Neon Genesis Evangelion: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: en:Neon Genesis Evangelion (anime)
μ Bot: Featured article link for de:Neon Genesis Evangelion
Γραμμή 43: Γραμμή 43:
[[cv:Çĕнĕ ăру Евангелионĕ]]
[[cv:Çĕнĕ ăру Евангелионĕ]]
[[da:Neon Genesis Evangelion]]
[[da:Neon Genesis Evangelion]]
[[de:Neon Genesis Evangelion]]
[[de:Neon Genesis Evangelion]] {{Link FA|de}}
[[en:Neon Genesis Evangelion (anime)]]
[[en:Neon Genesis Evangelion (anime)]]
[[eo:Neon Genesis Evangelion]]
[[eo:Neon Genesis Evangelion]]

Έκδοση από την 11:43, 7 Απριλίου 2009

Neon Genesis Evangelion
新世紀エヴァンゲリオン
Shin Seiki Evangelion
ΕίδοςΔράμα, Mecha, Ψυχολογικό, Επιστημονική Φαντασία
Manga Neon Genesis Evangelion
ΣχεδιαστήςYoshiyuki Sadamoto
ΕκδότηςKadokawa Shoten
Δημοσιεύεται στοShonen Ace
ΈκδοσηΦεβρουάριος 1995 – Συνεχίζεται
Anime Neon Genesis Evangelion
ΣκηνοθέτηςHideaki Anno
ΣτούντιοGainax
Τηλ. δίκτυοTV Tokyo
ΜετάδοσηΟκτώβριος 1995 – Μάρτιος 1996
Αριθμός επεισοδίων26
Σχετικά έργα
Ταινίες
  • Evangelion: Death and Rebirth (1997)
  • The End of Evangelion (1997)
  • Revival of Evangelion (1998)
  • Rebuild of Evangelion (2007-2008)

Το Neon Genesis Evangelion είναι μία τηλεοπτική σειρά anime, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1995. Έχει γραφτεί από τον Hideaki Anno και η παραγωγή της έγινε από την Gainax.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη σειρά λαμβάνουν χώρα το 2015 μ.Χ., δεκαπέντε χρόνια μετά την καταστροφική Δεύτερη Πρόσκρουση (Second Impact) που σύμφωνα με επίσημες πηγές προκλήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη. Κατά τη Δεύτερη Πρόσκρουση αφανίστηκε ο μισός πληθυσμός της γης καθώς και έκλινε ο άξονας της. Την περίοδο που η ανθρωπότητα επανέρχεται από αυτή την καταστροφή, το Τόκυο-3 (η τρίτη αναδόμηση της πόλης του Τόκυο) δέχεται επιθέσεις από τεράστιες οντότητες που καλούνται Άγγελοι. Τα συμβατικά όπλα δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους Αγγέλους και η μόνη γνωστή άμυνα είναι τα Ευαγγέλια (Evangelions ή EVAS). Tα EVAS είναι τεράστια ανθρωπόμορφα ρομπότ των οποίων η κατασκευή και λειτουργία ελέγχεται από τον παραστρατιωτικό οργανισμό NERV.

Η σειρά ξεκινά σαν ένα συμβατικό anime με ανθρωπόμορφα ρομπότ, αλλά σύντομα η δράση μεταφέρεται σε χρονικές αναδρομές και αναλύσεις των προσωπικοτήτων των βασικών χαρακτήρων, όπως του Σίντζι Ίκαρι και των άλλων παιδιών που πιλοτάρουν τα Ευαγγέλια. Ο δημιουργός και σκηνοθέτης Hideaki Anno, έπασχε για αρκετό καιρό από κατάθλιψη. Μεγάλο μέρος της σειράς βασίζεται στις εμπειρίες του αντιμετωπίζοντας την ασθένεια και στις γνώσεις που απέκτησε επί της ψυχοαναλυτικής θεωρίας, από την ψυχοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε. Σαν αποτέλεσμα αυτού, μέσω των χαρακτήρων της σειράς παρουσιάζονται διάφορες πνευματικές διαταραχές και προβλήματα με τη ψυχική υγεία όπως κατάθλιψη, μετατραυματικό σοκ και αγχώδης διαταραχή του αποχωρισμού.

Το Neon Genesis Evangelion αποτελείται από 26 τηλεοπτικά επεισόδια που προβλήθηκαν για πρώτη φορα στον τηλεοπτικό σταθμό Tokyo TV από τις 4 Οκτωβρίου του 1995 έως την 27η του Μαρτίου του 1996. Ακολούθησαν δύο ταινίες: Evangelion: Death and Rebirth και The End of Evangelion κάθε μία εκ των οποίων προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1997. Το Death and Rebirth είναι μία σύμπτυξη των επεισοδίων της σειράς με μία προσθήκη του πρώτου μισού του The End of Evangelion (Rebirth), ενώ το The End of Evangelion είναι μία επέκταση του 26ου επεισοδίου της σειράς που έχει ως στόχο μία εναλλακτική παρουσίαση του τέλους της σειράς. Οι ταινίες αυτές επανακυκλοφόρησαν ως μία, μετά από κάποιες περικοπές, με τίτλο Revival of Evangelion, το 1998. Τέλος, εκδόθηκαν δύο επιπρόσθετα DVD με υπό-τίτλο Genesis Reborn και Resurrection. Περιλαμβάνουν τα τελευταία 6 επεισόδια και εκτεταμένες εκδόσεις ("director's cut") των επεισοδίων 21, 22, 23 και 24 της σειράς. Πρότυπο:Link FA