Άλφρεντ Γιοντλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ko:알프레트 요들
μ Ρομπότ: Προσθήκη: fy:Alfred Jodl
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
[[fi:Alfred Jodl]]
[[fi:Alfred Jodl]]
[[fr:Alfred Jodl]]
[[fr:Alfred Jodl]]
[[fy:Alfred Jodl]]
[[gl:Alfred Jodl]]
[[gl:Alfred Jodl]]
[[he:אלפרד יודל]]
[[he:אלפרד יודל]]

Έκδοση από την 08:04, 13 Απριλίου 2009

O Άλφρεντ Γιοντλ (γερμ. Alfred Jodl) ήταν στρατιωτικός ηγέτης στη Ναζιστική Γερμανία, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Επιτελείου Επιχειρήσεων της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ (Oberkommando der Wehrmacht, OKW) και ήταν στενός συνεργάτης (και αναπληρωτής) του Αρχηγού της OKW Βίλχελμ Κάιτελ. Κατηγορούμενος στη Δίκη της Νυρεμβέργης, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και καταδικάσθηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

Βιογραφία

Μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Άλφρεντ Γιόζεφ Φέρντιναντ Μπάουμγκέρτλερ (Baumgärtler) γεννήθηκε το 1892 (κατ' άλλες πηγές το 1890) [1] στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας. Το επώνυμο αυτό ήταν της μητέρας του Τερέζα και ο μικρός Άλφρεντ έλαβε το επώνυμο Γιοντλ όταν ο αξιωματικός του Γερμανικού Στρατού Άλφρεντ Γιοντλ και πατέρας του νυμφεύθηκε την Τερέζα το 1899. Ίσως γι' αυτό το λόγο λίγα στοιχεία είναι γνωστά για την παιδική του ηλικία. Ο νεαρός Άλφρεντ φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων της Βαυαρίας στο Μόναχο, από όπου αποφοίτησε το 1910. Εντάχθηκε στον Βαυαρικό Στρατό ως ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού. Τον Σεπτέμβριο του 1913 νυμφεύθηκε την Ίρμα φον Μπούλιον (Irma Gräfin von Bullion), με την οποία δεν απέκτησαν παιδιά, ούτε είχαν ευτυχισμένο γάμο. Συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά το χρονικό διάστημα 1914 - 1916, στον οποίο υπηρέτησε ως διοικητής πυροβολαρχίας του Δυτικού μετώπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. To 1917 τοποθετήθηκε στο Ανατολικό μέτωπο, αλλά η θητεία του εκεί ήταν σύντομη, καθώς μετατέθηκε ξανά σε επιτελική θέση στη Γερμανία, όπου παρέμεινε μέχρι τη λήξη του Πολέμου.

