Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Oko21 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 829: Γραμμή 829:
* 8 [[Ελληνικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης αντρών|Πρωταθλήματα]] (1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002)<ref>Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ. Αν αυτό θεωρηθεί ως πρώτο, η ΑΕΚ είναι και η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών. Βλ. [http://www.basket.gr/eok/history/gbasket.asp Το Μπάσκετ στην Ελλάδα]</ref>
* 8 [[Ελληνικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης αντρών|Πρωταθλήματα]] (1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002)<ref>Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ. Αν αυτό θεωρηθεί ως πρώτο, η ΑΕΚ είναι και η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών. Βλ. [http://www.basket.gr/eok/history/gbasket.asp Το Μπάσκετ στην Ελλάδα]</ref>
* 3 [[Κύπελλο Ελλάδος καλαθοσφαίρισης ανδρών|Κύπελλα]] (1981, 2000, 2001)
* 3 [[Κύπελλο Ελλάδος καλαθοσφαίρισης ανδρών|Κύπελλα]] (1981, 2000, 2001)
* 2 [[Ελληνικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισηs εφήβων|Πρωταθλήματα Εφήβων]] (1950, 2003)
* 1 [[Ελληνικό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισηs εφήβων|Πρωτάθλημα Εφήβων]] (2003)


===Σύνθεση ομάδας μπάσκετ===
===Σύνθεση ομάδας μπάσκετ===

Έκδοση από την 07:19, 14 Ιουλίου 2009

Το «ΑΕΚ» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: ΑΕΚ (αποσαφήνιση).
Αθλητική Ένωση
Κωνσταντινουπόλεως
Το σήμα της ΑΕΚ
Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 1924
Χρώματα Κίτρινο και μαύρο
Ύμνος Ύμνος ΑΕΚ
Πρόεδροι Ερασιτεχνικά τμήματα:
Δημήτρης Χατζηχρήστος
Ποδόσφαιρο:
Νίκος Θανόπουλος
Μπάσκετ:
Μπάμπης Καραμανλής
Βόλεϊ:
Γιαννηs Μαύροs
Προπονητές Ποδόσφαιρο:
Ντούσαν Μπάγεβιτς
Μπάσκετ:
Κώστας Φλεβαράκης
Βόλεϊ:
Νίκος Νεόφυτος
Έδρα Ποδοσφαιρικό Γήπεδο
Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας
Γήπεδο μπάσκετ
κλειστό Σπόρτιγκ

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.K) είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, από την Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα Ελλήνων, όπως και η Θεσσαλονίκη και η Σμύρνη, εκτός του τότε ελληνικού κράτους. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλοι) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της Πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρύακος, ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κ.λπ. Έμβλημα της ΑΕΚ είναι ο δικέφαλος αετός και τα χρώματα της είναι το κίτρινο (αρχικά χρυσό) και μαύρο.

Ίδρυση

Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.

Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από πρόσφυγες, που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Για πολλές δεκαετίες, από το 1930 ως το 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Άλλοι φίλαθλοι Κων/πολίτες της ελληνικής επαρχίας δημιούργησαν πάνω από δέκα παρόμοιες Ενώσεις σε όλην την Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υφίστανται πλέον. Το 1925 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το 1929 συγχωνεύθηκε (απορροφήθηκε) από τον ΠΑΟΚ. Το 1929 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Τρίπολης. Επίσης με βάση τον κατάλογο των επίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων το 1935 υπήρχαν τα εξής σωματεία: Α.Ε.Κ. Καβάλας, Α.Ε.Κ. Καλαμών, Α.Π. Ένωσις Κων/πολεως Πατρών, Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως, Γ.Σ. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής και στο κέντρο ο Π.Ο. Κων/πολεως Ν. Αστήρ και η Ένωσις Κων/πολεως (Πειραιάς).

