Τούπακ Σακούρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Τούπακ Σακούρ''' (πλήρες όνομα: Τούπακ Αμάρου Σακούρ, ''Tupac Amaru Shakur'', [[16 Ιουνίου]] [[1971]] - [[13 Σεπτεμβρίου]] [[1996]]) ήταν Αμερικανός [[Χιπ χοπ (μουσική)|ράπερ]] και [[Ποιητής|ποιητής]]. Είναι επίσης γνωστός και με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο '''Makaveli''', ενώ συχνά το όνομά του γράφεται '''2Pac''' και ο ίδιος μνημονεύεται ως '''Pac'''. Είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους ράπερ όλων των εποχών και θεωρείται ευρέως ο θεμελιωτής του όρου [[Χιπ χοπ (μουσική)|ραπ]]. Εκτός από μουσικός καλλιτέχνης, υπήρξε και σημαντικός κοινωνικός ακτιβιστής, ενώ έχει συμμετάσχει και, ως ηθοποιός, σε ταινίες.
Ο '''Τούπακ Σακούρ''' (πλήρες όνομα: Τούπακ Αμάρου Σακούρ, ''Tupac Amaru Shakur'', [[16 Ιουνίου]] [[1971]] - [[13 Σεπτεμβρίου]] [[1996]]) ήταν Αμερικανός [[Χιπ χοπ (μουσική)|ράπερ]] και [[Ποιητής|ποιητής]]. Είναι επίσης γνωστός και με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο '''Makaveli''', ενώ συχνά το όνομά του γράφεται '''2Pac''' και ο ίδιος μνημονεύεται ως '''Pac'''.Εκτός από μουσικός καλλιτέχνης, υπήρξε και σημαντικός κοινωνικός ακτιβιστής, ενώ έχει συμμετάσχει και, ως ηθοποιός, σε ταινίες.


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==

Έκδοση από την 22:56, 30 Δεκεμβρίου 2008

Ο Τούπακ Σακούρ (πλήρες όνομα: Τούπακ Αμάρου Σακούρ, Tupac Amaru Shakur, 16 Ιουνίου 1971 - 13 Σεπτεμβρίου 1996) ήταν Αμερικανός ράπερ και ποιητής. Είναι επίσης γνωστός και με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Makaveli, ενώ συχνά το όνομά του γράφεται 2Pac και ο ίδιος μνημονεύεται ως Pac.Εκτός από μουσικός καλλιτέχνης, υπήρξε και σημαντικός κοινωνικός ακτιβιστής, ενώ έχει συμμετάσχει και, ως ηθοποιός, σε ταινίες.

Βιογραφία

Τα πρώτα χρόνια

Το όνομα του Τούπακ (Τούπακ Αμάρου) προέρχεται από έναν αρχηγό των Ίνκα. Μεγάλωσε ανάμεσα σε πολλά άτομα που ανήκαν στους Μαύρους Πάνθηρες, όπως η μητέρα του, η οποία τον ανέθρεψε αποκλειστικά, αφού ο πατέρας του τους είχε αφήσει σε μικρή ηλικία. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν η μητέρα του ήταν έγκυος στον Τούπακ, βρισκόταν στη φυλακή. Ο νεαρός Τούπακ ένιωθε πολλή μοναξιά και ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη ραπ από τους Digital Underground το 1990.

Η καριέρα του

Γρήγορα, ο Τούπακ, αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει την αναγνώριση με τους Digital Underground και αποχώρησε από αυτούς, δημιουργώντας το πρώτο του άλμπουμ, το 1992, «2Pacalypse now», το οποίο τον έφερε κατευθείαν στην κορυφή. Το 1993, ηχογράφησε το δίσκο "Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z." που τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ η αυξανόμενη λάμψη του είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητική σε κάποιους, τον πυροβόλησαν 5 φορές σε ένα μαγαζί κατά τη διάρκεια μιας ληστείας. Σαν από θαύμα συνήλθε από τα τραύματα του και δημιούργησε μερικά από τα κορυφαία του τραγούδια στους δίσκους "Me against the world" και "All eyez on me". Εντωμεταξύ είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο ρεύμα στη ραπ το οποίο ο ίδιος ονόμασε Thug Life, Ζωή Αλήτη, εμπνευσμένος από τις κατηγορίες που του απέδιδαν.

Μεγάλη επίσης ήταν η κόντρα του με διάφορους ράπερ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα με τους Notorious B.I.G., Jay-Z, Chino XL και Mobb Deep.

Η δολοφονία του

Ο Τούπακ δολοφονήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 (σε μια ακόμη ανεξιχνίαστη υπόθεση), ενώ βρισκόταν στον απόγειο της δόξας του. Την ώρα της δολοφονίας του βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και μόλις είχε βγει από το γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, όπου είχε πάει για να παρακολουθήσει έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον και του Μπρους Σέλντον. Λίγο μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε ο δίσκος "Makaveli".