Μεσοπόλεμος - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γιοντλ παρέμεινε στον μικρό στρατό που η Συνθήκη των Βερσαλλιών επέτρεπε στη Γερμανία να διατηρεί. Επειδή η Συνθήκη δεν επέτρεπε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να διαθέτουν αεροπορία, άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, ο Γιοντλ παρέμεινε ως αξιωματικός χωρίς μονάδα προς διοίκηση. Όταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δημιούργησε το Υπουργείο Πολέμου, στη δεκαετία του 1920, ο Γιοντλ τοποθετήθηκε στην υπηρεσία αντικατασκοπείας του Υπουργείου. Παρά το γεγονός ότι διέθετε σταθερή θέση (και μισθό) σε ένα κόσμο που βυθιζόταν ολοένα και περισσότερο στην οικονομική εξαθλίωση, ο Γιοντλ γνώρισε τον Χίτλερ ήδη το 1923 και απέκτησε κάποια οικειότητα μαζί του. Ο Γιοντλ υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του - δεν έγινε μέλος του Κόμματος, καθώς το καταστατικό του απαγόρευε την προσχώρηση στρατιωτικών. Όπως είναι φυσικό, όταν ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος, στις αρχές του 1933, οι προαγωγές του ήσαν απανωτές: το 1936 είχε ήδη φθάσει το βαθμό του Συνταγματάρχη και υπηρετούσε ως επικεφαλής του τμήματος Εθνικής Αμύνης στην Ανώτατη Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1938 ανέλαβε - μόνον κατ' όνομα - τη Διοίκηση Πυροβολικού της 44ης Μεραρχίας, μέχρι το τέλος του 1939. Ωστόσο, παρέμενε στην OKW και πλάι στον Κάιτελ. Το 1940 έλαβε το βαθμό του Στρατηγού και σε όλες τις εκστρατείες του Πολέμου ήταν άμεσος σύμβουλος του Φύρερ σε τεχνικά και στρατιωτικά θέματα. Συνέβαλε στην αποτροπή εφαρμογής του σχεδίου "Θαλάσσιος Λέων" (Seelöwe), την εισβολή των Γερμανών στη Μ. Βρετανία συντάσσοντας υπόμνημα με τον τίτλο "Να γίνει ή όχι η απόβαση;" στο οποίο τάχθηκε κατά της απόβασης με ισχυρά επιχειρήματα, κλονίζοντας τον Χίτλερ [2]. Ωστόσο, όπως και ο ανώτερός του Βίλχελμ Κάιτελ θεωρούνταν ως "αυλοκόλακας" του Χίτλερ και σχεδόν ποτέ δεν εξέφρασε αντίθετη από αυτόν άποψη, ακόμη και όταν έβλεπε ότι οι αποφάσεις του "μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών", όπως είχαν αποκαλέσει τον Φύρερ οι περί αυτόν, ήταν ολέθρια εσφαλμένες.

Η σύζυγός του πέθανε τον Απρίλιο του 1944 και ο ίδιος τραυματίσθηκε (όχι σοβαρά) στη Συνωμοσία της 20ής Ιουλίου 1944 από τη βόμβα του Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. Γι' αυτό και ο Φύρερ του απένειμε ειδικό παράσημο. Ένα σχεδόν χρόνο μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Γιοντλ νυμφεύθηκε την Λουίζε Καταρίνα φον Μπρέντα (Luise Katharina von Brenda), γραμματέα του και στενή φίλη της θανούσης. Ο Γιοντλ ήταν αυτός που υπέγραψε δύο σημαντικές διαταγές για λογαριασμό του Φύρερ, κατά παράβαση των συμφωνιών της Χάγης: την εντολή εκτέλεσης των Κομμάντος, οπουδήποτε κι αν αυτοί συλλαμβάνονταν και ανεξαρτήτως περιβολής, και την εντολή εκτέλεσης των πολιτικών κομισσάριων του Ερυθρού Στρατού (Komissarbefehl) - και τις δύο κατ' εντολή του Χίτλερ. Ήταν, επίσης, αυτός που υπέγραψε την (προκαταρκτική) άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας στη Ρεμς (7 Μαΐου 1945) ως αντιπρόσωπος του Καρλ Νταίνιτς, διαδόχου του αυτόχειρα Χίτλερ.

Δίκη, καταδίκη

Αμέσως μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης, ο Γιοντλ συνελήφθη και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Φλένσμπουργκ, όπου και παρέμεινε μέχρι την έναρξη της Δίκης της Νυρεμβέργης. Σε αυτήν κρίθηκε ένοχος για όλες τις εναντίον του κατηγορίες και καταδικάσθηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Εκτελέσθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1946. Η σορός του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες σκορπίσθηκαν στον ποταμό Ίζαρ, για την αποφυγή δημιουργίας ταφικού μνημείου. Η χήρα του (η οποία συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισής του κατά τη δίκη), ωστόσο, σε συνεργασία με άλλα μέλη της οικογένειας, εγκατέστησε κενοτάφιο στο Κίμζεε (Chimsee).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σημεία αναφοράς

  1. Trial Watch : Alfred Jodl
  2. Ρ. Καρτιέ, Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", εκδ. Πάπυρος, Αθήνα, χ.χ. (μτφ. από τα γαλλικά)