Σαλαμάνκα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: af:Salamanca
RedBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: bcl:Salamanca, Espanya
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
[[arz:سالامانكا]]
[[arz:سالامانكا]]
[[ast:Salamanca]]
[[ast:Salamanca]]
[[bcl:Salamanca, Espanya]]
[[bg:Саламанка]]
[[bg:Саламанка]]
[[br:Salamanca]]
[[br:Salamanca]]

Έκδοση από την 11:32, 7 Σεπτεμβρίου 2009

Έμβλημα πόλεως


Συντεταγμένες: 40°58′N 5°39′W / 40.967°N 5.650°W / 40.967; -5.650

Η Σαλαμάνκα (ισπ.: Salamanca) είναι μία πόλη που βρίσκεται στην δυτική Ισπανία, 212 χμ από την Μαδρίτη, και είναι η πρωτεύουσα της ομόνυμης επαρχίας, η οποία ανήκει στην αυτόνομη κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν (ισπ: Castilla y León). Σύμφωνα με την απογραφή του 2005, έχει πληθυσμό 160.331 κατοίκων.

Ιστορία

Η Σαλαμάνκα ιδρύθηκε κατά την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή. Τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Αννίβας πολιόρκησε την πόλη. Μετά την ήττα των Καρχηδόνιων από τους Ρωμαίους η Σαλαμάνκα άρχισε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμπορική σημασία.

Η Σαλαμάνκα παραδόθηκε στους Μουσουλμάνους το 712 μ.Χ.. Οι αιώνες που ακολούθησαν ήταν γεμάτοι συγκρούσεις μεταξύ των Μουσουλμάνων και του Βασιλείου της Λεόν, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Σαλαμάνκα στα σύνορα μεταξύ του χριστιανικού βορρά και του Μουσουλμανικού νότου. Η πόλη όμως ανακαταλήφθηκε από τις ισπανικές δυνάμεις τον 12ο αιώνα.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της πόλης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας, από τον Αλφόνσο Θ' το 1218, το οποίο σύντομα έγινε ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά κέντρα της Ευρώπης.

Κατά τους Ναπολεόντιους Πολέμους, οι δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μεγάλης Βρεταννίας πέτυχαν μια αποφασιστική νίκη εναντίων των γαλλικών στρατευμάτων στη μάχη της Σαλαμάνκας που έλαβε χώρα σε μία τοποθεσία νότια της πόλης στις 22 Ιουλίου 1812.

Εξωτερικές συνδέσεις