Ποσειδεών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Ποσειδεών''' είναι ο έκτος μήνας στο αττικό ημερολόγιο, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θεό [[Π...
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Ποσειδεών''' είναι ο έκτος μήνας στο [[αττικό ημερολόγιο]], ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θεό [[Ποσειδών (μυθολογία)|Ποσειδώνα]] και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα [[23 Νοεμβρίου]]-[[22 Δεκεμβρίου]]. Σε άλλες πόλεις της [[αρχαία Ελλάδα|αρχαίας Ελλάδας]] εκτός από την [[Αθήνα]], θεωρούνταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου<ref>''Στην Αθήνα τελευταίος μήνας του χρόνου θεωρούνταν ο [[Σκιροφοριών]].</ref>.
Ο '''Ποσειδεών''' είναι ο έκτος μήνας στο [[αττικό ημερολόγιο]], ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θεό [[Ποσειδώνας (μυθολογία)|Ποσειδώνα]] και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα [[23 Νοεμβρίου]]-[[22 Δεκεμβρίου]]. Σε άλλες πόλεις της [[αρχαία Ελλάδα|αρχαίας Ελλάδας]] εκτός από την [[Αθήνα]], θεωρούνταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου<ref>''Στην Αθήνα τελευταίος μήνας του χρόνου θεωρούνταν ο [[Σκιροφοριών]].</ref>.


Κάθε 2-3 χρόνια, προστίθετο ένας εμβόλιμος μήνας, ο '''Ποσειδεών Β'''', ώστε η πρώτη ημέρα κάθε μήνα να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τη [[Νέα Σελήνη]].
Κάθε 2-3 χρόνια, προστίθετο ένας εμβόλιμος μήνας, ο '''Ποσειδεών Β'''', ώστε η πρώτη ημέρα κάθε μήνα να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τη [[Νέα Σελήνη]].

Έκδοση από την 17:20, 1 Δεκεμβρίου 2008

Ο Ποσειδεών είναι ο έκτος μήνας στο αττικό ημερολόγιο, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θεό Ποσειδώνα και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα 23 Νοεμβρίου-22 Δεκεμβρίου. Σε άλλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας εκτός από την Αθήνα, θεωρούνταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου[1].

Κάθε 2-3 χρόνια, προστίθετο ένας εμβόλιμος μήνας, ο Ποσειδεών Β', ώστε η πρώτη ημέρα κάθε μήνα να συμπίπτει κατά το δυνατόν με τη Νέα Σελήνη.

Κυριότερες γιορτές κατά το μήνα αυτό ήταν τα Ποσείδεα, τα Αλώα, τα Φαλληφόρια προς τιμήν του Διονύσου και τα Γαλάξια προς τιμήν του θεού Απόλλωνα κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 22 του μήνα, σε αντίθεση με τα Γαλάξια προς τιμήν της Ρέας-Κυβέλης κατά τον Ελαφηβολιώνα.

Η τελευταία νύχτα του μήνα, η μεγαλύτερη επίσης νύχτα όλου του έτους, ήταν αφιερωμένη στις θεές Νύχτα και Δίκη.

Παραπομπές

  1. Στην Αθήνα τελευταίος μήνας του χρόνου θεωρούνταν ο Σκιροφοριών.