Σωρανός ο Εφέσιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Σορανός από την Έφέσο''' ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός. Έζησε περ. το 100 μ.Χ. στην Ρώμη. Θεωρείτ…
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Ο Σορανός ήταν γιος του Μαιάνδρου και της Φοίβης. Σπούδασε στην [[Έφεσος|Έφεσο]] και στην [[Αλεξάνδρεια]]. Εργάστηκε στην [[Ρώμη]] επί [[Τραϊανός|Τραϊανού]] και [[Αδριανός|Αδριανού]]. Ανήκε στην μεθοδική σχολή, και συνέταξε πολυάριθμα ιατρικά και άλλα συγγράμματα, τα οποία διασώθηκαν αποσπασματικά μέχρι σήμερα. Στα κείμενα αυτά διαπραγματεύεται γυναικολογικές ασθένειες, ιατρικά θέματα της αναπαραγωγής, χρόνιες παθήσεις, θέματα της υγιεινής και της χειρουργικής. Αντίθετα με τους άλλους μεθοδικούς έδινε ιδιαίτερη σημασία στην [[ανατομία]]. Άλλα έργα του που διασώθηκαν είναι μια βιογραφία του [[Ιπποκράτης|Ιπποκράτη]], ένα ετυμολογικό λεξιλόγιο των μερών του σώματος, καθώς και φιλοσοφικά δοκίμια περί της ψυχής, το οποίο χρησιμοποίησε και ο [[Τερτυλλιανός]] στο έργο του ''De anima''.
Ο Σορανός ήταν γιος του Μαιάνδρου και της Φοίβης. Σπούδασε στην [[Έφεσος|Έφεσο]] και στην [[Αλεξάνδρεια]]. Εργάστηκε στην [[Ρώμη]] επί [[Τραϊανός|Τραϊανού]] και [[Αδριανός|Αδριανού]]. Ανήκε στην [[Μεθοδικοί|μεθοδική σχολή]], και συνέταξε πολυάριθμα ιατρικά και άλλα συγγράμματα, τα οποία διασώθηκαν αποσπασματικά μέχρι σήμερα. Στα κείμενα αυτά διαπραγματεύεται γυναικολογικές ασθένειες, ιατρικά θέματα της αναπαραγωγής, χρόνιες παθήσεις, θέματα της υγιεινής και της χειρουργικής. Αντίθετα με τους άλλους μεθοδικούς έδινε ιδιαίτερη σημασία στην [[ανατομία]]. Άλλα έργα του που διασώθηκαν είναι μια βιογραφία του [[Ιπποκράτης|Ιπποκράτη]], ένα ετυμολογικό λεξιλόγιο των μερών του σώματος, καθώς και φιλοσοφικά δοκίμια περί της ψυχής, το οποίο χρησιμοποίησε και ο [[Τερτυλλιανός]] στο έργο του ''De anima''.


== Βιβλιογραφία και έργο==
== Βιβλιογραφία και έργο==

Έκδοση από την 19:24, 18 Μαρτίου 2009

Ο Σορανός από την Έφέσο ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός. Έζησε περ. το 100 μ.Χ. στην Ρώμη. Θεωρείται ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της προγαληνικής περιόδου της αρχαίας ιατρικής.

Βιογραφία

Ο Σορανός ήταν γιος του Μαιάνδρου και της Φοίβης. Σπούδασε στην Έφεσο και στην Αλεξάνδρεια. Εργάστηκε στην Ρώμη επί Τραϊανού και Αδριανού. Ανήκε στην μεθοδική σχολή, και συνέταξε πολυάριθμα ιατρικά και άλλα συγγράμματα, τα οποία διασώθηκαν αποσπασματικά μέχρι σήμερα. Στα κείμενα αυτά διαπραγματεύεται γυναικολογικές ασθένειες, ιατρικά θέματα της αναπαραγωγής, χρόνιες παθήσεις, θέματα της υγιεινής και της χειρουργικής. Αντίθετα με τους άλλους μεθοδικούς έδινε ιδιαίτερη σημασία στην ανατομία. Άλλα έργα του που διασώθηκαν είναι μια βιογραφία του Ιπποκράτη, ένα ετυμολογικό λεξιλόγιο των μερών του σώματος, καθώς και φιλοσοφικά δοκίμια περί της ψυχής, το οποίο χρησιμοποίησε και ο Τερτυλλιανός στο έργο του De anima.

Βιβλιογραφία και έργο

  • Karl Christoph Sproll: Die Fragmente der „Cheirurgumena“ des Soran von Ephesus. Einführung, Übersetzung, Kommentar. Würzburg 1998.
  • Jutta Kollesch und Diethard Nickel: Antike Heilkunst - Ausgewählte Texte, 1994 Philipp Reclam jun., Stuttgart, ISBN 978-3-15-009305-4

Πρότυπο:Μεταφρασμένο