Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 36: Γραμμή 36:


* [http://www.dpmc.govt.nz/cabinet/manual/letters_patent_constituting.html Letters Patent constituting the office of Governor-General of New Zealand]—ορίζει το "Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας"
* [http://www.dpmc.govt.nz/cabinet/manual/letters_patent_constituting.html Letters Patent constituting the office of Governor-General of New Zealand]—ορίζει το "Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας"

[[en:Realm of New Zealand]]


[[Κατηγορία:Νέα Ζηλανδία]]
[[Κατηγορία:Νέα Ζηλανδία]]

[[en:Realm of New Zealand]]
[[sk:Novozélandské kráľovstvo]]

Έκδοση από την 08:43, 13 Ιουλίου 2006

Το Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας είναι η περιοχή στην οποία αρχηγός κράτους είναι η Βασίλισσα της Νέας Ζηλανδίας. Το Βασίλειο περιέχει τα κράτη Νήσοι Κουκ, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Τοκελάου και τις διεκδικήσεις της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική (Εξάρτηση Ρος). Εντός του Βασιλείου υπάρχουν διαφορετικού τύποι αντιβασιλείας για κάθε μία από τις περιοχές--Γενικός-Κυβερνήτης, Κυβερνήτης, Διοικητής, Αντιπρόσωπος και Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη.

Γενικός Κυβερνήτης

Αφού η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κάτοικος στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπείται στο Βασίλειο από έναν Γενικό Κυβερνήτη. Οι Γενικοί Κυβερνήτες αναλαμβάνουν όλα τα αξιώματα και τις εξουσίες της Βασίλισσας, εκτός από την εξουσία να ορίσουν τον διάδοχό τους. Από το 2005 Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας είναι η Βαρώνη Σίλβια Καρτράιτ.

Αυτονομία εντός του Βασιλείου

Νήσοι Κουκ και Νιούε

Και οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε είναι αυτοδιοικούμενα σε ελεύθερη σχέση με τη Νέα Ζηλανδία. Το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει την εξουσία να περάσει μονομερώς νομοθεσία που αφορά τις δύο αυτές χώρες. Σε εξωτερικές υποθέσεις και αμυντικά θέματα η Νέα Ζηλανδία συχνά δρα εκ μέρους αυτών των χωρών αλλά μόνο με τη συμβουλή τους και συγκατάθεση.

Αφού η Γενική Κυβερνήτης είναι κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας, το Σύνταγμα των Νήσων Κουκ παρέχει την διακριτή θέση του Αντιπροσώπου της Βασίλισσας. Η θέση αυτή δεν είναι υφιστάμενη στην Γενική Κυβερνήτη και δρα ως τοπικός αντιπρόσωπος της Βασίλισσας της Νέας Ζηλανδίας. Από το 2005 Αντιπρόσωπος της Βασίλισσας στις Νήσους Κουκ είναι ο Σερ Φρέντερικ Γκουντγουίν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Νησιού του 1974 η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας (Βαρώνη Σίλβια Καρτράιτ) δρα ως αντιπρόσωπος της βασίλισσας σε σχέση με το Νιούε.

Ο Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας είναι ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στις Νήσους Κουκ και Νιούε. Από το 2005 ο Τζον Μπράυαν είναι ο Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη της Νέας Ζηλανδίας στις Νήσους Κουκ και η Σάντρα Λι-Βερσόε είναι η Εκπρόσωπος σε επίπεδο Πρέσβη στο Νιούε.

Παρά τις στενές σχέσεις με τη Νέα Ζηλανδία, και οι Νήσοι Κουκ και το Νιούε διατηρούν κάποιες διπλωματικές σχέσεις από μόνες τους. Και οι δύο χώρες έχουν Υψηλές Αποστολές στη Νέα Ζηλανδία και Νεοζηλανδούς Εκπρόσωπους σε επίπεδο Πρέσβη ως κατοίκους στις πρωτεύουσές τους. Στην πρακτική της Κοινοπολιτείας οι Εκπρόσωποι σε επίπεδο Πρέσβη εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις τους και όχι τον Αρχηγό Κράτους.

Νέα Ζηλανδία

Η κυρίως Νέα Ζηλανδία αποτελείται από τις ακόλουθες νησιωτικές ομάδες:

  • τα Βόρειο Νησί, Νότιο Νησί και γειτονικά παράκτια νησιά, όλα περιλαμβανόμενα στις 16 περιοχές της Νέας Ζηλανδίας
  • τα νησιά Τσάταμ στα ανατολικά, περιλαμβανόμενα εντός της Περιοχής των Νησιών Τσάταμ
  • τα νησιά Κερμάντεκ στα βόρεια και υπο-ανταρκτικά νησιά στα νότια, όλα εκτός ορίων τοπική εξουσίας και κατοικούμενα μόνο από έναν μικρό αριθμό προσωπικού έρευνας και συντήρησης.

Τοκελάου

Το Τοκελάου έχει μικρότερο βαθμό νόμιμης ανεξαρτησίας από τις Νήσους Κουκ και Νιούε, και προς το παρόν κινείται προς έναν καθεστώς ελεύθερης σχέσης. Εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας στο Τοκελάου είναι ο Διοικητής του Τοκελάου και έχει την εξουσία να ανατρέψει νόμους.

Εξάρτηση Ρος

Η διεκδίκηση της Νέας Ζηλανδίας στην Εξάρτηση Ρος διατηρείται σε εκκρεμότητα, ωστόσο η Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας είναι αυτεπαγγέλτως Κυβερνήτης της Εξάρτησης Ρος. Στην διεκδίκηση της Εξάρτησης Ρος περιλαμβάνεται ο Σταθμός ΜακΜούρντο που διευθύνεται από τις ΗΠΑ.

Εξωτερικός σύνδεσμος