Πόλη του Μεξικoύ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Idioma-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: gn:Méjiko táva
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ko:멕시코 시
Γραμμή 64: Γραμμή 64:
[[ka:მეხიკო]]
[[ka:მეხიკო]]
[[kn:ಮೆಕ್ಸಿಕೋ ನಗರ]]
[[kn:ಮೆಕ್ಸಿಕೋ ನಗರ]]
[[ko:멕시코 시티]]
[[ko:멕시코 ]]
[[kw:Sita Meksiko]]
[[kw:Sita Meksiko]]
[[la:Mexicopolis]]
[[la:Mexicopolis]]

Έκδοση από την 08:16, 13 Απριλίου 2009

Συντεταγμένες: 19°24′34″N 99°07′51″W / 19.4095°N 99.1307°W / 19.4095; -99.1307

Αρχείο:Ref cab.JPG
Το κέντρο

Η Πόλη του Μεξικού (ισπανικά: Ciudad de México, México D.F. ή απλά México) είναι η πρωτεύουσα του Μεξικού. Είναι το σημαντικότερο οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο στη χώρα, και με 8.720.916 κατοίκους το 2005 η πιό πυκνοκατοικημένη πόλη. Εντούτοις, η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού (Zona Metropolitana del valle de México) ενσωματώνει 58 παρακείμενους δήμους του κρατιδίου Μεξικο και 1 δήμο του κρατιδίου Ιντάλγκο. Tο 2005 η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού είχε έναν πληθυσμό 19,2 εκατομμυρίων, κάνοντας τον τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο δυτικό ημισφαίριο και η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο. Το 2005 αυτή ταξινόμηθικε ως πλουσιότερη αστική συσσώρευση ΑΕΠ στο κόσμο. Η Πόλη του Μεξικού είναι επίσης η ομοσπονδιακή περιοχή (Distrito Federal στα ισπανικά, και ως εκ τούτου "D.F." που ακολουθεί επίσημα στο όνομα της μητροπολιτικής περιοχής).

Ιστορία

Η μητροπολιτική περιοχή

Για την ιστορία πριν από την ισπανική κατοχή βλέπε και Τενοτστιτλάν

Η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται στην κοιλάδα του Μεξικού αποκαλούμενη επίσης Κοιλάδα Αναχουάκ (Anahuac), μια μεγάλη κοιλάδα στα υψηλά οροπέδια στο κέντρο του Μεξικού, σε ένα ύψος 2.240 μέτρων. Στηρίχτηκε αρχικά από τους Αζτέκους το 1325 σε ένα νησί της λίμνης Τέξκοκο (Texcoco). Η πόλη σχεδόν εντελώς καταστράφηκε στην πολιορκία το 1521, και ξανασχεδιάστηκε και επανοικοδομήθηκε στα επόμενα έτη μετά από ισπανικά αστικά πρότυπα.

Το 1524 καθιερώθηκε ο δήμος της Πόλης του Μεξικού, γνωστός τότε ως México Tenochtitlαn, και από 1585 είναι επίσημα γνωστός ως Ciudad de México. Η μητροπολιτική περιοχή δημιουργήθηκε το 1824 και ενσωματώσε διάφορους δήμους, ένας από τους οποίους ήταν ο δήμος της Πόλης του Μεξικού. Δεδομένο ότι η πόλη άρχισε να αυξάνεται, κατάπιε όλους τους άλλους δήμους σε μια μεγάλη αστική περιοχή. Το 1928 όλοι οι δήμοι μέσα στην ομοσπονδιακή περιοχή καταργήθηκαν, μια δράση που άφησε ένα κενό στο νομικό καθεστώς της Πόλης του Μεξικού έναντι της ομοσπονδιακής περιοχής, ακόμα κι αν για τους περισσότερους πρακτικούς λόγους θεωρήθηκε παραδοσιακά η ίδια οντότητα. Το 1968 η πόλη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρότυπο:Link FA