Τμήμα Ποδοσφαίρου

Α.Ε.Κ. Αθηνών
Αρχείο:AEK logo.svg
Επίσημη ονομασίαΑθλητική Ένωσις
Κωνσταντινουπόλεως
Σύντομο όνομαAEK
ΠροσωνύμιοΔικέφαλος και Κιτρινόμαυροι
Ίδρυση1924
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΣτάδιοΟ.A.K.A. «Σπύρος Λούης»
Χρώματακίτρινο και μαύρο
ΠρόεδροςΝίκοs Θανόπουλοs
ΠροπονητήςΝτούσαν Μπάγεβιτς
ΠρωτάθλημαΣούπερ Λίγκα Ελλάδα 2010
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Εμφάνιση 2008-09
Εμφανίσεις 2008-09

Οι πρώτες επιτυχίες προπολεμικά

Το 1930 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης.

Το πρώτο της πρωτάθλημα το κέρδισε το 1939. Κερδίζοντας την ίδια σεζόν και το κύπελλο έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα.

Οι μεταπολεμικές διακρίσεις

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ΑΕΚ με προπονητή τον Άγγλο Τζακ Μπίμπι κέρδισε το κύπελλο το 1949 νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1. Το 1950 η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Άρη με 4-0, καθώs και το πρωτάθλημα Αθηνών. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Μάγειρας, Τζανετής, Γούλιος, Πατάκας, Κουντούρης, Πούλης, Εμμανουηλίδης.

Το 1956 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο κερδίζοντας τον Ολυμπιακό (2-1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με πρωταγωνιστές τους Πούλη, Εμμανουηλίδη, Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη, Σταματιάδη.

Α΄Εθνική

Το τρίτο πρωτάθλημα ήρθε για την ΑΕΚ το 1963 όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια με ισοπαλία 3-3 αλλά και καλύτερη διαφορά τερμάτων ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό. Αστέρια της ομάδας ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, Κώστας Νεστορίδης, Πετρίδης, Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Σταματιάδης, Τσαχουρίδης, Κανελλόπουλος, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακας και προπονητής ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Το 1964 και το 1966 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο χωρίς αγώνα. Το 1964 αποκλείστηκαν και οι δύο αντίπαλοι του άλλου ημιτελικού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός λόγω επεισοδίων στο μεταξύ τους αγώνα, που δεν τελείωσε ποτέ. Το 1966 ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε, χάνονταs τον αγώνα με 2-0 στα χαρτιά, λόγω απόφασης του τότε προπονητή του Μάρτον Μπούκοβι να ξεκουράσει την ομάδα ενόψει επεικείμενου ευρωπαϊκού αγώνα.

Το 1968 η ΑΕΚ με αστέρια τους Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη, Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου κέρδισε το πρωτάθλημα.

Το 1971 κέρδισε το πέμπτο της πρωτάθλημα με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς και αστέρια τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, Αποστόλη Τόσκα, Ανδρέα Παπαεμμανουήλ.

Εποχή Μπάρλου

Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ και άρχισε η για πολλούς χρυσή εποχή της ΑΕΚ. Προπονητής ήταν ο Τσεχο-Ολλανδός (και δημιουργός της μεγάλης ομάδας των Οράνιε, που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974) Φράντισεκ Φάντροκ και αστέρια της ομάδας οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, Μαύρος, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης.

Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις ομάδες Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ώσπου την σταμάτησε η Γιουβέντους, που κέρδισε και το τρόπαιο.

Την περίοδο 1977-78 η ΑΕΚ με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι (Τσικ) και με τους Μπάγεβιτς και Βιέρα κατέκτησε το νταμπλ.

Την περίοδο 1978-79 με προπονητή το Φέρεντς Πούσκας και το Μίμη Δομάζο ξανακερδίζει το πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα μπαράζ λόγω ισοβαθμίας, ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε.

Σε μεγάλη ακμή ήταν και το φυτώριο της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, αφού ξεκινούσαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.

Επιστροφή στους τίτλους

Το 1983 με προπονητή το Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο το Μιχάλη Αρκάδη η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον ΠΑΟΚ 2-0. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ δύο ελληνικών ομάδων που διεξήχθη στο - νέο τότε - Ολυμπιακό Στάδιο.

