Κτήμα Συγγρού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Fks (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''Κτήμα Συγγρού ''' ή '''Δάσος Συγγρού ''' είναι έκταση 970 περίπου στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στα σύνορα των τριών όμορων δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελλισίων. Αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού, συζύγου του [[Ανδρέας Συγγρός|Ανδρέα Συγγρού]], προς την τότε Γεωργική Εταιρεία Αθηνών βάση της διαθήκης της του [[1921]], με ρητή επιθυμία η αξιοποίησή του να συμβάλλει στη «...μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών». Από το 1988 διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το '''Κτήμα Συγγρού ''' ή '''Δάσος Συγγρού ''' είναι έκτασης 970 περίπου στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στα σύνορα των τριών όμορων δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελλισίων. Αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας Μαυροκορδάτου - Συγγρού, συζύγου του [[Ανδρέας Συγγρός|Ανδρέα Συγγρού]], προς την τότε Γεωργική Εταιρεία Αθηνών βάσει της διαθήκης της, το [[1921]], με ρητή επιθυμία η αξιοποίησή του να συμβάλλει στη «...μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών».<ref name="minagric.gr">[http://www.minagric.gr/greek/ige_istoriko.html ιστορικό κτήματος Συγγρού], από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης</ref> Από το [[1988]] διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το [[1981]] απο πυρκαγιά που ξέσπασε αποτεφρώθηκαν 407 στρέμματα δάσους.


Το Κτήμα Συγγρού στο μεγαλύτερο ποσοστό του (περίπου 700 στρέμματα) είναι καλυμμένο με χαλέπιο πεύκη, 200 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις, ενώ τα κτίρια στο εσωτερικό του περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ, τη σχολή Αναβρύτων, στην οποία είχε φοιτήσει ο τότε διάδοχος [[Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνος]], την διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού και τον διατηρητέο Άγιο Ανδρέα, ναό γοτθικού ρυθμού, του οποίου η πλήρης ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2007.
Το Κτήμα Συγγρού στο μεγαλύτερο ποσοστό του (περίπου 700 στρέμματα) είναι καλυμμένο με χαλέπιο πεύκη, 200 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις, ενώ τα κτίρια στο εσωτερικό του περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ, τη σχολή Αναβρύτων, στην οποία είχε φοιτήσει ο τότε διάδοχος [[Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας|Κωνσταντίνος]], την διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού και τον διατηρητέο Άγιο Ανδρέα, ναό γοτθικού ρυθμού, του οποίου η πλήρης ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το [[2007]].



==Πηγές==
{{reflist|2}}


==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==

Έκδοση από την 15:24, 13 Ιουνίου 2009

Το Κτήμα Συγγρού ή Δάσος Συγγρού είναι έκτασης 970 περίπου στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας και στα σύνορα των τριών όμορων δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελλισίων. Αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας Μαυροκορδάτου - Συγγρού, συζύγου του Ανδρέα Συγγρού, προς την τότε Γεωργική Εταιρεία Αθηνών βάσει της διαθήκης της, το 1921, με ρητή επιθυμία η αξιοποίησή του να συμβάλλει στη «...μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών».[1] Από το 1988 διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το 1981 απο πυρκαγιά που ξέσπασε αποτεφρώθηκαν 407 στρέμματα δάσους.

Το Κτήμα Συγγρού στο μεγαλύτερο ποσοστό του (περίπου 700 στρέμματα) είναι καλυμμένο με χαλέπιο πεύκη, 200 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις, ενώ τα κτίρια στο εσωτερικό του περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ, τη σχολή Αναβρύτων, στην οποία είχε φοιτήσει ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, την διατηρητέα έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού και τον διατηρητέο Άγιο Ανδρέα, ναό γοτθικού ρυθμού, του οποίου η πλήρης ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2007.


Πηγές

  1. ιστορικό κτήματος Συγγρού, από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι