Νίκαια Αττικής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Egmontaz (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Dtm (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 38: Γραμμή 38:


{{Νομαρχία Πειραιά}}
{{Νομαρχία Πειραιά}}

{{Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών}}


[[Κατηγορία:Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής]]
[[Κατηγορία:Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής]]

Έκδοση από την 01:44, 6 Φεβρουαρίου 2009

Συντεταγμένες: 37°58′N 23°39′E / 37.97°N 23.65°E / 37.97; 23.65

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Δήμος Νίκαιας.

Η Νίκαια ή Κοκκινιά είναι προάστιο νοτιοανατολικά του Πειραιά με πληθυσμό 93,086.

Βρίσκεται περίπου 8 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και περίπου 4 χλμ από το κέντρο του Πειραιά. Ο δήμος έχει άριστη ρυμοτομία και στις κύριες οδούς συμπεριλαμβάνονται οι Λεωφόροι Γρηγορίου Λαμπράκη και Πέτρου Ράλλη που συνδέονται και μεταξύ τους.

Ιστορία του Ονόματος

Μετονομάστηκε σε Νίκαια τον Σεπτέμβριο του 1940 με το 271 Προεδρικό Διάταγμα. Μέχρι τότε ο δήμος λεγόταν Κοκκινιά. Για να αλλάξει το όνομα όμως έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός με χρηματικά έπαθλα από τον τότε δήμαρχο Μήλιο. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 415 πολίτες από όλη την Ελλάδα, ακόμα και ομογενείς που έστειλαν την πρότασή τους. Μερικά από τα ονόματα που προτάθηκαν ήταν τα Τροία, Φρυγία, Βασιλειάς, Φοινίκη, Ανατολή, Τραπεζούντα κ.α.. Τελικά υπερίσχυσε το Νίκαια το οποίο είχαν προτείνει 56 άτομα. [1]

Ιστορία

Η περιοχή πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούνταν από καλλιεργήσιμα εδάφη. Η μικτή καλλιέργεια ήταν κοινή. Η αστική ανάπτυξη αντικατέστησε ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εδαφών μεταξύ της δεκαετίας του '30 και της δεκαετίας του '50. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του δήμου είναι αστικοποιημένο και πυκνοκατοικημένο.

Ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω με αραιή θαμνώδη βλάστηση βρίσκεται στο Βορρά. Η περιοχή που χρησιμοποιήθηκε ως λατομεία στη δεκαετία του '60 έχει μετασχηματισθεί σε πάρκο, στο οποίο βρίσκεται και το Ολυμπιακό συγκρότημα της Άρσης Βαρών.

Ο δήμος κατοικήθηκε από πρόσφυγες που κατάγονταν από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας και του Πόντου (Σμύρνη, Μαγνησία, Βιθυνία, Μούγλα, Τραπεζούντα κλπ) και μέχρι σήμερα διακατέχεται έντονα από το Μικρασιατικό στοιχείο. Στις 17 Αυγούστου 1944 η Κοκκινιά γνώρισε την βαρβαρότητα και μισαλλοδοξία των Γερμανών κατακτητών, με την εκτέλεση δεκάδων πολιτών της στο «Μπλόκο της Κοκκινιάς», στη Μάντρα της Οσίας Ξένης.

Η Νίκαια σήμερα

Η Νίκαια είναι το διοικητικό κέντρο της Β΄ περιφέρειας του Πειραιά, έδρα πολλών οργανισμών και συλλόγων, Υποθηκοφυλάκειου, Ειρηνοδικείου κλπ.

Ο σημερινός επισκέπτης της Νίκαιας μπορεί να επισκεφτεί διάφορα μέρη που αναδεικνύουν την πρόσφατη της ιστορία: τα προσφυγικά τετράγωνα και το ανακαινισμένο Λουτρό της πόλης (Χαμάμ) δίνουν μια εικόνα για το πως ζούσαν οι πρώτοι πρόσφυγες που την κατοίκησαν μετά το 1922. Άλλα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είναι η «Μάντρα» και το μικρό Μουσείο για το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», το συγκρότημα της Άρσης Βαρών, το Κατράκειο Θέατρο και ο Δημοτικός Κήπος με το Κηποθέατρο ή ο καταπράσινος λόφος της Δεξαμενής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

   Γύρω περιοχές   
 Χαϊδάρι   Κορυδαλλός   Αιγάλεω
Αγία Βαρβάρα 
 Κερατσίνι   Ρέντης 
    Πειραιάς   Πειραιάς 

Αναφορές

  1. Έθνος , φύλλο 11/9/1940, από την ψηφιακή εθνική βιβλιοθήκη

Πρότυπο:Νομαρχία Πειραιά