Εποχή Μπάγεβιτς

Την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο το 1992 η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανακερδίζει το πρωτάθλημα το 1993 και το 1994 με προέδρους το Γιάννη Καρρά και το Δημήτρη Μελισσανίδη. Αστέρια της ομάδας ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παύλος Παπαϊωάννου.

Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς Γλασκώβης με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο και τον Τόνι Σαβέβσκι.

Η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1996 και το 1997 με τον Πέτρο Ραβούση.

Τη σεζόν 1998-99 δημιουργήθηκε και ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε στη Β' κατηγορία, αλλά αμέσως μετά διαλύθηκε.

Φιλικός αγώνας ειρήνης

Στις 7 Απριλίου 1999, Μεγάλη Τετάρτη, η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, σπάζοντας ως πρώτη το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Την αποστολή, της οποίας ηγήθηκε ο εμπνευστής της ιδέας, Δημήτρης Μελισσανίδης, ακολούθησαν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής (Μ.Γλέζος, Γ.Κατσιφάρας, Θ.Κασσίμης, Ν.Κακλαμάνης, Λ.Βασιλικόπουλος, Α.Λυκουρέζος κ.ά.), του πολιτισμού και αθλητισμού (Λ.Παπαδόπουλος, Γ.Βούρος, Σ.Σακοράφα, Μ.Παπαποστόλου, Κ.Γενεράκης, Γ.Γρανίτσας, Δ.Μουρίκης κ.ά.), αθλητικοί και πολιτικοί ρεπόρτερ (Π.Τσίμας, Μ.Τριανταφυλλόπουλος, Λ.Κανέλλη κ.ά.) και απλοί φίλαθλοι. Το επονομαζόμενο "κονβόι ειρήνης" αποτελείτο από 5 λεωφορεία, που παρέλαβαν την αποστολή και τους συνοδούς της από τη Βουδαπέστη, όπου είχε φτάσει αεροπορικώς, καθώς και ένα έκτο λεωφορείο με οπαδούς, που διέσχισε οδικώς τη Βουλγαρία και ενσωματώθηκε στο γκρούπ στη Σερβία. Κατά τη διαδρομή Βουδαπέστη - Βελιγράδι επιφυλάχθηκε στο πέρασμα από τα σερβικά εδάφη πανηγυρική υποδοχή με ελληνικές σημαίες. Σε Νόβισαντ και Σουμπότιτσα η αποστολή σταμάτησε και τιμήθηκε από τις τοπικές αρχές, ενώ της προσφέρθηκε ψωμί και αλάτι, ως σύμβολο φιλίας. Στο Νόβισαντ την αποστολή υποδέχτηκαν παρατεταγμένοι οι παίκτες της τοπικής ομάδας Βοϊβοντίνα ντυμένοι με τις εμφανίσεις του συλλόγου τους. Στο Βελιγράδι η αποστολή έγινε δεκτή με τιμές από τον πρόεδρο της χώρας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, τον πρωθυπουργό Μίρκο Μαριάνοβιτς και τον υπουργό αθλητισμού Βέλιζαρ Τσέριτς. Στα πλαίσια του αγώνα συγκεντρώθηκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ποσό σε λογαριασμό ως ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η αποστολή μετέφερε φαρμακευτικό υλικό για το σερβικό πληθυσμό, πέρα από τα εθιμοτυπικά δώρα (αναμνηστικά, πασχαλινά τσουρέκια και λαμπάδες). Στο ημίχρονο του αγώνα μέσα στο γήπεδο φυτεύθηκε συμβολικά μια ελιά.

