Κασταμονίτσα Ηρακλείου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
| ιστοσελίδα =
| ιστοσελίδα =
}}
}}
Η '''Κασταμονίτσα''' είναι χωριό και πρώην κοινότητα της [[επαρχία Πεδιάδας|επαρχίας Πεδιάδας]] με 516 κατοίκους το [[2001]]. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Καστελλίου του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος Σκλόπα που έχει υψόμετρο 1.298 μ. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Συνδέεται με το [[Ηράκλειο]] με ασφαλτόστρωτο δρόμο 42,2 χλμ. Πολιούχος ναός είναι της Αγίας Κυριακής, που είναι τρίκλιτος(Αγία Κυριακή-Άγιος Δημήτριος-Άγιο Πνεύμα) βασιλικού ρυθμού, κτισμένος στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Δίπλα από το ναό υπάρχει το αναπαλαιωμένο παλιό δημοτικό σχολείο που και αυτό κατασκευάστηκε την ίδια εποχή. Σήμερα ονομάζετραι αίθουσα "ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ" στη μνήμη του αείμνηστου κοινοτάρχη του χωριού.
Η '''Κασταμονίτσα''' είναι χωριό και πρώην κοινότητα της [[επαρχία Πεδιάδας|επαρχίας Πεδιάδας]] με 516 κατοίκους το [[2001]]. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Καστελλίου του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος Σκλόπα που έχει υψόμετρο 1.298 μ. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Συνδέεται με το [[Ηράκλειο]] με ασφαλτόστρωτο δρόμο 42,2 χλμ. Πολιούχος ναός είναι της Αγίας Κυριακής, που είναι τρίκλιτος(Αγία Κυριακή-Άγιος Δημήτριος-Άγιο Πνεύμα) βασιλικού ρυθμού, κτισμένος στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Δίπλα από το ναό υπάρχει το αναπαλαιωμένο παλιό δημοτικό σχολείο που και αυτό κατασκευάστηκε την ίδια εποχή. Σήμερα ονομάζεται αίθουσα "ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ" στη μνήμη του αείμνηστου κοινοτάρχη του χωριού.
Μέσα στο χωριό υπάρχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Στην είσοδο του χωριού, στο σημερινό κοιμητήριο, σώζεται ο παλαιός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.
Μέσα στο χωριό υπάρχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Στην είσοδο του χωριού, στο σημερινό κοιμητήριο, σώζεται ο παλαιός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.



Έκδοση από την 23:22, 20 Ιανουαρίου 2009

Συντεταγμένες: 35°11′33″N 25°22′39″E / 35.19250°N 25.37750°E / 35.19250; 25.37750

Κασταμονίτσα
Κασταμονίτσα is located in Greece
Κασταμονίτσα
Κασταμονίτσα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚαστελλίου
Γεωγραφία
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο520

Η Κασταμονίτσα είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδας με 516 κατοίκους το 2001. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Καστελλίου του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος Σκλόπα που έχει υψόμετρο 1.298 μ. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Συνδέεται με το Ηράκλειο με ασφαλτόστρωτο δρόμο 42,2 χλμ. Πολιούχος ναός είναι της Αγίας Κυριακής, που είναι τρίκλιτος(Αγία Κυριακή-Άγιος Δημήτριος-Άγιο Πνεύμα) βασιλικού ρυθμού, κτισμένος στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Δίπλα από το ναό υπάρχει το αναπαλαιωμένο παλιό δημοτικό σχολείο που και αυτό κατασκευάστηκε την ίδια εποχή. Σήμερα ονομάζεται αίθουσα "ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ" στη μνήμη του αείμνηστου κοινοτάρχη του χωριού. Μέσα στο χωριό υπάρχει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Στην είσοδο του χωριού, στο σημερινό κοιμητήριο, σώζεται ο παλαιός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Δ. δ. Κασταμονίτσας

Το Δημοτικό διαμέρισμα αριθμεί 537 κατοίκους (απογρ. 2001), έχει έδρα το ομώνυμο χωριό και σε αυτό υπάγονται οι οικισμοί:

  • η Κασταμονίτσα [516] και
  • ο Τοίχος [21]. Είναι παλιός οικισμός και σε μικρή απόσταση από την αρχή του μονοπατιού Κασταμονίτσα-Τσούλη Μνήμα, με κύριο χαρακτηριστικό του -από το οποίο πήρε και το όνομά του- τον πετρόκτιστο τοίχο, μέρος του υδραγωγείου της Λυττού.

Ιστορικά στοιχεία

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από την Κασταμονή της Μικράς Ασίας. Το όνομα δόθηκε μετά το 961, οπότε και έγινε η απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς.

Ο οικισμός δεν αναφέρεται στις ενετικές απογραφές, ούτε και στην τουρκική απογραφή του 1671. Στην απογραφή του 1834 αναφέρεται με 35 οικογένειες Χριστιανών και το 1881 με 320 Χριστιανούς.

Εξαιτίας της θέσης της, η Κασταμονίτσα υπήρξε πεδίο μαχών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πηγές

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, έκδοση Νομαρχία Ηρακλείου.