Καρδία Καρόλου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
|-
|-
! '''[[Φαινόμενο μέγεθος]]:'''
! '''[[Φαινόμενο μέγεθος]]:'''
| +2,89 . Ο α<sup>1</sup> +5,60 και ο α<sup>2</sup> 2,90
| +2,89 (ο α<sup>1</sup> +5,60 και ο α<sup>2</sup> 2,84 ως 2,94)
|-
|-
! '''[[Φασματικός τύπος]]:'''
! '''[[Φασματικός τύπος]]:'''
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
|}
|}


Στην [[Αστρονομία]] αυτό το ιδιαίτερο όνομα (στα λατινικά και διεθνώς '''Cor Caroli''') έχει ο αστέρας '''α (άλφα) [[Κύνες Θηρευτικοί|Θηρευτικών Κυνών]]'''. Ονομάσθηκε έτσι μάλλον από τον Halley, προς τιμή είτε του βασιλιά Καρόλου Α της Αγγλίας, που εκτελέσθηκε, είτε του γιού του Καρόλου Β.
Στην [[Αστρονομία]] αυτό το ιδιαίτερο όνομα (στα λατινικά και διεθνώς '''Cor Caroli''') έχει ο αστέρας '''α (άλφα) [[Κύνες Θηρευτικοί|Θηρευτικών Κυνών]]'''. Ονομάσθηκε έτσι μάλλον από τον Halley, προς τιμή είτε του βασιλιά Καρόλου Α της Αγγλίας, που εκτελέσθηκε, είτε του γιού του, Καρόλου Β.


Ο α Θηρευτικών Κυνών είναι διπλός αστέρας, όπως φαίνεται με ένα μικρό τηλεσκόπιο, και το όνομα Καρδία Καρόλου αποδίδεται από μερικούς μόνο στον φωτεινότερο, τον α<sup>2</sup>.
Ο α Θηρευτικών Κυνών είναι διπλός αστέρας, όπως φαίνεται με ένα μικρό τηλεσκόπιο, και μάλιστα το όνομα Καρδία Καρόλου αποδίδεται από μερικούς μόνο στον φωτεινότερο, τον α<sup>2</sup>. Η γωνιακή απόσταση μεταξύ τους είναι 19,6 arcsec.

Ο α<sup>2</sup> είναι [[μεταβλητός αστέρας|μεταβλητοί αστέρες]] και έδωσε το όνομά του στον τύπο μεταβλητών στον οποίο ανήκει: α<sup>2</sup> Canum Venaticorum. Αυτοί οι αστέρες έχουν ισχυρό [[μαγνητικό πεδίο]], που πιστεύεται ότι παράγει τεράστιες κηλίδες επάνω στην επιφάνειά τους, παρόμοιες με τις ηλιακές αλλά πολύ μεγαλύτερες. Εξαιτίας τους η φωτεινότητα του αστέρα φαίνεται να μεταβάλλεται καθώς αυτός περιστρέφεται. Η περίοδος μεταβολής του α<sup>2</sup> είναι 5,47 ημέρες.

Έκδοση από την 12:46, 13 Ιουλίου 2006

Καρδία Καρόλου (α Θηρευτικών Κυνών)
Αστερισμός: Θηρευτικοί Κύνες
Συντεταγμένες (εποχή 2000.0): α = 12:56:02 , δ = +38o.19.06
Φαινόμενο μέγεθος: +2,89 (ο α1 +5,60 και ο α2 2,84 ως 2,94)
Φασματικός τύπος: F0 V (ο α1) και A0p (ο α2)
Απόσταση από τη Γη: 110 έτη φωτός

Στην Αστρονομία αυτό το ιδιαίτερο όνομα (στα λατινικά και διεθνώς Cor Caroli) έχει ο αστέρας α (άλφα) Θηρευτικών Κυνών. Ονομάσθηκε έτσι μάλλον από τον Halley, προς τιμή είτε του βασιλιά Καρόλου Α της Αγγλίας, που εκτελέσθηκε, είτε του γιού του, Καρόλου Β.

Ο α Θηρευτικών Κυνών είναι διπλός αστέρας, όπως φαίνεται με ένα μικρό τηλεσκόπιο, και μάλιστα το όνομα Καρδία Καρόλου αποδίδεται από μερικούς μόνο στον φωτεινότερο, τον α2. Η γωνιακή απόσταση μεταξύ τους είναι 19,6 arcsec.

Ο α2 είναι μεταβλητοί αστέρες και έδωσε το όνομά του στον τύπο μεταβλητών στον οποίο ανήκει: α2 Canum Venaticorum. Αυτοί οι αστέρες έχουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο, που πιστεύεται ότι παράγει τεράστιες κηλίδες επάνω στην επιφάνειά τους, παρόμοιες με τις ηλιακές αλλά πολύ μεγαλύτερες. Εξαιτίας τους η φωτεινότητα του αστέρα φαίνεται να μεταβάλλεται καθώς αυτός περιστρέφεται. Η περίοδος μεταβολής του α2 είναι 5,47 ημέρες.