Η αναμέτρηση, που διεξήχθη μπροστά σε περίπου 15000 φιλάθλους, ήρθε ισόπαλος 1-1 με γκολ του Κέζμαν στο 13' και του Ζουμπούλη στο 26', ενώ διακόπηκε στο 61' από τους ενθουσιώδεις φιλάθλους, που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους παίκτες. Λόγω του υψηλού κινδύνου, η συμμετοχή για τους παίκτες στο ταξίδι ήταν εθελοντική - προς τιμήν τους οι περισσότεροι αψήφισαν τον κίνδυνο. Αγωνίστηκαν για την ΑΕΚ οι Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Κουρκούνας (τερματοφύλακας του Απόλλωνα Αθηνών, που συμμετείχε εθελοντικά στην αποστολή), Κοπιτσής, Κωστένογλου, Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς, Καψής, Τσέκολι, Ζήκος, Κατσαβός, Σαβέβσκι, Κασάπης, Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης - προπονητής ήταν ο Όλεγκ Μπλαχίν με βοηθό τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο. Για την Παρτιζάν αγωνίστηκαν οι Ντάμιανατς, Ράσοβιτς, Σάβιτς, Στάνκοβιτς, Στογιανόσκι, Βούκοβιτς, Βλ.Ίβιτς, Ίλιτς, Τόμιτς, Μπιέκοβιτς, Κέζμαν - προπονητής ήταν ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Στον αγώνα χρησιμοποιήθηκαν ειδικές αναμνηστικές φανέλες, που είχαν στο κέντρο της μπροστινής πλευράς την εικόνα ενός στόχου.

Η UEFA, αλλά και η ιδιοκτήτρια της ΑΕΚ εταιρία ENIC (συμφερόντων Μ.Βρετανίας, χώρας που συμμετείχε στους βομβαρδισμούς) είχαν εκφράσει ανεπίσημα τη δυσαρέσκειά τους για την ενέργεια αυτή, δεν προέβησαν ωστόσο σε κυρώσεις ή προσπάθειες να την εμποδίσουν, μετά και από τον πανευρωπαϊκά θετικό αντίκτυπο αυτού του ιστορικού ταξιδιού. Μετά την επιστροφή δημιουργήθηκε στο μουσείο της ΑΕΚ ειδική προθήκη, που φιλοξενεί αναμνηστικά αυτού του ταξιδιού και μια στήλη με όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων.

2000-2003 Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Το 2000 με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη και ηγέτη τον Νικολαΐδη κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος, ενώ την επόμενη σεζόν 2000-2001 προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας αποκλείσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς) με κορυφαίο το Φερνάντο Νάβας.

Το 2002 ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή τον Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος και πρωταγωνιστή τον Ίλια Ίβιτς, ενώ έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό.

Τη σεζόν 2002-2003 επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ καλές εμφανίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς, οι δύο από αυτές σε εντυπωσιακούς αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στυλοβάτες της ΑΕΚ ήταν οι Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Κατσουράνης, Καψής, Κασάπης, Ίβιτς, Ράιτ.

Τέλος εποχής σταδίου Ν. Φιλαδελφείας

Το 2003 κατεδαφίζεται το - χτυπημένο κατά ένα μέρος από το σεισμό του 1999 - στάδιο Νίκος Γκούμας (και μαζί με αυτό το κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος), μετά και την καταρχήν ένταξη του "Νέου Γηπέδου ΑΕΚ" στα Ολυμπιακά έργα για τους αγώνες της Αθήνας 2004 ως επίσημου προπονητηρίου του ποδοσφαιρικού τουρνουά. Αργότερα όμως το στάδιο αφαιρέθηκε από το φάκελο των αγώνων, αντικαθιστώμενο από το Γήπεδο Καραϊσκάκη και η ανέγερση νέας έδρας της ομάδας εκκρεμεί ως σήμερα, με την ΑΕΚ να φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ.

Προεδρία Ντέμη Νικολαΐδη

To καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης γίνεται πρόεδρος της ΑΕΚ και τη σεζόν 2005-06 η ομάδα με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κερδίζει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιτυχία που επαναλαμβάνει τη σεζόν 2006-07 με το Λορένσο Σέρα Φερέρ.

Τη σεζόν 2006-07 η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα πριν την πρόκριση από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κέρδισε στην Αθήνα τη μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν η χρονιά που η ΑΕΚ ενισχήθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε ύστερα από παρέμβαση του CAS δίνοντας στην ΑΕΚ τη δεύτερη θέση. Στα πλέι-όφ που ακολούθησαν χάθηκε και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ριβάλντο, Ζήκος, Λυμπερόπουλος, Ζήκος, Δέλλας, Μπλάνκο ήταν οι διακριθέντες.

Αλλαγή προέδρου

Το 2008 ο Νικολαΐδης αποχώρησε από την προεδρία της ΑΕΚ και τον διαδέχθηκε αρχικά ο Γιώργος Κιντής και μετέπειτα ο Νίκοs Θανόπουλοs. Οι περισότεροι από τους διακριθέντες της προηγούμενης χρονιάς αποχώρησαν και η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη 16 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, όμως κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ έως τον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ χωρίς ωστόσο να το επιτύχει.

Τίτλοι - Διακρίσεις

  • 1 Λιγκ Καπ (1990)
  • 2 Σούπερ Καπ (1989, 1996)
  • Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση: Ημιτελικά UEFA CUP 1976-77
  • Η ΑΕΚ είναι η μόνη ελληνική ομάδα, που έχει αγωνιστεί στα προημιτελικά και των τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ).

Μεγάλοι Ποδοσφαιριστές

Σύνθεση ομάδας ποδοσφαίρου

Νούμερο Εθνικότητα Ποδοσφαιριστής
Τερματοφύλακες
22 Γιάννης Αραμπατζής
23 Σεμπάστιαν Σάχα
27 Μίλαν Λούκατς
Αμυντικοί
4 Ζεράλντο Άλβες
5 Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς
6 Γιώργος Αλεξόπουλος
7 Χουανφράν
13 Δημήτρης Κουτρομάνος
15 Νίκος Καράμπελας
24 Κώστας Μανωλάς
25 Σωτήρης Κυργιάκος Αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας
31 Νίκος Γεωργέας
90 Σάββας Γκέντσογλου
Μέσοι
1 Παντελής Καφές
8 Ταμαντανί Ενσαλίβα
14 Γρηγόρης Μάκος
17 Αντώνης Ρίκκα
19 Παναγιώτης Λαγός
26 Σεϊντού Γιαχάγια
30 Ίλιε Ιορντάκε
34 Παναγιώτης Ταχτσίδης
56 Περπαρίμ Χετεμάι
80 Ελ Χατζί Ντιούφ
Επιθετικοί
9 Εντίνιο
10 Ραφίκ Τζιμπούρ
11 Γκουστάβο Μαντούκα
18 Ισμαέλ Μπλάνκο
20 Νέιθαν Μπέρνς
21 Μιχάλης Παυλής
32 Νάτσο Σκόκο
Προπονητής
Coach Ντούσαν Μπάγεβιτς

Στατιστικά

Κατάταξη ποδοσφαιριστών συλλόγου ως 1ου σκόρερ Πρωταθλήματος

Κατάταξη ποδοσφαιριστών βάσει συμμετοχών στο Πρωταθλήμα

Κατάταξη ποδοσφαιριστών βάσει τερμάτων στο Πρωτάθλημα

Οι μεγαλύτερες νίκες εντός και εκτός έδρας στο Πρωτάθλημα

  • (1960-61/09-09-61) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Αιγάλεω (8-0)
  • (1961-62/20-05-62) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Πανελευσινιακός (8-3)
  • (1970-71/04-11-70) Α.Ε.Κ. - Γ.Α.Σ. Βέροια (8-2)
  • (1989-90/11-12-89) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Ξάνθης (8-0)
  • (1992-93/10-12/92) Α.Ε.Κ. - Κόρινθοs (7-0)
  • (1987-88/06/12/87) Α.Ε.Κ. - Γ.Α.Σ. Βεροια (7-1)
  • (1989-90/28-10-89) Α.Ε.Κ. - Πανιώνιοs (7-1)
  • (1964-65/11-10-64) Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης - Α.Ε.Κ. (1-7)
  • (1996-97/04-11-96) Α.Σ.Β. Αθηναϊκός - Α.Ε.Κ. (0-7)
  • (2003-04/09-11/03) Α.Π.Ο. Ακράτητος - Α.Ε.Κ. (2-7)

Οι μεγαλύτερες ισοπαλίες εντός και εκτός στο Πρωτάθλημα

  • (1980-81/31-05-81) Α.Ε.Κ. - Α.Σ. Αρης (4-4)
  • (1966-67/15-01-67) Μ.Α.Σ. Πιερικός - Α.Ε.Κ. (4-4)
  • (1999-00/20-09-99) Π.Α.Ο.Κ. - Α.Ε.Κ. (4-4)

Ρεκόρ εισιτηρίων στο Πρωτάθλημα

  • (1979-80/07-10-79),Νέα Φιλαδέλφεια, Α.Ε.Κ. - Π.Α.Ο., (36.766)
  • (1985-86/09-02-86),Μαρούσι, Α.Ε.Κ. - Ο.Σ.Φ.Π., (74.241)

Η Πορεία στην Α΄Εθνική

Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1960 2 79 72-27
1961 4 69 64-32
1962 4 73 73-31
1963 1 77 66-21
1964 3 71 72-25
1965 2 76 64-22
1966 3 71 58-26
1967 2 76 52-21
1968 1 84 68-24
1969 6 74 58-33
1970 2 85 55-23
1971 1 88 67-18
1972 3 82 57-23
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1973 5 71 39-36
1974 5 40 53-36
1975 2 55 73-20
1976 2 44 57-18
1977 4 51 63-29
1978 1 53 74-27
1979 1 56 90-30
1980 4 45 64-39
1981 2 44 63-42
1982 4 45 54-36
1983 3 45 54-39
1984 7 30 40-31
1985 3 43 58-29
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1986 3 36 42-28
1987 7 19 31-26
1988 2 40 51-31
1989 1 44 45-20
1990 2 50 64-18
1991 3 42 59-33
1992 1 54 72-25
1993 1 78 78-27
1994 1 79 63-28
1995 5 62 61-33
1996 2 81 87-22
1997 2 72 75-28
1998 3 74 61-30
Έτος Θέση Βαθμ. Τερμ.
1999 2 75 71-27
2000 3 66 69-39
2001 3 61 61-34
2002 2 58 65-28
2003 3 68 74-29
2004 4 55 57-32
2005 3 64 46-22
2006 2 67 42-20
2007 2 62 60-27
2008 3 (2) 1 68 65-17
2009 3 (4) 1 55 40-24


1 Από τη σεζόν 2007-08 διεξάγονται αγώνες κατάταξης (play-off) μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 2 έως 5 στην κανονική περίοδο και η οριστική θέση της ομάδας προκύπτει από τους αγώνες κατάταξης. Ο αριθμός σε παρένθεση στις αντίστοιχες θέσεις του παραπάνω πίνακα δηλώνει τη θέση της ομάδας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Τμήμα Μπάσκετ

ΚΑΕ ΑΕΚ
Αρχείο:Aekbasketnew.jpg
Ταυτότητα
Έδρα
(χωρητικότητα: 1.862)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρόσωπα
ΠρόεδροςΜπάμπης Καραμανλής
ΠροπονητήςΚώστας Φλεβαράκης
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Το τμήμα μπάσκετ έχει να επιδείξει πλήθος τίτλων και μεγάλων στιγμών. Είναι τέταρτη σε πρωταθλήματα στον ελληνικό χώρο. Παράλληλα έχει κατακτήσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους: έφερε στην Ελλάδα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε όλα τα ομαδικά αθλήματα κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 και αναδείχθηκε πάλι νικήτρια στην ίδια διοργάνωση το 2000. Επίσης το 1998 έφτασε μια ανάσα από την κορυφή της Ευρώπης, αφού έχασε στον τελικό της Ευρωλίγκα από τη Κίντερ Μπολόνια, ενώ το 2001 έφτασε ωs τα ημιτελικά, όπου έχασε από την Τάου Κεράμικα και το 1970 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η ΑΕΚ είναι μία από τις τρεις ομάδες (οι άλλες είναι ο Παναθηναϊκός και ο Άρης Θεσσαλονίκης) που μετέχει ανελλιπώς στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος μπάσκετ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα και τμήμα γυναικείου μπάσκετ, αλλά γρήγορα διαλύθηκε.

