Web 2.0: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Pinkpress (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Pinkpress (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 44: Γραμμή 44:


- Web 2.0 Compact Definition: Trying Again[http://radar.oreilly.com/archives/2006/12/web-20-compact.html]
- Web 2.0 Compact Definition: Trying Again[http://radar.oreilly.com/archives/2006/12/web-20-compact.html]


== Πηγές ==
*Vickery, Graham και άλλοι.(2007) Participative web and user-created content: web 2.0, wikis and social networking<br />
*Gehtland, Justin και άλλοι.(2006) Pragmatic ajax: a web 2.0 primer. Pragmatic Bookself

Έκδοση από την 11:00, 11 Ιουνίου 2009

Ο όρος Web 2.0 (Ιστός [έκδοση] 2,0), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Μιλάμε για μία δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.


Ιστορία του Web 2.0

Η φράση Web 2.0 ειπώθηκε για πρώτη φορά το 2004 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου μεταξύ της O'Reilly Media και της MediaLive International όπου προτείνονταν ιδέες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου ιστού. Ο Dale Dougherty, web pioneer και O'Reilly VP, παρατήρησε ότι το διαδίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές και σημαντικό μέρος της καθημερινότητας όλο και μεγαλύτερου ποσοστού ανθρώπων. Συνεχώς έβγαιναν νέες εφαρμογές και ιστοσελίδες οι οποίες αναγνωρίζονταν από το ευρύ κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να στρέφουν την επιχειρηματική τους δράση στο διαδίκτυο και να προσπαθούν να φέρουν τους καταναλωτές τους προς αυτό το κανάλι.

Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα εξέτασαν το Web 2.0 ως μια δεύτερη γενιά υπηρεσιών βασισμένες στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποίησαν αυτή την φράση σαν τίτλο για μια σειρά από συνέδρια. Τα συνέδρια αυτά συνεχίζονται και μέχρι σήμερα για να αποσαφινιστεί ο όρος και να προωθηθεί η ιδέα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ([1].

Χαρακτηριστικά του Web 2.0

Όπως έχει αναφερθεί το Web 2.0 ξεπερνά τα όρια της περιορισμένης πλατφόρμας ενός υπολογιστή. Ο χρήστης θα μπορεί να δρα στον Παγκόσμιο Ιστό όπως δρούσε μέχρι τώρα στον υπολογιστή του. Οι πιό ειδικοί μιλούν για έναν νέο τρόπο σχεδίασης των ιστοσελίδων ο οποίος θα βασίζεται στην διάδραση του χρήστη. Θα επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει τόσο το περιβάλλον της σελίδας όσο και να παρέμβει στο περιεχόμενό της. Χαρακτηριστικές εφαρμογές του Web 2.0 είναι τα κοινωνικά μέσα (social media), τα wiki και τα blog. Πολλές από τις εντολές διάδρασης που χαρακτηρίζουν την λειτουργία του Web 2.0 μας είναι ήδη γνωστές από διάφορες ιστοσελίδες social media όπως το facebook ή το youtube για παράδειγμα. Τέτοιες εκφράσεις είναι η αναζήτηση (search), το tag, η παράθεση links ή το authoring όπως λειτουργεί σε πολλά wiki όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν άρθρα αλλά και να ανανεώσουν ή να διαγράψουν ήδη υπάρχοντα.


Κριτικές για το Web 2.0

Το ακριβές νόημά του όρου παραμένει ανοιχτό προς αντιπαράθεση, και μερικοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Tim Berners Lee, έχουν αμφισβητήσει εάν ο όρος έχει κάποιο πραγματικό νόημα. Ανάμεσα σ'άλλα έχει κατηγορηθεί ότι αποτελεί εφεύρεση του μάρκετινγκ. Αναφέρεται σαν επιχείρημα πως οι τεχνολογίες που είναι σε χρήση στο ίντερνετ αναβαθμίζονται συνεχώς και η προηγούμενη μέρα πριν το web 2.0 δεν απείχε πολύ. Επίσης με την ίδια λογική, μερικοί μήνες μετά την χρήση ενός υποτιθέμενου Web 2.0, το Web 2.1 θα εμφανιζόταν. Είναι όμως αδύνατο να εκφραστεί η τεχνολογική ιδιότητα του ίντερνετ ακριβώς με έναν αριθμό μιας και το αμάλγαμα τεχνολογιών που είναι αυτή τη στιγμή σε χρήση στο ίντερνετ είναι αχανώς πολυσύνθετο. Επιπροσθέτως, λειτουργίες όπως επικοινωνία με τον χρήστη υπήρχαν πριν πολλά χρόνια, όπως η χρήση σελίδων χρήστη (home pages), τα φόρα, τα chat (IRC) και πολλά άλλα. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί ότι άλλαξε είναι η ευκολία χρήσης, κάτι αναμενόμενο.


Ιδιωτικότητα στο Web 2.0

Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε ως χρήστες του διαδικτύου είναι πως οτιδήποτε γράφετε στο web θα μείνει για πάντα εκεί. Εργοδότες, εταιρείες η ακόμα και η κυβέρνηση μπορεί να σε εντοπίσουν καθώς περιηγήσε στο διαδίκτυο και να συλλέξουν πληροφορίες για σένα. Το γεγονός αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο όσον αφορά στη στοχευμένη διαφήμιση. Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα των στοχευμένων διαφημίσεων Phorm από την British Telecom την περίοδο 2006-2007 που είχε ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχτεί χιλιάδες καταγγελίες από τους χρήστες της εταιρείας οι οποίοι δήλωναν ότι η καταγραφή των online δραστηριοτήτων τους για διαφημιστικούς σκοπούς έγινε εν αγνοία τους. Ως αποτέλεσμα, η Κομισιόν κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και να αναθεωρήσει την εθνική νομοθεσία της σε αυτή την κατεύθυνση, απειλώντας τη χώρα ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο παρόμοια υπηρεσία στοχευμένης διαφήμισης έθεσε σε λειτουργία και η Google. Βέβαια, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η online παρακολούθηση δεν θα αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, θέματα υγείας, κ.λπ. Επιπλέον, η πρόσφατη δημιουργία της μηχανής αναζήτησης pipl.com φαίνεται να περιορίζει και ίσως να θέτει σε κίνδυνο τα επίπεδα της ιδιωτικότητας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η pipl αποτελεί μηχανή αναζήτησης μόνο για ανθρώπους. Αξίζει να σημειω8εί ότι σύμφωνα με κοινοτική οδηγία της E.E όλοι οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να κρατούν αρχεία με τα e-mail και τα site που επισκέπτονται οι συνδρομητές τους για ένα χρόνο για λόγους ασφαλείας. Στο σημείο αυτό, ας ορίσουμε ποια στοιχεία νοούνται ως προσωπικά δεδομένα: Ως προσωπικό δεδομένο χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αντικειμενική ή υποκειμενική πληροφορία αφορά ένα άτομο. Αναλυτικότερα, το όνομα, η διεύθυνση, προσωπικοί αριθμοί , το γένος, η ομάδα αίματος ,εισόδημα, τραπεζικοί αριθμοί, σεξουαλικές προτιμήσεις, πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω είναι μερικά παραδείγματα ιδιωτικών στοιχείων.

Παρακάτω αναφέρουμε ,εν συντομία, τα δικαιώματα που έχουν οι χρήστες σύμφωνα με το μανιφέστο για την ιδιωτικότητα στο web 2.0:

1.Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι ιδιωτικές πληροφορίες συλλέγονται και σε τι βαθμό.

2.Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει το σκοπό για τον οποίο συλλέγονται οι πληροφορίες. Ο σκοπός πρέπει να γίνεται ξεκάθαρος από την αρχή και να μην συμπεραίνεται από το περιεχόμενο του site.

3.Καθένας έχει την κυριότητα των προσωπικών του δεδομένων. Αυτό συνεπάγεται ότι οι οργανισμοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα στοιχεία αυτά χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Επιπλέον ο χρήστης έχει το δικαίωμα να αλλάξει τα στοιχεία αυτά.


Εξωτερικά links

- What Is Web 2.0 [2]

- Not 2.0?[3]

- Web 2.0 Compact Definition: Trying Again[4]


Πηγές

  • Vickery, Graham και άλλοι.(2007) Participative web and user-created content: web 2.0, wikis and social networking
  • Gehtland, Justin και άλλοι.(2006) Pragmatic ajax: a web 2.0 primer. Pragmatic Bookself