Φάρα Φόσετ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 20: Γραμμή 20:


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
Γεννήθηκε στις [[2 Φεβρουαρίου]] του [[1947]] στο [[Τέξας]]. Ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες μιας πλούσιας οικογένειας με [[Γάλλοι|γαλλικές]], [[Άγγλοι|αγγλικές]] και [[Ινδιάνοι|ινδιάνικες]] ρίζες. Ο πατέρας της ήταν πετρελαιοπαραγωγός και η μητέρα της νοικοκυρά. Σπούδασε σε καθολικό σχολείο και στα 17 της ανακηρύχθηκε [[Μις Τέξας]] έχοντας εν το μεταξύ αλλάξει το όνομά της από Φέραχ σε Φάρα(χ). Τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στο [[Πανεπιστήμιο του Τέξας]] αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, καθώς ένας ατζέτης που είδε φωτογραφίες της την έπεισε να δοκιμάσει την τύχη της στο [[Χόλυγουντ]]. Έτσι έγινε το Νo1 sex symbol τη δεκαετία του 1970. Την εποχή εκείνη αποτέλεσε μια από τις πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς «Οι Άγγελοι του Τσάρλι», ενώ πρωταγωνίστησε σε πλήθος ταινιών και τιμήθηκε τρεις φορές με βραβείο [[Βραβεία Έμμυ|EMMY]]. Μετά από μια σειρά εμπορικών και καλλιτεχνικών αποτυχιών η Φόσετ επανήλθε στο προσκήνιο το 1983 με το θεατρικό έργο «Ακρότητες», αντικαθιστώντας την [[Σούζαν Σαράντον]] στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο, σκληρό και απαιτητικό, αναφέρεται σε ένα θύμα βιασμού που θέλει να πάρει εκδίκηση από τον βιαστή του. Τρία χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε και στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για [[Χρυσή Σφαίρα]]. Από το 1973 έως το 1982 ήταν παντρεμένη με τον [[Λι Μέιτζορς]], ενώ η θυελλώδης σχέση της με τον [[Ράιαν Ο'Νιλ]] κράτησε 27 χρόνια. Καρπός του ερωτά τους είναι ο [[Ρέντμοντ Ο' Νιλ]] ο οποίος γεννήθηκε το 1985 που όμως κατρακύλησε στον κόσμο των [[ναρκωτικά|ναρκωτικών]].
Γεννήθηκε στις [[2 Φεβρουαρίου]] του [[1947]] στο [[Τέξας]]. Ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες μιας πλούσιας οικογένειας με [[Γάλλοι|γαλλικές]], [[Άγγλοι|αγγλικές]] και [[Ινδιάνοι|ινδιάνικες]] ρίζες. Ο πατέρας της ήταν πετρελαιοπαραγωγός και η μητέρα της νοικοκυρά. Σπούδασε σε καθολικό σχολείο και στα 17 της ανακηρύχθηκε [[Μις Τέξας]] έχοντας εν το μεταξύ αλλάξει το όνομά της από Φέραχ σε Φάρα(χ). Τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στο [[Πανεπιστήμιο του Τέξας]] αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, καθώς ένας ατζέτης που είδε φωτογραφίες της την έπεισε να δοκιμάσει την τύχη της στο [[Χόλυγουντ]]. Έτσι έγινε το Νo1 sex symbol τη δεκαετία του 1970. Την εποχή εκείνη αποτέλεσε μια από τις πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς «Οι Άγγελοι του Τσάρλι», ενώ πρωταγωνίστησε σε πλήθος ταινιών και τιμήθηκε τρεις φορές με βραβείο [[Βραβεία Έμμυ|EMMY]]. Μετά από μια σειρά εμπορικών και καλλιτεχνικών αποτυχιών η Φόσετ [[Μιχάλης Χατζηγιάννης|επανήλθε]] στο προσκήνιο το 1983 με το θεατρικό έργο «Ακρότητες», αντικαθιστώντας την [[Σούζαν Σαράντον]] στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο, σκληρό και απαιτητικό, αναφέρεται σε ένα θύμα βιασμού που θέλει να πάρει εκδίκηση από τον βιαστή του. Τρία χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε και στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για [[Χρυσή Σφαίρα]]. Από το 1973 έως το 1982 ήταν παντρεμένη με τον [[Λι Μέιτζορς]], ενώ η θυελλώδης σχέση της με τον [[Ράιαν Ο'Νιλ]] κράτησε 27 χρόνια. Καρπός του ερωτά τους είναι ο [[Ρέντμοντ Ο' Νιλ]] ο οποίος γεννήθηκε το 1985 που όμως κατρακύλησε στον κόσμο των [[ναρκωτικά|ναρκωτικών]].
Το 1995 απόκτησε το δικό της αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας.
Το 1995 απόκτησε το δικό της αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας.
Τα τελευταία 3 χρόνια, η Φόσετ έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και η περιπέτεια της υγείας της ξεδιπλώνεται σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο «Farrah's Story» το οποίο και ήταν υποψήφιο για [[Βραβεία Έμμυ|EMMY]]. Στις [[25 Ιουνίου]] του [[2009]] έχασε την μάχη με τον καρκίνο και πέθανε σε ηλικία 62 ετών.
Τα τελευταία 3 χρόνια, η Φόσετ έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και η περιπέτεια της υγείας της ξεδιπλώνεται σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο «Farrah's Story» το οποίο και ήταν υποψήφιο για [[Βραβεία Έμμυ|EMMY]]. Στις [[25 Ιουνίου]] του [[2009]] έχασε την μάχη με τον καρκίνο και πέθανε σε ηλικία 62 ετών.