Τίτλοι στο Μπάσκετ

Σύνθεση ομάδας μπάσκετ

Αρ.φανέλας Εθνικότητα Όνοματεπώνυμο Ύψος
Πλέι Μέικερ
4 Γιάννης Κυριακόπουλος 1.88
6 Φώτης Βασιλόπουλος 1.88
8 DJ Τόμπσον 1.74
Σούτινγκ Γκαρντ
5 Κώστας Σταμάτης 1.90
9 Νίκος Χατζής 1.95
15 Ίστβαν Νέμεθ 1.92
Σμολ Φόργουορντ
7 Δημήτρης Παπανικολάου 2.02
10 Χρήστος Ταπούτος 2.02
12 Τάρμο Κίκερπιλ 2.00
Πάουερ Φόργουορντ
11 Περικλής Δορκοφίκης 2.06
19 Ζώης Μπάλλας 2.05
Σέντερ
13 Τράβον Μπράιαντ 2.06
14 Μίκαελ Άντερσεν 2.13
18 Τάσος Αντωνάκης 2.05
Προπονητής
Coach Κώστας Φλεβαράκης

Ιστορικοί καλαθοσφαιριστές

Τα ρόστερ των διακρίσεων

Πρωταθλήματα

  • 1958:

Δερμανούτσος, Μπαμπανικολός, Ευαγγελάτος, Καραμανλής, Παπαθανασίου, Σεβδινόγλου, Τζέκος, Τζιλιτζόγλου, Χατζηράπτης,Τερκεσίδης, προπονητής Μίσσας Πανταζόπουλος.

  • 1963:

Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Δερμανούτσος, Λάκης Τσάβας, Γιώργος Μόσχος, Νικητόπουλος, Μπαμπανικολός, Αντώνης Χρηστέας, Οικονόμου, Αττάλας, προπονητής Μίσσας Πανταζόπουλος.

  • 1964:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Δερμανούτσος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Γιώργος Μόσχος, Νικητόπουλος, Οικονόμου, Μπαμπανικολός, Ατταλάς, Θεοδωρόπουλος, προπονητής Μίσσας Πανταζόπουλος.

  • 1965:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Δερμανούτσος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Γιώργος Μόσχος, Νικητόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Νίκος Νεσιάδης, Οικονόμου, προπονητής Μίσσας Πανταζόπουλος.

  • 1966:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Δερμανούτσος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Γιώργος Μόσχος, Νικητόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Νίκος Νεσιάδης, Οικονόμου, προπονητές Μίσσας Πανταζόπουλος, Θέμης Χολέβας.

  • 1968:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Νίκος Νεσιάδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Πέτρος Πετράκης, προπονητής Νίκος Μήλας.

  • 1970:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Νίκος Νεσιάδης, Βαφόπουλος, Βίλης, Βογδανίδης, Διάνας, Νυδριώτης, Σπηλιώτης, Χριστοφόρου, προπονητής Νίκος Μήλας.

  • 2002:

Τζέι Αρ Χόλντεν, Νίκος Ζήσης, Χρήστος Ταπούτος, Νίκος Χατζής, Βασίλης Κικίλιας, Δήμος Ντικούδης, Τζιμ Μπιλμπά,Άντριου Μπετς, Μιχάλης Κακιούζης, Γιάννης Μπουρούσης, Αντουάν Καρ, Άριαν Κόμαζετς, Παντελιάδης, Πασχάλης, Λάζιτς, προπονητής Ντράγκαν Σάκοτα.

Κύπελλα

  • 1981:

Βασίλης Γκούμας, Κερτ Ράμπις, Μηνάς Γκέκος, Κανακάκης, Γιαννόπουλος, Φώτσης, Αποστολίδης, προπονητής Ντέβελι.

  • 2000:

Μιχάλης Κακιούζης, Άγγελος Κορωνιός, Δήμος Ντικούδης, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Νίκος Χατζής, Μάρτιν Μιούρσεπ, Άντονι Μπούι, Στιβ Χάνσελ, Μισιακός, προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς.

  • 2001:

Ιμπραήμ Κουτλουάι, Στεφάνοβ, Άντριου Μπετς, Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης, Μάρτιν Μιούρσεπ, Νίκος Χατζής, Χάμιγκ, Βασίλης Κικίλιας, Παντελιάδης, προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

  • Φάιναλ φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1966:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Δερμανούτσος, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Γιώργος Μόσχος, Νικητόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Νίκος Νεσιάδης, Οικονόμου, προπονητές Μίσσας Πανταζόπουλος, Θέμης Χολέβας.

  • 1968 Κυπελλούχος Ευρώπης:

Αντώνης Χρηστέας, Γιώργος Αμερικάνος, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίας Λαρεντζάκης, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Λάκης Τσάβας, Νίκος Νεσιάδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Πέτρος Πετράκης, προπονητής Νίκος Μήλας.

  • 1998 Τελικός Ευρωλίγκα

Μπάνε Πρέλεβιτς, Βίκτωρ Αλεξάντερ, Γουίλι Άντερσον, Κλαούντιο Κολντεμπέλα, Χοσέ Λάσα, Μίκαελ Άντερσεν, Μίκαελ Λάρσεν, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής

  • 2000 Κυπελλούχος Σαπόρτα:

Άγγελος Κορωνιός, Δήμος Ντικούδης, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Άντονι Μπούι, Μάρτιν Μιούρσεπ, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Στιβ Χάνσελ, Ο’ Σάλλιβαν, προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς.

  • 2001 Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκα:

Ιμπραήμ Κουτλουάι, Στεφάνοβ, Άντριου Μπετς, Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης, Μάρτιν Μιούρσεπ, Νίκος Χατζής, Χάμιγκ, Βασίλης Κικίλιας, Παντελιάδης, προπονητής Ντούσαν Ιβκοβιτς.

Άλλα Τμήματα

ΑΕΚ Βόλλεϊ

Βόλλεϊ:

  • 3η θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων στους Άνδρες το 2000.

To γυναικείο τμήμα ιδρύθηκε το 1995.

Στίβος: (ίδρυση 1924)

Τίτλοι

  • 8 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ανωμάλου δρόμου Ανδρών(1957, '58, '59, '60, '61, '62, '63, '64).
  • 3η θέση στα Πανελλήνια πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου Ανδρών (1953, 2006).

Πυγμαχία: (Ίδρυση 1969)

Τίτλοι

Μερικοί από τους μεγάλους αθλητές που έχει αναδείξει είναι οι

Ποδηλασία: (ίδρυση 1929)

Τίτλοι

  • 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών (1961, 1962, 1971, 1979).

Ξιφασκία: (ίδρυση 1997)

  • 3η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σπάθης Ανδρών (2002,'04,'05,'06,'07).

Χάντμπολ: (ίδρυση 2005)

  • Κύπελλο Ελλάδας 2009
  • 3η θέση στο Πρωτάθλημα Α1 Ανδρών 2007.

Σκάκι: (ίδρυση 2005)

  • Φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδας 2006,
  • Ημι-Φιναλιστ Κυπελλου Ελλαδαs 2008.

Πινγκ Πονγκ: (Το τμήμα λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980)

  • 3η θεση στο Πρωταθλημα Α' κατηγοριαs Ανδρων 1959.

Σημειώσεις - παραπομπές

  1. Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ. Αν αυτό θεωρηθεί ως πρώτο, η ΑΕΚ είναι και η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών. Βλ. Το Μπάσκετ στην Ελλάδα

Εξωτερικές συνδέσεις

Πρότυπο:Ομάδες Α΄ Εθνικής - Σουπερλίγκα

Πρότυπο:Ομάδες Α΄1 Χάντμπολ