Σπειρουλίνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ekton (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ekton (συζήτηση | συνεισφορές)
εικόνα
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{ορφανό|ημερομηνία=Ιανουαρίου 2008}}
{{ορφανό|ημερομηνία=Ιανουαρίου 2008}}
[[Εικόνα:Spirul2.jpg|thumb|right|Σπιρουλίνα]]
Η '''σπιρουλίνα''' (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοπράσινων φωτοσυνθετικών φυκών. Γνωστότερα είδη είναι η ''Spirulina maxima'' (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η ''Spirulina platensis'' (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική). Πολλές φορές το γένος Spirulina αναφέρεται και ως Arthrospira, αν και σε αρκετά σημεία τα γένη αυτά δεν ταυτίζονται.
Η '''σπιρουλίνα''' (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοπράσινων φωτοσυνθετικών φυκών. Γνωστότερα είδη είναι η ''Spirulina maxima'' (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η ''Spirulina platensis'' (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική). Πολλές φορές το γένος Spirulina αναφέρεται και ως Arthrospira, αν και σε αρκετά σημεία τα γένη αυτά δεν ταυτίζονται.



Έκδοση από την 19:44, 17 Νοεμβρίου 2008

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοπράσινων φωτοσυνθετικών φυκών. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική). Πολλές φορές το γένος Spirulina αναφέρεται και ως Arthrospira, αν και σε αρκετά σημεία τα γένη αυτά δεν ταυτίζονται.

Βιολογία

Η Spirulina αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της. Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11). Η έλικα είναι αριστερόστροφη και η γεωμετρία της επηρεάζεται από την θερμοκρασία και το pH.

Κάθε κύτταρο της σπιρουλίνα εμφανίζει την τυπική μορφολογία του προκαρυωτικού κυττάρου, στερούμενου σχηματισμένου πυρήνα και πλαστιδίων. Το κυτταρικό τοίχωμα αποτελείται από πεπτιδογλυκάνη και είναι αρκετά λεπτό (40 - 60 nm) και κατά Gram αρνητικό.

Η φωτοσυνθετική δραστηριότητα επιτελείται χάρη στις χρωστικές χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη (φωτοδεσμευτική χρωστική κυανού χρώματος).[1].

Ως τρόφιμο

Η σπιρουλίνα περιέχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και αποτελεί ισορροπημένο και πλήρες τρόφιμο, ένα από τα πιο πλούσια που έχει δώσει η φύση. Έχει υψηλή πεπτικότητα (95%) σε σύγκριση με αυτή των περισσοτέρων τροφίμων, που είναι μόνο 10 - 15%.

Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα της οφείλεται στην φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στην χλωροφύλλη. Περιέχει πρωτεΐνες (50 - 70%), λιπίδια (5 - 7%), σάκχαρα (15 - 25%), βιταμίνες (Β1, Β5 και Β6), ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Επίσης περιέχει Βιταμίνη Β12, Σίδηρο, Βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και χλωροφύλλη.

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι καθόλου τοξική. Είναι 58 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το ήπαρ του ωμού βοδινού. Είναι, επίσης, πηγή βιταμίνης Ε. Είναι 3 φορές πιο πλούσια σε σύγκριση με το σπόρο του σιτάλευρου και η βιολογική της αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) σε τέσσερεις διαφορετικές μοριακές μορφές σε ένα φυσικά σχηματισμένο χημικό σύμπλεγμα, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμο από ότι το β-καροτένιο του μπρόκολου ή του καρότου. Είναι 25 φορές πλουσιότερη σε σχέση τα ωμά καρότα. Αντίθετα από την συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, το β-καροτένιο είναι μη τοξικό, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι συστατικά τα οποία βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι οποίες οφείλονται στην οξειδωτική δράση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα όλων των γνωστών αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως βιταμίνες Β1 και Β6, τα μεταλλικά στοιχεία ψευδάργυρος, μαγγάνιο, και χαλκός, το αμινοξύ μεθειονίνη και τα αντιοξειδωτικά συστατικά β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Περιέχει, επίσης, γ-λινολεΐκό οξύ (<31Α). Τα έλαιά της είναι 3 φορές πιο πλούσια σε <3Ι_Α σε σύγκριση με το έλαιο του νυχτολούλουδου. Από όλες τις φυτικές πηγές ΟΙΑ μόνο η σπιρουλίνα το παρέχει σε αυτή τη μορφή. Είναι, επίσης, πλούσια σε χλωροφύλλη, πολλές φορές πιο πλούσια από ότι τα αγροστώδη, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πλήρεις και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες.

Σήμερα παράγεται με καλλιέργεια στη Νιγρίτα του νομού Σερρών, αφού προηγήθηκε μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την επιλογή καταλληλότητας του τόπου.

Πηγές, Αναφορές

  1. Avigad Vonshak, Spirulina Platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology, and Biotechnology, CRC Press, 1997, ISBN 0748406743, 9780748406746

Δείτε επίσης