Οι "Amaru Records"

Ο Τούπακ άφησε πίσω του πολλά μη ηχογραφημένα τραγούδια τα οποία ανέλαβε να δημοσιοποιήσει η μητέρα του, Αφένι Σακούρ, ιδρύοντας το 1997 την εταιρία Amaru Records. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει αρκετοί δίσκοι του με κλασσικότερους το "Resurrection" και το "Loyal to the game". Το άλμπουμ "Until the end of time" που κυκλοφόρησε το 2001 αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, πούλησε περισσότερα από 38 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας τον Τούπακ τον χιπ-χοπ καλλιτέχνη (ζωντανό ή νεκρό) με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, γεγονός για το οποίo έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες (πωλήσεις περισσότερων από 75.000.000 εκατομμύρια δίσκων παγκοσμίως).

Επιρροές - Κοινωνικός αντίκτυπος

Ο Τούπακ επηρέασε μια μεγάλη γενιά από ακροατές και μια μεγάλη γενιά ράπερ. Πολλοί καλλιτέχνες της ραπ τον διαδέχτηκαν στο ρεύμα που δημιούργησε: Οι Άουτλοζ (Outlawz) τον συνόδευσαν σε όλη του την καριέρα, συνεργάστηκε με τον Δρ.Ντρε (Dr.Dre) στο γνωστό "California love", ο Έμινεμ (Eminem), ο Σνουπ Ντογκ (Snoop Dogg), πολύ επιτυχημένοι καλλιτέχνες της ραπ επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον κορυφαίο ράπερ.

Δε δίστασε να ασκήσει έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική. Ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ από νωρίς αποτέλεσε στόχο για δικηγόρους και αστυνομικούς. Ο Τούπακ ξέφυγε από τα γκέτο στα οποία ζούσε (συχνά, οι οπαδοί του τον μνημονεύουν ως "ο Τσε των γκέτο της Αμερικής", πάλεψε για μια καλύτερη ζωή και για ίσα δικαιώματα και έγινε ο κορυφαίος καλλιτέχνης της ραπ μουσικής παγκοσμίως. Με έμπνευση και ευαισθησία που έμοιαζε αστείρευτη, έγινε η φωνή της αλήθειας για εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Επιχείρησε, με το στίχο του και τις ομιλίες του, ένα καίριο χτύπημα στον κομφορμισμό και τη μισαλλοδοξία. Πολέμησε το ρατσισμό σε κάθε του μορφή και δε δίστασε να ανοίξει διάλογο με κάθε κοινωνική ομάδα: με τις γυναίκες, με τους μαύρους και τους λευκούς, με τα παιδιά.

Το 2003 ψηφίστηκε από τους θεατές του MTV ως ο νο.1 καλλιτέχνης της ραπ (number 1 MC) όλων των εποχών.

Δισκογραφία

  • 1991: 2Pacalypse Now
  • 1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
  • 1995: Me Against the World
  • 1996: All Eyez on Me
  • 1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory
  • 1997: R U Still Down? (Remember Me)
  • 1999: Still I Rise
  • 2001: Until the End of Time
  • 2002: Better Dayz
  • 2004: Loyal to the Game
  • 2006: Pac's Life

Δηλώσεις του Τούπακ

  • "Η ραπ είναι ποίηση. Η μουσική είναι μόνο το μέσο που χρησιμοποιούμε για να την πουλάμε".
  • "Προσπαθώ να δείξω έναν άλλο δρόμο, αλλά τα παιδιά εδώ μένουν στο παιχνίδι των ναρκωτικών".
  • "Οι κυβερνήσεις έχουν λεφτά για να κάνουν πολέμους, αλλά δεν μπορούν να ταΐσουν τους φτωχούς".
  • "Παίζω ραπ μουσική, δεν ξέρω τι είναι η γκάνγκστα ραπ".
  • "Η καρδιά μου ανήκει στους νέους, τους αφήνουμε έναν κόσμο διαλυμένο και αυτό με πληγώνει".
  • "Με πυροβόλησαν. Πάντα το ήξερα ότι κάποιος θα με πυροβολούσε. Κάποιος θα προσπαθούσε να μου κάνει κακό, επειδή πολλοί δε με συμπαθούν. Αλλά δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε τη συγκεκριμένη στιγμή. Αιφνιδιάστηκα, αλλά χαίρομαι. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι στο χέρι του Θεού. Και ευγνωμονώ το Θεό για όλα όσα έχω καταφέρει".

Βιβλιογραφία

  • Tupac Shakur Legacy (2006)
  • Tupac: Resurrection (2003)

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι