Γρανίτσα Ευρυτανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μάζεμα εικόνων
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ro:Granitsa (Euritania) Τροποποίηση: en:Granitsa, Greece
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Ευρυτανίας]]
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Ευρυτανίας]]


[[en:Granitsa Evrytanias]]
[[en:Granitsa, Greece]]
[[ro:Granitsa (Euritania)]]

Έκδοση από την 11:10, 8 Μαΐου 2009

Συντεταγμένες: 39°6′6″N 21°30′35″E / 39.10167°N 21.50972°E / 39.10167; 21.50972

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Γρανίτσας Ευρυτανίας. Για άλλα άρθρα με το ίδιο όνομα, δείτε Γρανίτσα

Η Γρανίτσα Ευρυτανίας είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο σε ύψος 850 μέτρων, μέσα στο πράσινο ,σε δασώδη κατηφορική περιοχή του όρους Λιάκουρα, δίπλα στο μικρό ποταμό Γρανιτσιώτη. Παντού ρέουν πλούσια χωνευτικά νερά. Το χωριό διατηρεί χωρίς καμιά παρέμβαση την παλιά του όψη.

Απέχει 82 χλμ. ΒΔ από το Καρπενήσι και είναι πατρίδα του Στέφανου Γρανίτσα, του Δημοσθένη Γούλα, του Μιχάλη Σταφυλά, του Μάρκου Γκιόλια και πολλών άλλων σπουδαίων δημιουργών της Ευρυτανικής τέχνης. Γενέτειρα του νεομάρτυρα Μιχαήλ Μαυρουδή, που μαρτύρησε το 1544 στη Θεσσαλονίκη. (Σχετική μαρμάρινη επιγραφή έχει αναρτηθεί στο ακριβές σημείο που μαρτύρησε, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης). Επί Τουρκοκρατίας διατηρούσε 17 εκκλησίες, οι περισσότερες των οποίων έχουν καταστραφεί.

Στη Γρανίτσα υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο. Στη μια αίθουσα εκτίθενται διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, υφαντά, ξυλόγλυπτα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αργαλειός, τοπικές φορεσιές και όπλα του '21. Σε άλλη αίθουσα εκτίθενται προσωπογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανου Γρανίτσα, πίνακες των σπουδαίων ντόπιων λαϊκών ζωγράφων Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου (που λειτουργεί και προσωπικό μουσείο). Σε τρίτη αίθουσα βρίσκεται η προσωπική βιβλιοθήκη του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εννιά εκκλησίες του χωριού, χτισμένες σε διάφορες περιόδους.

Εξωτερικές συνδέσεις