόκτιστης οδού που συνέδεε στην αρχαιότητα τις Καρυές με τη Σπάρτη.


Επίσης στους πρόποδες του παρακείμενου λόφου "Σάρρα", υφίσταται βαθύ [[σπήλαιο]] λεγόμενο "αλεπότρυπα" που πιστεύεται ότι συγκοινωνεί υπόγεια με το [[Κάρκανος|Κάρκανο]] μικρό παλαιό [[καστέλλιον|καστέλλι]] στη κορυφή του λόφου όπου σήμερα υφίσταται μικρό ναΐδριο αφιερωμένο στη [[Θεία Αποκάλυψη]].
Επίσης, στους πρόποδες του παρακείμενου λόφου ''Σάρρα'' υφίσταται το βαθύ [[σπήλαιο]] ''Αλεπότρυπα'', που πιστεύεται ότι συγκοινωνεί υπόγεια με το [[Κάρκανος|Κάρκανο]], ένα μικρό παλιό φρούριο, στην κορυφή του λόφου όπου σήμερα υπάρχει μικρό ναΐδριο αφιερωμένο στη [[Θεία Αποκάλυψη]].


Κατά την περίοδο της [[τουρκοκρατία]]ς τα Βρέσθενα αποτελούσαν έδρα επισκοπής (Βρεσθένης), της οποίας τελευταίος επίσκοπος φέρεται ο [[Θεοδώρητος Βρεσθένης|Θεοδώρητος Β΄]] που διατέλεσε Πρόεδρος της [[Πελοποννησιακή Γερουσία|Πελοποννησιακής Γερουσίας]] και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του Βουλευτικού κατά την [[Ελληνική Επανάσταση του 1821]].<br>
Κατά την περίοδο της [[Τουρκοκρατία]]ς, τα Βρέσθενα αποτελούσαν έδρα της Επισκοπής Βρεσθένης, της οποίας τελευταίος επίσκοπος φέρεται ο [[Θεοδώρητος Βρεσθένης|Θεοδώρητος Β΄]] που διατέλεσε Πρόεδρος της [[Πελοποννησιακή Γερουσία|Πελοποννησιακής Γερουσίας]] και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του Βουλευτικού κατά την [[Ελληνική Επανάσταση του 1821]].<br>
Σε απόσταση περίπου μισής ώρας (πεζή) βρίσκεται η ιστορική "Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου", λεγόμενη και "Επισκοπή" εκ του γεγονότος ότι αποτελούσε την έδρα του εκάστοτε επισκόπου Βρεσθένης.
Σε απόσταση περίπου μισής ώρας πεζοπορείας, βρίσκεται η ιστορική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λεγόμενη και ''Επισκοπή'', επειδή αποτελούσε την έδρα του εκάστοτε επισκόπου Βρεσθένης.


Τα Βρέσθενα το [[1928]] αριθμούσε 1352 κατοίκους, διέθετε ήδη σχολείο, ειρηνοδικείο και τηλεγραφείο. Σήμερα αποτελεί έδρα ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του [[Δήμος Οινούντος|Δήμου Οινούντος]] και στη τελευταία απογραφή του 2001 αριθμούσε 438 κατοίκους.
Τα Βρέσθενα το 1928 αριθμούσαν 1.352 κατοίκους και διέθεταν σχολείο, ειρηνοδικείο και τηλεγραφείο. Σήμερα αποτελεί έδρα ομώνυμου τοπικού διαμερίσματος του [[Δήμος Οινούντος|Δήμου Οινούντος]] και στην απογραφή του [[{{2001}}]] είχαν πραγματικό πληθυσμό 418 κατοίκων.


[[Κατηγορία: Χωριά του νομού Λακωνίας]]
[[Κατηγορία: Χωριά του νομού Λακωνίας]]

[[en:Vresthena]]

Έκδοση από την 06:32, 27 Οκτωβρίου 2009

Τα Βρέσθενα είναι ορεινό χωριό της Λακωνίας του Δήμου Οινούντος, στα βόρεια όρια του νομού. Βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου τα 700 μ. σε αμφιθεατρική τοποθεσία πάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Πάρνωνας. Έχει κλίμα υγιεινό και υδροδοτείται από δύο μεγάλες πηγές. Κύριο προϊόν των Βρεσθένων είναι τα δημητριακά. Συνδέεται με τη Σπάρτη με αμαξιτή οδό περίπου 30 χλμ. που διανοίχτηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνη των απανταχού Βρεσθενιτών.
Βόρεια των Βρεσθένων υφίσταται αρχαίο λατομείο από το οποίο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έφτιαχναν τα λευκά μαρμάρινα μνημεία τους. Δυτικά του χωριού παρά τη θέση Παλιογουλάς βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Σελλασίας, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Στην ίδια περιοχή σώζονται και ίχνη παλιάς αυλακωτής λιθόκτιστης οδού που συνέδεε στην αρχαιότητα τις Καρυές με τη Σπάρτη.

Επίσης, στους πρόποδες του παρακείμενου λόφου Σάρρα υφίσταται το βαθύ σπήλαιο Αλεπότρυπα, που πιστεύεται ότι συγκοινωνεί υπόγεια με το Κάρκανο, ένα μικρό παλιό φρούριο, στην κορυφή του λόφου όπου σήμερα υπάρχει μικρό ναΐδριο αφιερωμένο στη Θεία Αποκάλυψη.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα Βρέσθενα αποτελούσαν έδρα της Επισκοπής Βρεσθένης, της οποίας τελευταίος επίσκοπος φέρεται ο Θεοδώρητος Β΄ που διατέλεσε Πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του Βουλευτικού κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σε απόσταση περίπου μισής ώρας πεζοπορείας, βρίσκεται η ιστορική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λεγόμενη και Επισκοπή, επειδή αποτελούσε την έδρα του εκάστοτε επισκόπου Βρεσθένης.

Τα Βρέσθενα το 1928 αριθμούσαν 1.352 κατοίκους και διέθεταν σχολείο, ειρηνοδικείο και τηλεγραφείο. Σήμερα αποτελεί έδρα ομώνυμου τοπικού διαμερίσματος του Δήμου Οινούντος και στην απογραφή του 2001 είχαν πραγματικό πληθυσμό 418 κατοίκων.