Ασβεστίτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Αναίρεση έκδοσης 1490450 από τον 85.72.171.104 (Συζήτηση χρήστη:85.72.171.104)
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
Αποτελεί το κύριο συστατικό των κελυφών πολλών οργανισμών ([[Εχινόδερμα|Εχινοδέρμων]], [[Μαλάκια|μαλακίων]], [[Κοράλλι|κοραλιών]] κτλ.), των περιβλημάτων των ωών (αυγών) των ερπετών και των πτηνών και των σκελετών των περισσότερων σπονδυλωτών.
Αποτελεί το κύριο συστατικό των κελυφών πολλών οργανισμών ([[Εχινόδερμα|Εχινοδέρμων]], [[Μαλάκια|μαλακίων]], [[Κοράλλι|κοραλιών]] κτλ.), των περιβλημάτων των ωών (αυγών) των ερπετών και των πτηνών και των σκελετών των περισσότερων σπονδυλωτών.


Ανευρίσκεται παγκοσμίως και αποτελεί το βασικό συστατικό των [[Ασβεστόλιθος|ασβεστολίθων]] καθώς και των [[Μάρμαρο|μαρμάρων]] καθώς και των σταλακτιτών / σταλαγμιτών των σπηλαίων. Λόγω των ποικίλων τρόπων σχηματισμού του - είναι ιζηματογενούς προελεύσεως - έχουν περιγραφεί πάνω από 800 διαφορετικές μορφές του. Απαντά, επίσης, και ως [[Αραγονίτης]] (πολυμορφική μορφή του με την ίδια χημική σύσταση αλλά διαφορετικό σύστημα κρυστάλλωσης). Η ολοσχερώς διαφανής παραλλαγή του ονομάζεται ισλανδική κρύσταλλος (αγγλ. Iceland spar ή calcite spar) και εμφανίζει έντονα το φαινόμενο της διπλοθλαστικότητας, γι' αυτό και χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών οργάνων (πρίσματα Nicol). Άλλες παραλλαγές του είναι ο μονοϋδρασβεστίτης (CaCO<sub>3</sub>.H<sub>2</sub>O), o ικαΐτης (CaCO<sub>3</sub>.6H<sub>2</sub>O) και ο βατερίτης (CaCO<sub>3</sub>), επίσης πολυμορφική μορφή του.<blockquote>
Ανευρίσκεται παγκοσμίως και αποτελεί το βασικό συστατικό των [[Ασβεστόλιθος|ασβεστολίθων]] καθώς και των [[Μάρμαρο|μαρμάρων]] καθώς και των σταλακτιτών / σταλαγμιτών των σπηλαίων. Λόγω των ποικίλων τρόπων σχηματισμού του - είναι ιζηματογενούς προελεύσεως - έχουν περιγραφεί πάνω από 800 διαφορετικές μορφές του. Απαντά, επίσης, και ως [[Αραγονίτης]] (πολυμορφική μορφή του με την ίδια χημική σύσταση αλλά διαφορετικό σύστημα κρυστάλλωσης). Η ολοσχερώς διαφανής παραλλαγή του ονομάζεται ισλανδική κρύσταλλος (αγγλ. Iceland spar ή calcite spar) και εμφανίζει έντονα το φαινόμενο της διπλοθλαστικότητας, γι' αυτό και χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών οργάνων (πρίσματα Nicol). Άλλες παραλλαγές του είναι ο μονοϋδρασβεστίτης (CaCO<sub>3</sub>.H<sub>2</sub>O), o ικαΐτης (CaCO<sub>3</sub>.6H<sub>2</sub>O) και ο βατερίτης (CaCO<sub>3</sub>), επίσης πολυμορφική μορφή του.
Εισαγωγή κειμένου
</blockquote>


Δεν διαλύεται εύκολα στο νερό, ενώ αναβράζει έντονα με την επίδραση υδροχλωρικού οξέος, λόγω της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα:
Δεν διαλύεται εύκολα στο νερό, ενώ αναβράζει έντονα με την επίδραση υδροχλωρικού οξέος, λόγω της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα:

Έκδοση από την 19:20, 29 Απριλίου 2009

Ασβεστίτης
Ασβεστίτης. Προέλευση Σλοβακία
Γενικά
ΚατηγορίαΑνθρακικά άλατα
Χημικός τύποςCaCO3
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα2,7 gr/cm3
ΧρώμαΆχρους έως λευκός. Λόγω προσμίξεων και πράσινος, ερυθρός έως ρόδινος, κίτρινος, κυανός, καστανός, μαύρος
Σύστημα κρυστάλλωσηςΤριγωνικό
ΚρύσταλλοιΡομβόεδρα, σκαληνόεδρα ή πρίσματα.
ΥφήΣυσσωματώματα συμπαγή, κοκκώδη, σταλακτιτοειδή, στιφρά
ΔιδυμίαΚατά {0001} συχνή, πολυδυμία κατά {01-12}
Σκληρότητα3
ΣχισμόςΚατά {1100} τέλειος
ΘραύσηΚογχοειδής έως ακανόνιστη
ΛάμψηΥαλώδης έως θαμπή
Γραμμή κόνεωςΛευκή
ΔιαφάνειαΔιαφανής (καθαρή μορφή)
ΠαρατηρήσειςΕμφανίζει διπλοθλαστικότητα και φθορισμό σε υπεριώδη ακτινοβολία
ΑνευρίσκεταιΣε ιζηματογενή πετρώματα
ΠαραλλαγέςΙσλανδική κρύσταλλος (διπλοθλαστική), Αραγονίτης

Ο ασβεστίτης (αγγλ. calcite) είναι ορυκτό του ασβεστίου και αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών πετρωμάτων του γήινου φλοιού.

Γενικά

Η ονομασία "calcite" προέρχεται από το Λατινικό "calx", που σημαίνει "ασβέστης", λέξη η οποία αποτελεί αντιδάνειο του αρχαίου ελληνικού "χάλιξ".

Αποτελεί το κύριο συστατικό των κελυφών πολλών οργανισμών (Εχινοδέρμων, μαλακίων, κοραλιών κτλ.), των περιβλημάτων των ωών (αυγών) των ερπετών και των πτηνών και των σκελετών των περισσότερων σπονδυλωτών.

Ανευρίσκεται παγκοσμίως και αποτελεί το βασικό συστατικό των ασβεστολίθων καθώς και των μαρμάρων καθώς και των σταλακτιτών / σταλαγμιτών των σπηλαίων. Λόγω των ποικίλων τρόπων σχηματισμού του - είναι ιζηματογενούς προελεύσεως - έχουν περιγραφεί πάνω από 800 διαφορετικές μορφές του. Απαντά, επίσης, και ως Αραγονίτης (πολυμορφική μορφή του με την ίδια χημική σύσταση αλλά διαφορετικό σύστημα κρυστάλλωσης). Η ολοσχερώς διαφανής παραλλαγή του ονομάζεται ισλανδική κρύσταλλος (αγγλ. Iceland spar ή calcite spar) και εμφανίζει έντονα το φαινόμενο της διπλοθλαστικότητας, γι' αυτό και χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών οργάνων (πρίσματα Nicol). Άλλες παραλλαγές του είναι ο μονοϋδρασβεστίτης (CaCO3.H2O), o ικαΐτης (CaCO3.6H2O) και ο βατερίτης (CaCO3), επίσης πολυμορφική μορφή του.

Δεν διαλύεται εύκολα στο νερό, ενώ αναβράζει έντονα με την επίδραση υδροχλωρικού οξέος, λόγω της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα:

CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + H2O + CO2

Ο ασβεστίτης χρησιμοποιείται ευρέως στην οικοδομική, στην διακοσμητική (οι διαφανείς / ημιδιαφανείς παραλλαγές του), στην λιθογραφία και, υπό μορφή κόνεως, ως λίπασμα. Χρησιμοποιείται, επίσης, στην παρασκευή τσιμέντου και η ισλανδική κρύσταλλος στην κατασκευή οπτικών οργάνων.

Πηγές

Βιβλιογραφία

  • Frederick H. Pough, Roger Tory Peterson, Jeffrey (PHT) Scovil, A Field Guide to Rocks and Minerals, Houghton Mifflin Harcourt, 1988 ISBN

039591096X

  • Walter Schumann, R. Bradshaw, K. A. G. Mills, Handbook of Rocks, Minerals and Gemstones, Houghton Mifflin Harcourt, 1993 ISBN

0395511372

  • S. S. Augustithis, Atlas of the textural patterns of ore minerals and metallogenic proccesses, Walter de Gruyter, ISBN 3110136392

Σημειώσεις