Έκδοση από την 08:20, 3 Αυγούστου 2009

Φάρα Φόσετ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mary Farrah Leni Fawcett (Αγγλικά)
Γέννηση2 Φεβρουαρίου 1947
Country flag Κορπους Κρίστι Τέξας
Θάνατος25 Ιουνίου 2009 (62 ετών)
Λος Άντζελες
Αιτία θανάτουκαρκίνος εντέρου[1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςWestwood Village Memorial Park Cemetery
ΕθνικότηταΑμερικανική Country flag
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, W. B. Ray High School[2] και Pershing Middle School
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, μοντέλο[3][4], παραγωγός ταινιών[5], καλλιτέχνης[6][7], εικαστικός καλλιτέχνης, ηθοποιός θεάτρου και ηθοποιός
ΣύζυγοςLee Majors (1973–1982)[8]
ΤέκναΡέντμοντ Ο’Νιλ[9]
ΓονείςJames William Fawcett[10] και Pauline Alice Evans[10]
Είδος τέχνηςηθοποιός
Σημαντικά έργα"Οι Άγγελοι του Τσάρλι"
ΒραβεύσειςEMMY (3)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φάρα Φόσετ (Farrah Fawcett) ήταν αμερικανίδα ηθοποιός. Έγινε περισσότερο γνωστή από τον ρόλο της στην τηλεοπτική σειρά "Οι Άγγελοι του Τσάρλι".

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1947 στο Τέξας. Ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες μιας πλούσιας οικογένειας με γαλλικές, αγγλικές και ινδιάνικες ρίζες. Ο πατέρας της ήταν πετρελαιοπαραγωγός και η μητέρα της νοικοκυρά. Σπούδασε σε καθολικό σχολείο και στα 17 της ανακηρύχθηκε Μις Τέξας έχοντας εν το μεταξύ αλλάξει το όνομά της από Φέραχ σε Φάρα(χ). Τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, καθώς ένας ατζέτης που είδε φωτογραφίες της την έπεισε να δοκιμάσει την τύχη της στο Χόλυγουντ. Έτσι έγινε το Νo1 sex symbol τη δεκαετία του 1970. Την εποχή εκείνη αποτέλεσε μια από τις πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς «Οι Άγγελοι του Τσάρλι», ενώ πρωταγωνίστησε σε πλήθος ταινιών και τιμήθηκε τρεις φορές με βραβείο EMMY. Μετά από μια σειρά εμπορικών και καλλιτεχνικών αποτυχιών η Φόσετ επανήλθε στο προσκήνιο το 1983 με το θεατρικό έργο «Ακρότητες», αντικαθιστώντας την Σούζαν Σαράντον στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο, σκληρό και απαιτητικό, αναφέρεται σε ένα θύμα βιασμού που θέλει να πάρει εκδίκηση από τον βιαστή του. Τρία χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε και στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Από το 1973 έως το 1982 ήταν παντρεμένη με τον Λι Μέιτζορς, ενώ η θυελλώδης σχέση της με τον Ράιαν Ο'Νιλ κράτησε 27 χρόνια. Καρπός του ερωτά τους είναι ο Ρέντμοντ Ο' Νιλ ο οποίος γεννήθηκε το 1985 που όμως κατρακύλησε στον κόσμο των ναρκωτικών. Το 1995 απόκτησε το δικό της αστέρι στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας. Τα τελευταία 3 χρόνια, η Φόσετ έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου και η περιπέτεια της υγείας της ξεδιπλώνεται σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ, με τον τίτλο «Farrah's Story» το οποίο και ήταν υποψήφιο για EMMY. Στις 25 Ιουνίου του 2009 έχασε την μάχη με τον καρκίνο και πέθανε σε ηλικία 62 ετών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι