Τυρός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Egmontbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: διόρθωση συνδέσμου προς αποσαφήνιση, Τρίπολη -->Τρίπολη Αρκαδίας
Irmo~elwiki (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
*[http://www.tyros.gr/ Δήμος Τυρού]
*[http://www.tyros.gr/ Δήμος Τυρού]
*Πανεπιστήμιο Πατρών [http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/tiros.htm] και [http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/ota/index.htm]
*Πανεπιστήμιο Πατρών [http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/tiros.htm] και [http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/ota/index.htm]
*[http://www.fdparnonas.gr/ Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού]


{{χωριό-επέκταση}}
{{χωριό-επέκταση}}

Έκδοση από την 12:13, 27 Απριλίου 2009

Συντεταγμένες: 37°15′N 22°50′E / 37.250°N 22.833°E / 37.250; 22.833 Ο Τυρός είναι κομόπωλη της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας που ανήκει στο Δήμο Τυρού του οποίου και είναι έδρα. Βρίσκεται στο μέσο της Κυνουρίας, μεταξύ των πλαγιών του Πάρνωνα και τoυ Μυρτώου πελάγους. Στον Τυρό, όπως και σε δέκα ακόμα χωριά της Κυνουρίας που καλούνται Τσακωνοχώρια, ομιλείται η Τσακωνική διάλεκτος, η οποία προέρχεται από την αρχαία Δωρική διάλεκτο.

Ο Τυρός απέχει 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 71 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 62 από το Άργος, 30 από το Άστρος και 14 νμ απο τις Σπέτσες. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 2.216 κατοίκους. Κύριες ασχολιες των κατοικων είναι ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και η αλιεία. Ο Τυρός έχει επίσης πολλούς μετανάστες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία οι οποίοι κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για δικοπές. Η περιοχή κατοικείται απο τους προϊστορικούς χρόνους. Η πόλη πήρε την ονομασία της απο τον Αππόλωνα Τυρίτη, τοπική θεότητα που λατρευόταν απο τους κατοίκους της αρχαίας κόμης του Τυρού.

Ο Τυρός διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή. Οι παραλίες του δήμου βρέχονται απο τα νέρα του Μυρτώου πελάγους. Το εμπορικό και τουριστικό κέντρο είναι η παραλιακή οδός μήκους 2χλμ. Εκεί βρίσκεται και σύγχρονο λιμάνι, όπου μπορούν να αράξουν τουριστικά σκάφη.

Μιά απο της καλύτερες εποχές για να επισκεφθήτε τον Τυρό είναι το Πάσχα περιλαμβάνει πολλά έθιμα όπως την περιφορά των επιταφίων στην παραλιακή οδό με τη συνοδεία των καικιών, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα (μπουρλότο), τα χιλιάδες κεριά μέσα στη θάλασσα που συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων, οι δυναμίτες τα βεγγαλικά των Τσακώνων μπουρλοτιέρηδων και το Τσακώνικο γλέντι την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι