Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Pinkpress (συζήτηση | συνεισφορές)
Pinkpress (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 31: Γραμμή 31:


* Παπαδημητρίου, Γ. (2008). Ανεξάρτητες Αρχές. Η αργόσυρτη πορεία προς την ωρίμανση Στο Ν. Φραγκάκης (επιμ.), Οι Ανεξάρτητες Αρχές στη σύγχρονη δημοκρατία, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2008, σ. 45
* Παπαδημητρίου, Γ. (2008). Ανεξάρτητες Αρχές. Η αργόσυρτη πορεία προς την ωρίμανση Στο Ν. Φραγκάκης (επιμ.), Οι Ανεξάρτητες Αρχές στη σύγχρονη δημοκρατία, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2008, σ. 45

* Stylianos Papathanassopoulos,The Politics and the Effects of the Deregulation of Greek Television, European Journal of Communication Copyright © 1997 SAGE (London, Thousand Oaks, CA and New Delhi), Vol. 12(3): 351-368.

Έκδοση από την 16:59, 13 Ιουνίου 2009

Ιστορικό-νομοθετικό πλαίσιο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ιδρύθηκε το 1989 και εδρεύει στην Αθήνα. Ο σκοπός του ήταν να επιβλέπει τον ραδιοτηλεοπτικό τομέα και να λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δημοσιογράφους.Στην πραγματικότητα όνως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης παρέμεινε παθητικό ή θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν τελείως απών από όλα τα δημοσιογραφικά ζητήματα που τείθονταν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της λειτουργείας του το Εθνικο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης παρήγαγε τρεις κώδικες για τους όρους λειτουργείας των ραδιοφωικών και τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα: έναν για την διαφήμιση, έναν κώδικα δεοντολογίας δημοσιογράφων και έναν για τα προγράμματα που επιτρέπεται να παρουσιάζονται. Δρασηριοποιήθηκε πιο έντονα το 1995-1996 επιβάλλοντας πρόστιμα σε μερικούς σταθμούς, τα οποία δεν έγιναν όμως δεκτά από τον τότε αρμόδιο υπουργό.


Ο νόμος κατοχυρώνει και αναγνωρίζει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών του Συμβουλίου. Αναθέτει παράλληλα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος) τον άμεσο κρατικό έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και σειρά κανονιστικών, αποφασιστικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων κεντρικής σημασίας για τη δημόσια και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση.

Ο ρόλος του ΕΣΡ υποβαθμίστηκε το 1993 και ιδίως το 1995 από το νομοθέτη στο επίπεδο μιας λίγο πολύ συνηθισμένης διοικητικής επιτροπής και συγκεντρώθηκαν οι ουσιώδεις αποφασιστικές αρμοδιότητες στον Υπουργό Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το 1998 και ιδίως το 2000 επιχειρήθηκε να αναβαθμιστεί το ΕΣΡ.

Αρμοδιότητες

Το ΕΣΡ έχει σαν πρωταρχικό σκοπό την εξασφάλιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας. Επιπλέον βασική αρμοδιότητα του Συμβουλίου είναι η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η παρακολούθηση των προγραμμάτων, ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων των κανονισμών και η προαγωγή της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επεξεργάζεται αποφάσεις, ελέγχει ώστε να τηρούνται οι αρχές προστασίας των πνευματικών δικαιώματων αλλά και καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπών των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Οργανωτική δομή

Το ΕΣΡ αποτελείται από εφτά μέλη από τα οποία ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ως αντιπρόεδρος. Τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και επιλέγονται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων. Τα μέλη του ΕΣΡ είναι πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από επαγγελματική εμπειρία ( συχνά δημοσιογραφική ), επιστημονική κατάρτιση και προσφορά τους στο δημόσιο βίο καθώς και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων της αρχής. Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι τετραετής και ανανεώνεται κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Αυτό δεν ισχύει για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο οι οποίοι διορίζονται για πλήρη θητεία. Τα μέλη του ΕΣΡ δεν μπορούν να επιλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης ενός από αυτών, νέο μέλος επιλέγεται και το αντικαθιστά.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορεί κανείς να ανατρέξει στον επίσημο Διαδικτυακό Τόπο που βρίσκεται αναρτημένος στον παγκόσμιο ιστό.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Πηγές

  • Π.Δ. Δαγτόγλου, Γενικό Διοικητικό Δίκαιο ΙΙ, Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Κομοτηνή 2004
  • Εφημερίς της κυβερνήσεως της ελληνικής Δημοκρατίας , τεύχος πρώτος αρ.φύλλου 262 29 Νοεμβρίου 2000
  • Παπαδημητρίου, Γ. (2008). Ανεξάρτητες Αρχές. Η αργόσυρτη πορεία προς την ωρίμανση Στο Ν. Φραγκάκης (επιμ.), Οι Ανεξάρτητες Αρχές στη σύγχρονη δημοκρατία, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2008, σ. 45
  • Stylianos Papathanassopoulos,The Politics and the Effects of the Deregulation of Greek Television, European Journal of Communication Copyright © 1997 SAGE (London, Thousand Oaks, CA and New Delhi), Vol. 12(3): 351-368.